Подкрепете ни!




Събития7 юли 2014

Мусака и пране за благодарност

Пловдивските доброволци спасяват училище, блокове, къщи и... АТВ


Доброволното формирование „Пловдив 112" се изстрелва за Варна веднага, щом се чува за наводнението. Разказаха ни какво са правили скромно и само с пестеливи щрихи, зад които обаче прозира драматизмът в битката с последиците от стихията. 

По-често работят заедно в жива верига – добра метафора за свързаността в борбата за промяна към по-добро. В такава жива верига доброволците от „Пловдив 112" разчистват изба, в която водата е натикала автомобил и АТВ. Отнема им цели два дни, в които работят заедно с доброволци от София и курсанти от военното училище. Накрая пловдивчани успяват да измъкнат АТВ-то  от лепкавата кал. Сема Куцарова и Елена Башкехайова дават тон за дългата борба с калта пред къща на улица „Моряшка" във Варна, където калният нанос е висок 1,80 м. Доброволците правят верига и за да отводнят и изчистят къщата на бай Митко.  На 30 метра разстояние пренасят на ръка кофите с вода и кал, за да достигнат до мястото, достъпно за тежките машини. 

Най-младият член на доброволното формирование  - ученикът Георги Апостолов  избира тежкия физически труд в полза на пострадалите пред класната стая. Той е сред мъжете, които изгребват кал и вода от една изба в много тежки условия. На това място се налага хората често да се сменят, защото стопанинът изсипал за дезинфекция 4 литра натриева основа във водата. След 10 минути работа очите и ръцете на доброволците започват да парят, а и без друго трудно се диша. „Всеки ден сменяхме по 2 чифта дебели ръкавици, защото пренасяхме много остри предмети, които ги късаха или пък се скапваха, защото в калта имаше неизяснен химичен състав", разказва зам.-ръководителят на формированието Георги Влайков. Той е в началото на веригата за отводняване и почистване на училище "Любен Каравелов". 

Няколко дни са нужни на повече от 50 доброволци (включително ученици и учители) да отводнят котелното помещение, физкултурния салон и складовото помещение. За да бъде проходим и безопасен, се налага каналът на улица „Моряшка" постоянно да се чисти - пръстта и боклуците трябва да бъдат прехвърляни на на ръка на левия бряг, за да бъдат достигнати от тежки машини. В екипа, захванал се с тази неблагодарна задача, освен Сема Куцарова са и Бойко Георгиев,  Пламен Гюров, Иво Илиев и други. Гюров и Борислав Чернев чистят и под един от мостовете над канала на улица „Моряшка", защото постоянното отводняване на жилища и изхвърлянето на боклуци от тях създават предпоставка за преливане към ниските къщи. 

В това време Красимир Каракашев моли свой колега с комбиниран багер да помогне в отпушването на една тръба, която наводнява приземните етажи на един блок и три къщи. Човекът се отзовава и водата тръгва в правилната посока. Доброволците разчистват и останките от заведение, което багерите събарят, защото запушват пътя. Строителните отпадъци трябва да се прехвърлят до място, достъпно за техника, за да може работата на улица „Моряшка" да продължи. Изчистват и избите на 8-етажен блок с няколко входа -  не по-малко от 50 помещения, всички с кал до колене, пълна със счупени буркани, железа и пр. Помагат неколцина от обитателите на блока и доброволци от Варна и София. 

Освен деловия отчет за свършеното, пловдивските доброволци споделят и емоции от различните реакции на преживелите потопа. На втория ден към 16 часа, докато работят за отводняване и почистване на къща на улица „Моряшка", при тях отиват местни хора, които са се организирали да ги нахранят – купили им топла храна от ресторант и им занесли мусака, шкембе чорба, дроб сърма, кексчета и вода . „Не очаквахме да ни донесат храна  и бяхме адски приятно изненадани. Хората настояха да я вземем и ни благодариха сигурно 10 пъти за това, което правим", разказва Георги Влайков. 

Същия ден трима мъже отиват в „Пикадили" да търсят прах за ръчно пране. Дрехите им са в отчайващо състояние, а нямат перални машини на разположение. Питат една жена за съвет какъв прах е най-добре да купят, а тя спонтанно им предлага да им уреди безплатно химическо чистене при неин приятел  - за екипировката на целия отряд. Разменят си координатите и на другия ден в 7 сутринта тя им изпраща шофьора на фирмата си, който им  донася два големи пакета ръкавици и три литра дезинфектант за ръце. „Помоли да не я споменаваме по име, но всички искаме да й кажем голямо БЛАГОДАРЯ !", казва Влайков. 

На третия ден губят два часа в безсмислени усилия. „Чистихме ли чистихме в една къща, по едно време дойдоха да ни съобщят, че ще я бутат. За съжаление има хора, които махат червените обозначителни ленти и искат да им се чисти. За какво - не знам", казва зам.-ръководителят на прловдивските доброволци. И продължава: „Вечерта на третият ден на края на удна улица видяхме маркуч с течаща вода.  Възползвахме се да измием ботушите, лопатите и кофите, преди да се качим в бусовете до хотела. Някаква жена се размрънка, че сме изцапали улицата. Не й обърнахме особено внимание, защото бяхме адски уморени и не ни беше до разправии. А на другия ден маркучът беше старателно отрязан накриво с ножица ..."

Доброволно формирование "Пловдив 112"  е „родено" на 5 декември 2013 г.  – международния ден на доброволеца. То е към Пловдивската община. Състои се от мъже и жени на различна възраст, с различно образование и професии, обединени от идеята да помагат при нужда на администрацията и най-вече да работят в полза на гражданите на Пловдив при овладяването на бедствия, пожари и други извънредни ситуации и при отстраняването на последствията от тях. Както обобщава  зам.-ръководителят на формированието  - кранистът Красимир Каракашев: „Когато някой има нужда от помощ, е човешко да се помогне." А по повод акцията във Варна казва: „Радвам се, че познавам такива хора и се гордея с това, че съм член на това формирование. Чест и почитания, колеги!" 

Добре е и ние да запомним имената им: Елена Башкехайова (треньор по карате), Георги Апостолов (ученик 11 клас в ПГХТТ - Пловдив), Костадин Костадинов (студент по Бизнес Информационни Технологии в Пловдивския университет), Иво Илиев (складов работник в Кока Кола), Георги Влайков (планински водач), Климент Картевски (ювелир),  Сема Куцарова (учител по Български език и литература), Дяко Дяков (дефектоскопист), Тошко Краев (пожарникар от резерва) Бойко Георгиев (асансьорен техник), Борислав Чернев (експерт в Общинско предприятие „Туризъм" - Пловдив), Красимир Каракашев (кранист) и Изабел Хугасян. Началник на доброволното формирование е Пламен Гюров  (проектант).

Още истории на доброволци - вижте тук.от тях.
Почина театралният режисьор проф. д-р Александър Илиев Събития

Почина театралният режисьор проф. д-р Александър Илиев

Той бе автор и близък приятел на Списание 8

Европейският парламент защити старите сортове семена Събития

Европейският парламент защити старите сортове семена

Дребните стопани обаче трябва да имат същите задължения като професионалните фермери

InGlobo представя Ловци на истории #6 – Истории за насъщния Събития

InGlobo представя Ловци на истории #6 – Истории за насъщния

Открийте какви истории разказва хлябът на 25 април 2024 г., София в Event Space 2020

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април Събития

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април

Ден преди това – на 7 април в Камерната зала „България“ в София от 14:00 ч. ще бъде представен албумът „Ваклуш“

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова