Подкрепете ни!




НаукаГанета Сагова / 9 май 2012

Заветът на цветните лъчи

Преди 100 г. Петър Дънов завещава на човечеството най-достъпния метод за лечение и духовно израстване



Години наред една малка книжка, отпечатана в изключително ограничен тираж, се предава апокрифно от баща на син, от учител на ученик. Всеки, който се докосне до нея, благоговее. Защото вече 100 години хората разказват, че книжката прави чудеса. Болни се вдигат на крака, самотни намират половинката в живота си, бедни се замогват, разделени се събират, наранени си прощават...

Книжката можете да купите оттук.

„Повечето от хората спят. Сега Седемте Духове действат, последната тръба е затръбила и вие всяко нещо бързо и неуморно ще гледате да го разберете, ако досега не сте сторили това".




Аз съм от Чехия, живея в България - разказва своята история Зита Зарубова, възпитател в детска градина „Бялото кокиче". - Един ден майка ми се обади с лошата вест, че баща ми е в болница и лекарите не дават надежда. Бях чула за тази книжка. Обадих се на колегата, той ми обясни по скайп какво да правя. Беше ми много трудно, защото книжката е написана на стар български, четях бавно, грешах, но не се отказвах... След няколко дни мама се обади, че татко е добре, че ще живее и дори са го изписали от болницата."



Нещо невероятно се случва и със Слав Славов от Велико Търново, по това време директор на училище в града. „Майка ми, казва се Мария, имаше проблеми с нервите и трябваше да є се направят 3 инжекции, които струваха 200 лв. Нямахме толкова пари и се наложи да вземем от лихвар. До месец трябваше да му ги върнем, а нямаше откъде. Беше много голямо напрежение - човекът ни ги беше дал от добро сърце, не бяхме заложили нищо... А ние закъснявахме със 7-10 дни. И той започна да праща хора, обаждаше се по телефона, търсеше си своето... Нямаше откъде да вземем тези пари, пълна безизходица! Един ден след работа минах да видя майка, работеше в едно заведение. По случайност носех със себе си книжката. Казах є – тя е последният ни шанс. Имаме нужда от пари, трябва да прочетем „зелените лъчи". Бяхме само двамата, прочетохме ги от край до край. Станах и казах: Това е, което можем да направим.
Излязох и след 100 метра до мен спря автомобил - приятел на баща ми. Като ме видя, че съм притеснен, ме покани в колата. Влязох, а майка ми чака в заведението - и аз не знам какво чака. Не исках да споделям, но той настояваше и му разказах цялата история. Закратко замълча. И каза – добре, ще видим какво може да се направи. Аз слязох, а той отиде при майка ми и є даде парите. За 15 минути проблемът бе разрешен." 



„Понеже Христос иде, то силата Му ще бъде 7 пъти по-голяма, отколкото в миналите векове, а следователно и прогресът на человечеството ще бъде такъв."


Историите с малката чудотворна книжка нямат край. Щом започнахме да работим по темата, те сами ни намираха и провокираха още по-силен интерес към мистичната книга. Към „Завета на цветните лъчи на Светлината" на големия духовен учител Петър Дънов.
 


Стаята в Арбанаси, където Учителя създал завета, и днес посреща с неповторима атмосфера. За съжаление къщата се руши от времето въпреки  сериозните усилия на днешните последователи на Дънов.

РОДЕНА В ЕНЕРГИЕН ВИХЪР 

Книжката се ражда в сложно военно време – Балканската война, на много специално място – Арбанаси. Според Петър Дънов точно там се получава силно енергийно завихряне, което тръгва от Хималаите, завива при Сините камъни, после отива до Рила, като рисува спирала. За Арбанаси Учителя казва още, че е старо богомилско селище, което трябва да се почита. А когато едни от първите му ученици решават да купят там къща за братска комуна, Петър Дънов настоява да отложат сделката, за да присъства и той. Учителя изключително рядко е изразявал подобни желания, което доказва специалното му отношение към мястото. 


„Когато дадете път на Божественото в себе си, вие няма да бъдете облечени с черни дрехи, но ще се облечете с дреха, съставена от седемте цвята на спектъра." 


Именно в бялата къща в Арбанаси, в пълно усамотение точно преди 100 години – от края на май 1912 г. до юли същата година, Петър Дънов съставя вълшебната книжка „Завета на цветните лъчи на Светлината".
 
ПРОДИКТУВАНА ОТ ИИСУС

Мистериозните изцеления и чудесата в личен план, които четенето на книжката постига, според мнозина се дължат на това, че заветът е оставен на човечеството с подкрепа свише. 
Докато Учителя пише завета, той непрекъснато усеща Христовото присъствие, изцяло е вдъхновен и проникнат от Христовия дух. 
„Този метод е методът на Христос и като такъв резултатите му ще бъдат прекрасни, въпреки че на вид е много прост", казва Дънов във Велико Търново през 1912 г. В друга беседа споделя: „Всички тези стихове са извадени под Неговото ръководство (на Иисус – бел. ред.), затова винаги, когато ги употребявате, Господ ще ви бъде на помощ."
Но тъй като в живота на всяко действие винаги има противодействие – писането на чудодейния завет събужда и тъмните сили:  „...какви ли не мъчнотии ми се създаваха преди събора, особено когато се даваха стиховете от Господнята Книга, които със своите вибрации образуват лъчите, потребни за всички. Духовете се опитаха да се докоснат дори до здравето ми. Но Господ е, който всичко преодоля." 
Дънов чете Завета на цветните лъчи на събора на Бялото братство в края на лятото на 1912 г. и веднага дава книжката за отпечатване. Подписва се върху всяка една бройка и лично ги раздава на ръководители от братството. Заръката му е да пазят завета, да го носят навсякъде със себе си, да не го дават в случайни и чужди ръце и когато наближи време за заминаване отвъд, да дадат тази книжка на предана и обичаща душа (спомени на Боян Боев - бел. ред.)  

