Здраве21 май 2019

20 храни, които ни убиват бавно

Ако не можем да ги изхвърлим, поне драстично да ги намалим

20 храни, които ни убиват бавно
Знаете ли, че има храни, които ядем всеки ден, които всъщност ни убиват бавно? За повечето от нас те присъстват ежедневно в  менюто. Някои от тях водят до високо кръвно налягане, повишен холестерол, сърдечни заболявания, диабет, болест на Алцхаймер и дори рак. Да не забравяме затлъстяването и цялата тревожност и депресия, които могат да дойдат с него.

И да, знаем, че постоянно пишем за вредното влияние на тези храни, но няма да спрем, докато не ги изхвърлим от менюто си или поне не намалим драстично.

1. Консервиран доматен сос
Консервираният доматен сос е маскиран убиец. Това е скрит източник на захар и може да доведе до повишен риск от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и дори кариес. За да избегнете тези проблеми, използвайте пресни домати, за да си направите соса или преминете към пюре от домати без допълнителна захар или сол и добавете свои собствени подправки.

2. Газирани напитки
Газирани напитки са един от най-лошите ви врагове. Те могат да повлияят на всичко, от кожата, нивата на кръвната захар, вашите хормони и настроение. Забравете маркетинга и етикетите, които казват, че е добро за вас или съдържат хранителни вещества или витамини. Всичко, което имат, е куп захар, оцветители  и консерванти. И версиите „без захар“ не са по-добри, тъй като те са съдържат вредни изкуствени подсладители. Купете си блендер или сокоизстисквачка и си направете свой собствен сок. И ако искате мехурчетата, винаги можете да добавите домашен плодов сок към газирана вода!

3. Захар
Ако обичате сладко, има много по-здравословни начини да задоволите желанието си. Захарта е силно пристрастяваща, а освен че повишава нивата на глюкоза и създаването на мазнини, тя може да доведе до сърдечни заболявания. Избягвайте захарта толкова, колкото можете, за да намалите риска от диабет, рак, затлъстяване, сърдечни заболявания и много други. Насладете се на купа с плодове или добавете мед към вашите рецепти.

4. Колбаси
Месни продукти като салам, шунка и др. са пълни с нитрати, натрий, консерванти и добавки. Всички тези вещества могат да увеличат риска от рак, сърдечни заболявания, диабет и дори поведенчески проблеми и затруднения в ученето при деца. За да намалите отрицателните ефекти, избирайте месни продукти от местния месар, вместо тези от супермаркетите. Или още по-добре, научете се да ги избягвате.

5. Растително масло
Растителното масло е част от нашата кухня и дори не се замисляме. Но някои от тези масла са ГМО и ние още нямаме представа какви дългосрочни ефекти могат да имат тези продукти върху нас. Освен това растителните масла съдържат опасни транс мазнини, които могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, рак и болест на Алцхаймер. Проверете етикета и ако маслото е рафинирано, стойте далеч от него, тъй като съдържа свободни радикали, които могат да помогнат за растежа на рака, да ускорят стареенето и да причинят всякакви проблеми. Изберете здравословни алтернативи като зехтин, кокосово масло или такова от авокадо.

6. Маргарин
Маркетингът отново е виновен за големите погрешни схващания за маргарина. Това е една от най-нездравословните храни. Затова го премахнете! Маргаринът е като много лоша версия на масло, направено с хидрогенирани растителни масла и е много по-изкуствено, отколкото си мислите. Това е чистата химия. И така, какво е толкова лошо? Това са транс-мазнините, които могат да увредят сърцето, кръвоносните съдове и да нарушат нивата на холестерола. Минете на масло за по-здравословна алтернатива. Други здравословни алтернативи са зехтинът и маслото от авокадо.

7. Хотдог
Кренвиршите в хотдог а, и въобще подобно пушено и осолено месо, съдържат много консерванти, които са вредни за вашето здраве. Ефектите от яденето на хотдог се сравняват сравнявани с ефектите от пушенето. Ако все още не сте убедени, трябва да знаете, че хотдога е с високо съдържание на натрий и токсини, които увеличават риска от рак. Ако не можете да устоите, поне уверете се, че кренвиршите са без химикали от органични месари или директно от фермери.

