Подкрепете ни!




ЗдравеВаня Ирибаджакова / 5 януари 2012

Най-добрият приятел на вегана

Кой е казал, че протеините идват само от месото? Важното е обаче, когато го спрем, да знаем с какво да го заменим


Скептиците упорито ни плашат, че спрем ли месото, няма как да набавим на тялото си нужните протеини. Е, знаем добре, че това не е вярно и решихме да ви го покажем по нестандартен начин. Текста на Ваня Ирибаджакова за протеините ви предлагаме в комбинация с уникалните вегански снимки на Серена Интури и Армандо Червети.

Кои са
протеините

След водата, протеините изграждат най-голяма част от човешкото тяло. Наричани още белтъчини, те са важни за строежа, поддръжката и възстановяването на всяка от тъканите ни. 
Уви, високопротеиновите животински продукти днес са пълни с пестициди, хормони, ваксини, генетични модификации. Дивеч почти не се среща, а месото от фермите е с по-ниско съдържание на протеини, повече мазнини и токсини.
Това е още един довод все повече хора да се интересуват от долната част на хранителната верига. Здравословните и етични причини карат милиони да търсят хуманни, устойчиви алтернативи с вегетариански, строго вегетариански и сурови храни. Най-голямото предизвикателство при преминаване на пълна вегетарианска (наричана и веганска) диета е именно осигуряването на пълноценни белтъчини. 

Имат ли
почва у нас

Липсата на достатъчно протеини води до мускулна слабост, бавно възстановяване и дисбаланси на мозъчната химия. Особено опасна е при децата, тъй като води до намаляване на телесната маса, а растежът се забавя.
Започне ли веднъж недостигът, се влиза в омагьосан кръг. Синтезът на храносмилателни ензими в тялото се забавя, а това води до по-лошо усвояване на белтъчините, както и на всички останали вещества. 
Първият сигнал, че нещата не са както трябва, обикновено е намалената умствена работоспособност. Продължи ли липсата, отслабват съпротивителните сили на организма към всякакви заболявания. Бедната на белтъчини храна причинява чернодробни проблеми, оплаквания с панкреаса и жлезите с вътрешна секреция. 
Разбира се, това не бива да ви отвежда в другата крайност – прекаляване с протеини, което също крие своите опасности.

Правилата
на играта

По-голяма част от растителните протеини са незавършени – в тях липсват част от аминокиселините.
Те са незаменими за човешкия организъм. Разбира се, човек може да си набави завършени протеини, без да приема храни от животински произход - нашият организъм също може да ги произвежда, стига да се храним правилно.
В основата на това са пресните продукти, произвеждани по естествен начин (без химическа обработка с торове, пестициди и хербициди, както и без добавени консерванти и оцветители).
Над 60% от всяко хранене трябва да е от сурови храни – плодове, пресни и сушени, зеленчуци, семена, ядки, водорасли, кълнове.
За да може човек да си набави завършен протеин, е много важно да комбинира пълнозърнести и бобови. Оризът, ечемикът, просото, овесът, пшеницата, ръжта, елдата, както и макаронените изделия и пълнозърнестият хляб без сода или мая, следва ежедневно да се комбинират със зелен и зрял боб, грах, леща, нахут, киноа.  

Протеиновите бомби

Още в древността хората са познавали растения и семена с много по-високо съдържание на протеини и какви ли не други полезни вещества – суперхраните (повече – виж брой 5/2011 г.). Те притежават максимум питателност, белтъци, аромат, здраве и енергия в комбинация с минимум калории и пълна липса на трансмастни киселини. 
Един от най-добрите източници на протеини и мазнини е конопеното семе – то има 35% белтъчини, 47% мазнини и 12% въглехидрати. Семената от чия са древна суперхрана - малките черни и бели семенца са били основна храна на инките, маите и ацтеките. Това са чисти, сурови източници на пълноценен белтък - няма нужда да преминава топлинна обработка, за да се убият бактериите, така че всичките им жизнени компоненти остават ненарушени.
Пчелният прашец е изграден от около 25% белтъчини – 5-7 пъти повече от яйцата, месото и сиренето. Протеините му се усвояват бързо - 2 часа след хранене вече са в кръвта ни! Осигурява бързо възстановяване при физическо натоварване, увеличава мускулната маса и релефност.

Не сланина, спирулина!

Спирулината е съставена от 65-71% белтъчини - най-високата концентрация от която и да било храна. Отлична добавка за всеки, тъй като е източник на пълноценен белтък – в нея могат да се открият всички незаменими аминокиселини. Дава 200 пъти повече протеини на единица обем от говеждото месо! При това от спирулината се абсорбира много по-лесно от животинския – цели 4 пъти. Синьо-зелените водорасли АФА са съставени предимно от меки белтъчини – над 60%, и полизахариди, лесно смилаеми от организма. Притежават 18 аминокиселини – основните структурни елементи на протеина. Необходимите на мозъка невротрансмитери се произвеждат по-лесно и бързо от АФА протеин. Съдържанието на чист, усвояем протеин в друго водорасло – хлорелата, отново достига 60%.

