Наука07 октомври 2015

Помощник за велосипедиста

Серия клипове от велоклуб „Бициклет" ви помага да се грижите за колелото и да подобрявате уменията си

Помощник за велосипедиста
Велоклуб „Бициклет" е подготвил страхотен подарък на всички множащи се ежедневно почитатели на колелата у нас! В своя Youtube канал неформалното движение на любители велосипедисти събира видеосъвети как да се грижим за колелото си, за аксесоарите и въобще - как да се превърнем в по-добри колоездачи, решавайки проблеми, пред които се изправяме всеки ден.

„В „Бициклет" ни обединява това, че обичаме да караме колело не само по път към работа, а и сред природата, в планината", казва един от ентусиастите във велоклуба, адвокатът Тодор Грозданов. „Не търсим състезания, спортни постижения, а приятна разходка сред природата, да видим хубави места, хубави хора, да се запознаем с други велосипедисти". 


снимки: Георги Грозданов

Така преди година се ражда велоклубът, а хората в него започват да обсъждат какво могат да направят, за да привлекат повече фенове към колелата. Така на Тодор му хрумва идеята за видеоуроци с указания как се поддържа велосипед. 

„Като почти всяко момче, и аз отдавна обичам да си ръчкам с отвертка по колелото, но понякога, като не разбираш, дръпваш едно болтче и всичко се разпада. Затова решихме, че е добре повече начинаещи да знаят основните умения в грижата за велосипеда – как да го смажат, ръчно да настроят скоростите, спирачките, защото това може да се наложи и по средата на карането. Ако си в планината и не знаеш какво да правиш, просто си оставаш там", разказва Тодор.

Да помогне, показвайки основните умения, се съгласява Боби Бояджиев - бивш състезател и механик със 7-8 години стаж. Клипчетата вече се радват на сериозен интерес в двете най-големи платформи за споделяне на видео. Първото от поредицата е със съвети как да подготвим колелото си след зимата:Вече са готови 11 клипчета на различни теми: смазване на веригата, настройване на скоростите, на спирачките, смяна на гуми, монтиране на кошница... Присъстват също съвети какво да вземем в аптечката за път и дори за уж познати неща, като как да сложим каската си. „Оказа се, че масово хората я слагат като че ли е шапка, а тогава не върши никаква работа и при падане все едно си без каска", казва Тодор. Съветите са дадени като за хора, които не разбират от велосипеди, но мнозина колоездачи с опит също откриват по нещо ново и интересно, различен опит или съвети. 

От клиповете хората научават и за други грешки, които допускат. Вероятно най-честата е липсата на поддръжка - почистване и смазване. След каране в гората, сред прах или кал, колелото не се почиства или се мие с вода и после не се смазва – така частите започват да ръждясват. Друга честа грешка е да се използват клещи за опъване на жилата, които разрушават самата им структура. Такива дребни неща могат да бъдат избегнати много лесно и за това определено ще са полезни клипчетата на „Бициклет".

Според Тодор ако сам се грижиш за велосипеда си, излиза по-евтино, но ако не знаеш какво правиш, може да излезе много по-скъпо. „При веломеханик нещата са сигурни и качествени, но пък ако сам си го поддържаш, познаваш своя велосипед и знаеш къде са евентуалните проблеми, къде да пипнеш. Ако е само настройка на спирачки и скорости - веломеханикът може да го направи за 10-15 минути, а ако си сам - за час-два. На мен лично ми е приятно да се занимавам с колелото си, но това е въпрос на лична преценка", допълва запаленият велосипедист. Следващата стъпка на велоклуба е нова видеопоредица, насочена към уменията за каране в гората. Води я Любо Ботушаров, създател на сайта MTB BG, познат и на читателите на Списание 8 от поредицата ни за велопътешествия. Любо ще разказва и показва как трябва да се държи велосипедистът, как да стои на колелото си, как да подходи към препятствия, към изкачване, към спускане, какво да направи, за да го вземе пътя бързо, но най-вече сигурно. От „Бициклет" са отворени за предложения за следващи клипове към своите приятели, към всички, за които велосипедът е или искат да бъде начин на живот. 