8. Картофен чипс
Всички пържени храни съдържат опасно вещество, наречено акриламид. Чипсът от картофи не е изключение. Акриламидът увеличава риска от рак на дебелото черво, на гърдата, на простатата и на ректума. Така че избягвайте чипса от картофи или направете по-здравословна версия у дома. Сложете малко зехтин на нарязани картофи, поръсете с щипка сол и го изпечете във фурната. Обещаваме, че вкусът е невероятен.

9. Бутилирани салатни дресинги
Бутилираните салатни дресинги са пълни със захар, изкуствени оцветители и високо фруктозен царевичен сироп. Хвърлете бутилираните сосове за салати и използвайте лимонов сок, ябълков оцет или балсамов оцет заедно с малко зехтин за здравословен салатен дресинг.

10. Изкуствени подсладители
Не, те не са по-добри от захарта. Всъщност те често са по-лоши.  Могат да съдържат по-малко калории, но те все още могат да увеличат риска от диабет, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и метаболитен синдром. Може да не сте забелязали, но много дъвки без захар съдържат аспартам, който се счита за най-опасното вещество в света. Захарта има здравословни алтернативи като мед, кленов сироп, от агаве и други.

11. Алкохол
Съжаляваме да ви поднесем тази новина, но алкохолът няма ползи за здравето. Той е с изключително високо съдържание на калории, може да предизвика дехидратация, увреждане на черния дроб, наддаване на тегло, депресия и кожни проблеми. Да не говорим за лошите решения, които вземате, когато сте под влияние му. Така че ако искате да повредите тялото си, от мозъка до черния дроб и кожата, вярвайте в маркетинга и ежедневно пийте алкохол. В противен случай избягвайте това.

12. Бял хляб и рафинирани брашна
Зърнените култури са добри, нали? Така че и хлябът трябва да е добър? Е, ако не е бял хляб, приготвен от рафинирани брашна. Бялото брашно е лишено от всички хранителни фибри, минерали и витамини, а всичко, което получавате, е отпадъци от зърно, смесени с химикали, за да се постигне хубав бял цвят. Но зад него се крие рискът от наддаване на тегло, увреждане на щитовидната жлеза и на органите. Вместо това минете на пълнозърнести продукти!

13. Млечни продукти
Да, млякото е първата храна, която ядем, когато дойдем на този свят. Но майчиното мляко е много по-различно от това на кравата. В допълнение, с напредване на възрастта развиваме непоносимост към лактоза. Млечните продукти са свързани с ниска абсорбция на хранителни вещества, мигрена, артрит, рак, алергии и астма. Така че отново забравете за тези умни маркетингови трикове. Преминете към кокосово или бадемово мляко, има чудесен вкус и няма да ви убие бавно като кравето.

14. Гриловано месо
Трудно може да се устои на миризмата на барбекю, но моля, опитайте. Химикалите, които влизат в месото по време на процеса, са свързани с риск от рак на панкреаса и рак на гърдата. Ако не можете да устоите, опитайте се да ограничите приема на месо с барбекю и да помислите за добавяне на розмарин към хамбургера, за да намалите количеството и броя на канцерогените.

15. Енергийни барчета
За спортистите, които се нуждаят от бърз прилив на енергия, може да са необходими енергийни барчета, но ако това не сте вие, опитайте се да устоите на тези вкусни калорийни бомби. Те съдържат много захар (говорихме за захарта), високо фруктозен царевичен сироп, консерванти и могат да съдържат транс-мазнини. Това са всъщност бонбони, пълни с калории, захар и изкуствени съставки. С други думи, това е бомба със закъснител.

16. Фастфууд
Разбира се, бързото хранене е сравнително евтино и навсякъде. Но какво го прави толкова вкусно? Това са същите неща, които бавно ви убиват: транс-мазнини, захар, сол, консерванти, добавки, оцветители и други химикали, които подобряват външния вид и вкуса на тази храна. Бързата храна може да повлияе на риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак, нарушения на настроението, наддаване на тегло, метаболитни нарушения и т.н. Поне се опитайте да намалите количествата.

17. Пшеница
Пшеницата съдържа въглехидрати, които внезапно и значително увеличават нивата на кръвната захар. Това води до високо производство на инсулин и увеличаване на теглото. С течение на времето панкреасът ще се претовари и ще станете резистентни към инсулин, а след това може да получите диабет. Високите нива на кръвната захар предизвикват производството на съединения, които ускоряват процеса на стареене и придават набръчкан вид на кожата.

18. Зърнени закуски
Отново може да виним маркетинга. Зърнените храни за закуска не са безвредни, така както веселите им цветове и играчки в кутията, може да подсказват. Те всъщност съдържат захар, изкуствени оцветители, консерванти, ГМО продукти и често са лишени от хранителните вещества, които са имали преди преработката. Опитайте овесена каша с малко пресни или сушени плодове. Вкусът е страхотен и всъщност е добре за вас.

19. Плодови сокове
Не вярвайте на големите и ярки етикети, които казват 100% плод. Търговският плодов сок често съдържа добавена захар, оцветители, консерванти и може да загуби хранителните си вещества по време на пастьоризацията. Най-добре е да намерите надежден местен бар за сокове или да си направите собствен плодов сок у дома. Най-добре второто. Забавлявайте се и експериментирайте с нови вкусове.

20. Сол
Солта играе голяма роля в регулирането на нашето кръвно налягане. Ако ядете прекалено много сол, ще имате високо кръвно налягане и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, което е сред водещите причини за смърт в света. Но не премахвайте изцяло солта, тъй като тялото ви се нуждае от нея. Просто ограничете количеството и внимавайте за нивата на натрий в преработените храни. Само 3,75 грама натрий на ден е достатъчно и безопасно количество. Всичко над 6 грама представлява сериозен риск за здравето.
СЗО: Намалете захарта в бебешките храни! Здраве

СЗО: Намалете захарта в бебешките храни!

Неподходяща промоция на бебешки храни се прави в Австрия, Унгария, Израел, България

5 продукта за стройно тяло Здраве

5 продукта за стройно тяло

Как да отслабнем и да поддържаме теглото си

Не повече от 200 грама млечни продукти на ден! Здраве

Не повече от 200 грама млечни продукти на ден!

В малки количества млечните продукти предотвратяват рак и диабет

7 прости начина за подобряване на храносмилането Здраве

7 прости начина за подобряване на храносмилането

Може би се нуждаете допълнително от солна киселина и някои ензими

Дихателни йога техники за охлаждане на тялото Здраве

Дихателни йога техники за охлаждане на тялото

Хубаво е да си припомним, че древните йоги са ни дали знанието как да се охладим сами

Вана от ябълков оцет лекува Здраве

Вана от ябълков оцет лекува

Две позабравени рецепти от натурални продукти

ПОЗА ЛОТОС: Цветето на светлината Здраве

ПОЗА ЛОТОС: Цветето на светлината

Цветето на светлината е свещено растение, което олицетворява чистота на съзнанието и просветлението на душата

Боровинки срещу затлъстяване, диабет и инсулт Здраве

Боровинки срещу затлъстяване, диабет и инсулт

150 грама на ден от горския плод е като лекарство

Лиз Бурбо: Притежаваме силата да се излекуваме сами Здраве

Лиз Бурбо: Притежаваме силата да се излекуваме сами

Известната психоложка за книгата си „Слушай своето тяло“ и скритите послания, които организмът ни изпраща чрез заболяванията

ПОЛЗИТЕ ОТ ЙОГА: Всичко се съдържа в АУМ=ОМ. Здраве

ПОЛЗИТЕ ОТ ЙОГА: Всичко се съдържа в АУМ=ОМ.

Асани, Пранаяма, Пратяхара и Самадхи

Кърмене срещу детско затлъстяване Здраве

Кърмене срещу детско затлъстяване

Наднорменото тегло е „заразно", твърдят учени

1 бутилка смути = 8 понички Здраве

1 бутилка смути = 8 понички

Потребителите нямат навик да преброят колко „диетична" храна поемат

Програма Отслабване на Vita Rama Здраве

Програма Отслабване на Vita Rama

Стартирай своя лесен план през лятото!

5 кристала, без които жените не могат Здраве

5 кристала, без които жените не могат

Бижутата от естествени кристали ни даряват с положителна енергия и здраве

Водата KANGEN съдържа повече антиоксиданти от всеки плод и зеленчук Здраве

Водата KANGEN съдържа повече антиоксиданти от всеки плод и зеленчук

Редовното й пиене пречиства дебелото черво, постепенно изчезват болки в ставите, екземи, алергии и др.

Как да спортувам по време на цикъл? Здраве

Как да спортувам по време на цикъл?

Интервю с победителката от Пирин Ултра 2017 – Меглена Бенева