КВАНТОВАТА ФИЗИКА ОБЯСНЯВА 

В тайната книжка впрочем няма нищо тайно – тя е пълна със стихове от Светото писание. Те обаче са така избрани и подредени, че вибрацията, която носят, да отговаря на всеки един от цветовете на слънчевия спектър. Така се получава нещо като концентрат на всеки цвят.   
Днес квантовата физика обяснява, че всичко във Вселената е енергия, в това число дори и материята. Всичко вибрира, а вълните, от които светът е устроен, са най-просто казано – седемте цвята от дъгата. „И понеже нашите енергийни тела са цветове, когато ги балансираш, хармонизираш енергията на етерното си тяло, на астралното си тяло и те след това балансират и физическото тяло. Излишъкът на цвят създава проблем, неговият недоимък също" - обяснява Галина Герасимова, режисьор и отговорник за връзките с обществеността на Бялото братство. 

КОЙ ЦВЯТ ЗА КАКВО Е

„Заветът е уникален метод за хармонизиране – обобщава Галя. - Той не е само за лечение. Ако си скаран с някого например, ще си четеш розовите лъчи и това ще ти отнеме от Аза. Ако ти липсва активност, нямаш енергия, изчерпан си, ще си четеш червените лъчи. Ако имаш нужда от благополучие, растеж, за богатство, за пари, ще четеш зелените лъчи. Ако ти липсва вяра, трябват ти сините. Ако трябва нещо да решиш с разума си или да свършиш нещо с писане, с търговия - ще четеш жълтите лъчи. А за сила и в същото време за смирение се четат виолетовите лъчи, защото истински силният човек е смирен." 
Виолетовият цвят помага и при онкологични заболявания. Галя разказва как преди повече от 5 години нейна приятелка от Велико Търново се разболява от тежката болест. Но не се предава, въпреки че докторите бързат да я отпишат. Жената боядисва всичко у дома си във виолетово: стаята, леглото, бюрото, чаршафите, дрехите... Всяка сутрин на изгрев-слънце чете завета, всеки божи ден. Променя начина си на живот, на хранене, на мислене. Днес е жива и здрава.
Освен седемте основни цвята, седем лъча, Учителя завещава още два - аметистовите и диамантени. Аметистовият цвят е подходящ за хора, които се занимават с духовни практики, търсещи връзка със свръхсъзнанието. Помага при медитация и концентрация. (В йога аметистова е седма чакра.) Диамантените лъчи са свещени, четат се само в празнични дни, при по-специални случаи, когато енергията е по-висока или тогава, когато самите ние сме в повишено енергийно състояние.



КАК СЕ ЧЕТЕ

Преди да посегне към книжката, човек трябва да е наясно със себе си – болест ли ще цери, отговор ли търси, проблем ли, спор ли ще разрешава, или иска да развие определена добродетел. Да си отговори на въпроса защо му е заветът. След това трябва да намери подходящия цвят и в усамотение, с вяра и благоговение да прочете текстовете от завета, които постигат тази търсена вибрация. (В книжката е посочена схема за това.)   
Ако например човек иска да се излекува, в общия случай е добре да прочита портокаловите стихове. „Сядаме удобно на стол в стаята, съсредоточаваме се и мислено си представяме, че отгоре, от един душ струи обилна портокалена светлина и ние се обливаме с нея", обяснява Боян Боев, последовател на Учителя, в послеслов към книжката.
Ако човек няма конкретно намерение, може да си чете цветовете, с които всеки ден от седмицата е свързан. Понеделник е зеленият, вторник е червен, срядата – жълт, четвъртък – син, петък – розов, събота е виолетов – неделя може оранжев и аметистов. Връзката е и астрологична – всеки ден се управлява от планета, а тя има свой цвят.
Методът на ползване на завета на светлината е изключително лесен. Другите пътища за духовно развитие, като йога например, са много сложни, обяснява Дънов на учениците си. „Метод като Христовия никъде няма да намерите, защото последната врата е Христос. Господ е между нас! Той ни слуша, радва се и ни обича!" 

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г. Наука

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г.

Най-ясно звездният спектакъл ще се вижда от Нова Зеландия

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му Наука

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му

Това е едва осмият път, в който такова явление е успешно предсказано

Заснеха растение, което „говори“ със съседа си Наука

Заснеха растение, което „говори“ със съседа си

Учени успяха да разгадаят ефирната комуникационна мрежа между две стръкчета