Подкрепете ни!




ЛюбопитноМария Бончева / 8 май 2012

Енергийните точки

Защо древните светилища, изворите и местата, които изобилстват от отрицателни йони дават сили, лекуват и тонизират


Един човек имал сляп бивол, който се загубил в гората. Стопанинът не възлагал големи надежди, че животното му ще се завърне. Вече го бил забравил, когато биволът се появил. И то бил прогледнал?! Зачудил се стопанинът и се зарадвал. С течение на времето забелязал, че понякога животното отново изчезва в гората, после пак се връща. Решил тогава да го проследи. Биволът го отвел до извор, бликащ изпод скала. Разбрал тогава човекът как се е излекувало животното му от слепотата. Оттогава и до ден днешен този извор се почита заради чудотворната си сила и стотици хора го посещават, търсейки изцеление. Още толкова са го и намерили. Сгушен в гъстите гори на Странджа планина, лековитият извор носи екзотичното име Индипасха. Ето за такива места ще ви разказваме оттук насетне и ще ви ги показваме. Наричат ги енергийни точки или места на силата и съществуват навред, откакто свят светува. 


Енергията на Земята е навсякъде около нас и човек може да черпи от нея по много начини и на най-различни места. Тя няма цвят, форма и мирис. Но ефектът є може да бъде възприет чрез всяко сетиво. Не можем да я докоснем, но можем да я усетим. Не издава звук, но определено можем да я чуем. А щом си позволим да се заслушаме, времето спира, умът притихва, сърцето бие равномерно в синхрон с това на майката Земя. Оставаме тук и сега, отворени за живителната енергия на природата, за могъщата чи или прана, която зарежда клетките ни, успокоява ума, подмладява ни и връща усмивката на лицето ни. Кой ли не е усещал как става истински витален, щом поседи малко под сянката на някоя стара борова гора, или когато се качи високо в планината, по-близо до слънцето? Или как за минути само очите добиват блясък след престой в някой древен параклис, куполна могила или на никому неизвестно местенце, където обаче усещаме как мощно блика силата? Това са енергийните места. 

Някои са 100%-ово
творение на природата

Водопади, високи върхове, стари гори, самодивски поляни – недокоснати кътчета от природата, където въздухът е толкова чист и наситен, че чак можеш да видиш енергията да пулсира в него. Места като Седемте рилски езера, Чудните мостове, Райското пръскало и още, и още... Те действат като естествена лечебница, където за кратко време се балансира физическото, емоционалното и менталното състояние на човек. Балансира се и духовното и естествено идва чувството за цялостност, за единение с Твореца и творението.
За благотворното, понякога чудотворно дори въздействие на този тип природни енергийни точки науката дава отговор. Или поне за част от него. Той е свързан с това, че те са мощни генератори на отрицателни йони. 
Всяка материя, включително въздухът, е съставена от атоми, в които има ядро с положително заредени протони и отрицателно заредени електрони, обикалящи около него. 
Електроните са над 1800 пъти по-малки от протоните и затова много лесно биват измествани при замърсяване. Ако протоните станат повече – имаме положително зареден йон, и обратното – отрицателен йон при преобладаване на електроните. Над 700 научни изследвания от целия свят са категорични, че излишъкът от положителни частици е вреден за човешкото здраве. Докато преобладаването на отрицателни е полезно. В градската среда почти всичко заобикалящо ни излъчва такива със знак „ " „благодарение" на електрическите уреди и кабелите, на замърсяването на въздуха и т.н. Макар днес да има различни апарати, произвеждащи от „добрите" с цел лечение, нищо не може да се сравни с естествените мощни генератори на отрицателни йони – основно водопадите, моретата, боровите гори и гръмотевичните бури. 

Отрицателните 
йони успокояват

и в същото време възбуждат. Заставайки близо до водопад например, само за няколко минути  усещаме разликата. Той излъчва точно обратното на телевизора. Докато водопадът изпуска мощен порой от прана, то черната кутия – антипрана. Първата е живителна и лекува, а втората отнема частица от физическото и психическото ни здраве (и то, без да вземаме предвид съдържанието на гледаната програма). 
Редица лабораторни изследвания са доказали, че с помощта на йонотерапия могат да бъдат излекувани разстройства на нервната система и да се нормализира нивото на серотонин в организма. Учени от Израел отглеждали бактерии, включително стафилококи, стрептококи и кандида в среда, богата на отрицателни йони. Броят им драстично намалял с 50% за 6 часа и със 70% за 24 часа, което подсказва, че отрицателната йонизация е начин за контролиране на заболяването, пише Дениз Лин в книгата „Фън шуй – свещеното пространство". Според изследване на д-р Корнблу в САЩ, обхващащо стотици страдащи от астма и сенна хрема, 63% от болните се възстановяват напълно, или имат частично подобрение, когато са поставени в среда от много частици със знак минус.
Руско изследване доказва, че богатата на отрицателни йони среда действа забележително върху физическата работоспособност на мъжете. След 5 дни по 25 минути в такава общото им здравословно състояние рязко се подобрило. След 9 дни работният капацитет на изследваните се покачил с 50%. На 25-ия ден техният КПД вече бил с 87% по-висок.
Ето и какво показват замерванията: светкавиците съдържат 100 милиона отрицателни йони на куб. см, водопадите – 25 000, океанските вълни – 5000, планинските гори – 4000, градската среда на открито – от 0 до 500, повечето домове и офиси в града (ако в тях не се пуши, няма работещо парно или климатик) – от 0 до максимум 200 на см3. 