Дребни,
но потребни

Морският фитопланктон е една от най-важните храни на планетата, защото стои в основата на хранителната верига. 1/4 от цялата растителност, според НАСА той осигурява 90% от кислорода във въздуха. Най-голямото животно на планетата, синият кит, се храни само с морски фитопланктон. Китовете развиват най-големите мозъци и най-здравата нервна система сред всички бозайници, продължителността им на живот достига 150 г. Всичко това се дължи на факта, че фитопланктонът съдържа уникална комбинация от омега-3 мастни киселини, пълноценни протеини – отново над 60%, хлорофил, витамини, минерали, микроелементи и полизахариди.
Единствената храна, 100% биодостъпна за човешкото тяло – тоест само когато се храните с фитопланктон, не се изхвърля нищо. 
Морският фитопланктон се продава най-често в течно състояние, има леко сладък и ненатрапчив вкус – 1 ч. л. преди храна е необходимата дневна доза. 

Веган 
не значи хилав! 

Преминаването на растителни протеини, изключването на месото и животинските продукти, не ограничава възможностите за спортуване, включително и професионално. Много спортисти признават, че след като са преминали на изцяло вегетарианска диета, подобряват постиженията си. Сред най-известните е лекоатлетът Карл Луис – с 10 спечелени олимпийски медала, 9 от които златни.
Световната шампионка по вдигане на тежести Джейн Блек, многократният победител в бягането на 100 мили Скот Джърк, английската колоездачка Фиона Оукс, завоювала над 17 национални титли, и още много други успешни спортисти са доказателство за силата на растителните протеини.


Хранителен
блог

Авторката Ваня Ирибаджакова вярва, че хората трябва да избират и приготвят храната си с повече внимание и познание. През последните години интересът є към темата я кара да чете и събира информация от цял свят. Още нейни текстове можете да намерите в блога й www.thinkaboutorganic.com. 


Суперсалата

Спирулина, АФА и хлорела е най-лесно да използвате към дресинг за салати. Техният вкус се доближава до копривата и е добре да бъдат овкусени допълнително. Можете към сока на 1 лимон да добавите 2-3 лъжици зехтин или ленено масло, няколко щипки хималайска сол, няколко ситно нарязани скилидки чесън, 1 ч. л. спирулина и 1/2 ч. л. АФА, 1 шепа конопено семе и 1 - семена от чия. Това е чудесен дресинг както за зелена салата, така и за традиционните домат, краставица и чушки. 


Очаквано добри комбинации

Пчелния прашец можете да приемате с лъжица мед или като част от прясно изцедени сокове. Конопеното семе и чията са неутрални на вкус и могат да бъдат добавяни както към всеки сос за салата, така и към сокове, мюсли или плодова салата.



ХРАНАТА Е КРАСОТА

Армандо Червети е роден на 3.02.1972 г. в Торино, живее дълги години в Лондон, където развива страстта си към уличния арт и графити. Това повлиява на фотографиите и темите, които го занимават.  „Първо избрахме зеленчуците, които да превърнем в „биоабстракции". Беше забавно, на пазара цял час оглеждахме една чушка в най-малки детайли, докато я изберем. Продавачите гледаха с подозрение колко внимание отделяме на най-обикновена ряпа. Вечер подреждахме фотографски сет – стойки, прожектори, отразители, за да постигнем ефектни светли и тъмни петна. През макрообектива една обикновена тиква или чесън разкрива свят, който обикновено подминаваме, но всички криви, завои и тунели в зеленчуците ни караха да фантазираме и да си представяме други светове."

Серена Интури е родена на 16.07.1978 г. в Сицилия, съдебен лекар - стипендиант към университета в Торино. Във фотографски и театрални проекти разкрива детайлите и неслучайните неща. „Пътешествие Веган" е като музикално произведение за четири ръце в полето на фантазията: идеята е да се пресъздадат плодовете на земята, които да приличат на проблясъци на извънземни галактики и да пробудят фантазията на хората към пътешествия в света на въображението" – споделя Серена.

Всичко между Армандо и Серена започва от една обща страст – фотографията. Скоро след срещата им те създават сдружението за млади артисти V-ARS – VisualArtSpace, във връзка с артфестивал в Торино, Италия. Това е причината за първия им проект – „Пътешествие Веган", представен от Списание 8. Фантазен проект с име „Веган" моментално свързваме с  практикуване на веганство, но всъщност двамата фотографи искат да стигнат по-далече от веганската философия, а именно - приканват ни да живеем, уважавайки екосистемата и нейните хранителни съкровища, като придобием правилни хранителни навици. „Искаме да откриваме красота във всеки хранителен дар и образно да се храним с красота." Идеята е www.v-ars.eu  да се превърне в международна платформа за сътрудничество на артисти, писатели и фотографи от различни страни, които да обединяват търсения и идеи без оглед на дистанциите. Различни култури и нации означава и различни артистични стилове, различни източници на вдъхновение и красота в ежедневието. Повече можете да научите от сайта на сдружението www.v-ars.eu
Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година