„Главната ни цел е да покажем на начинаещите, че велосипедът е нещо хубаво, че горските пътеки не са страшни, а напротив – приятни и прекрасни. Че една разходка те зарежда с енергия за седмици напред", казва Тодор. „Колелото е средство да стигнем до красивите места в българската природа, които иначе пеша отнемат повече време. С малко усилие се качваш на един връх уморен, за да погледнеш красивата гледка. Забравяш цялата умора, забравяш всичко, после едно хубаво спускане идва, за да вдигне адреналина. С колелото можеш да избягаш от градската среда, от напрежението, от целия стрес, който ни преследва, от градския шум. И за мен е така - всякакъв вариант, който ще ме изведе извън град, в природата, гората, планината, дори полето е добре дошъл. Искам да посъветвам всички, които се чудят дали да посегнат към велосипеда си – започнете да карате в гората! Хубаво е, приятно е и не е страшно, напротив. Голям кеф!"


В кехлибар откриха нов вид птица Наука

В кехлибар откриха нов вид птица

Птичият крак е с 4 пръста, третият е с 41% по-дълъг от втория пръст

Индия тръгва към Луната Наука

Индия тръгва към Луната

Ако мисията е успешна, това ще е четвъртата държава, стигнала до земния спътник

Нови видове изчезващи птици в Австралия Наука

Нови видове изчезващи птици в Австралия

Странстващият албатрос е сред тях

Диагноза според поста в социалната мрежа? Възможно е! Наука

Диагноза според поста в социалната мрежа? Възможно е!

Кардиологът Ерик Топол за изкуствения интелект в медицината

Игра на сенки Наука

Игра на сенки

Астрономическите явления от 8 юли до 7 август

Разкрита е загадката на острова на друидите Наука

Разкрита е загадката на острова на друидите

Археолози откриха артефакти на Ангълси много преди стъпването на келтите по тези места

Изгубиха се три от 60-те спътника на Мъск Наука

Изгубиха се три от 60-те спътника на Мъск

Мисията Starlink цели да осигури на човечеството глобален достъп до интернет

Най-висока температура откакто съществуват метеорологичните наблюдения Наука

Най-висока температура откакто съществуват метеорологичните наблюдения

Засега обаче било рано да се говори, че абнормалните жеги са следствие от промените в климата

Пластмасата все по-осезаемо навлиза в естествената хранителна верига Наука

Пластмасата все по-осезаемо навлиза в естествената хранителна верига

Скалите на остров Мадейра са покрити от пластмаса по начин, характерен за водораслите и лишеите

Огромен океан под повърхността на Земята Наука

Огромен океан под повърхността на Земята

До тези изводи учените стигнали като анализирали втвърдени образци на потоци от лава

Доклад сочи, че банките за семенна течност в космоса скоро ще бъдат реалност Наука

Доклад сочи, че банките за семенна течност в космоса скоро ще бъдат реалност

Европейското общество по човешка репродукция търси път за човечеството извън планетата

Откриха кратер от сблъсък с астероид в Шотландия Наука

Откриха кратер от сблъсък с астероид в Шотландия

Този катаклизъм се е случил преди 1,2 милиарда години

Слоновете могат да „изчисляват“, използвайки хоботите си Наука

Слоновете могат да „изчисляват“, използвайки хоботите си

Те са единствените животни, които решават проста математическа задача само чрез обонянието си

И замириса на море Наука

И замириса на море

Астрономическите явления от юни до 7 юли

Лекция на американски учен за слънчевите източници на космическото време Наука

Лекция на американски учен за слънчевите източници на космическото време

Трудовете на д-р Гопалсвами са за събития на Слънцето, които могат да имат ефект върху Земята

Юпитер показва някои от своите спътници Наука

Юпитер показва някои от своите спътници

Ще могат да се наблюдават без телескоп до края на месеца