Не само наличието 
на отрицателни 
йони прави едно 
място енергийно

Много по-загадъчни, понякога и по-силни като ефект, но доста по-недоказани научно са дооформените от човешка ръка енергийни места. В България са много и от различно естество. Древни мегалитни светилища, куполни гробници и храмове, чудодейни параклиси и манастири, лечебни извори, оброчища, текета, скални манастири, пещери на монаси аскети... Общото между всички тях е, че имат по-особено въздействие.
Откриваме ги навсякъде по света. И интересът към тях търпи глобално експанзивно възраждане. Оставили са ни ги предците ни. Те са живеели със Земята, знаели са, че е жив организъм и е осеяна с енергийни канали, наричани още лей линии, със земни решетки и завихряния, от които блика особена енергия. Използвали са ги и са ги почитали като свещени. Били наясно, че където са концентрирани, се лекуват физически, емоционални и духовни болки. Използвани като място за единение с Твореца, предците знаели, че тези енергийни точки повдигат груповото или индивидуалното съзнание и подсилват душата.

Древните цивилизации
познавали и пътеките
на лей линиите,

сравнявани често с акупунктурните меридиани в човешкото тяло, и умеели да усилват вече изобилната енергия по тяхното продължение. Северноамериканските индианци ги наричат пътища на духа, аборигените в Австралия – песенни линии. Предците ни често пътешествали по тях в усамотение, позволявайки единението между физическото, менталното и емоционалното им тяло и божественото. Знаели, че когато тези енергии взаимодействат с тях, пътешественикът често изпитвал чувството на засилено самоосъзнаване и духовно центриране.  
На нашата малка територия има значителна концентрация на подобни места на силата. Те са стари, повечето - много древни. Дали са дооформени от човешка ръка малки пещери, използвани за уединение и медитация, или гигантски скални светилища; куполни храмове като този край Старосел, или пръснатите из Странджа, Сакар и Източните Родопи долмени. Можем да изреждаме безкрай. Повечето са построени на някоя от лей линиите или на пресечна точка на две или повече от тях, особено по-старите мегалитни светилища. По скалните площадки на места като Белинташ, Бегликташ, Глухите камъни и други има изсечени успоредни или пресичащи се плитки канали. Мнозина са на мнение, че те изобразяват именно потоците от земна енергия. Но тъй като развитите по-фини сетива, даващи възможност да се „видят" енергийните потоци, все още не се приемат като правдиви доказателства, тези твърдения са приемани за хипотетични. 
Съществуват и множество радиестезични замервания, които дават качествени оценки на енергията на „силните" места. Но и тях не всички учени смятат за достатъчни. Най-прецизният инструментариум за замерване естествено съществува във всеки един индивид. Човек реагира различно на тези средища и това е трудно да се отчете или анализира от научната апаратура. Местата на силата почти при всички хора имат засилен ефект върху психофизическото състояние. Най-честите „симптоми" са повишаване или понижаване на телесната температура, промяна на пулса, рязко усещане за студ или горещина, проява на спонтанни силни чувства. След посещение на подобни центрове по-чувствителните имат странни сънища. Могат дори да се отключат свръхсензорни способности.
Понякога древните са изменяли енергията посредством градежите си. Например на определени позиции в тракийската гробница край село Мезек има отклонение с до 30о на стрелката на компаса. Кой знае на какво точно се дължи? Физиката ги нарича геофизични аномалии, но не може да ги обясни.   

Други енергийни средища,

като някои манастири, храмове и оброчища, може и да не се намират на специално място, но личната сила на техния създател или колективното присъствие и молитви на множество хора са завихрили в тях мощно поле. Енергийната камера на текето край с. Оброчище, в която почиват мощите на неизвестен светец, е типичен пример. Или пък църквата със стаичката на преподобна Стойна край село Златолист. Чудотворната им сила е излекувала десетки болни, а здравите си тръгват още по-здрави и заредени. 
Днес благодарение на физиката знаем, че всичко около нас е енергия; че всичко видимо и невидимо в природата излъчва и приема вълни; че всяка материя, колкото и да е плътна, където и да се намира, в каквото и състояние да е, е съставена от елементарни частици, които трептят и излъчват, които са сбор от вълни... Съвсем естествено е на места концентрацията да е по-засилена. Нека тръгнем заедно по тези енергийни вихри и да се заредим с виталност, радостно настроение и сила.
Чатбот на български бълва лъжи Любопитно

Чатбот на български бълва лъжи

По литература ще има много двойки, ако учениците го ползват.

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет