
Снимка: wikipedia.org
Напоследък отново се заговори за благотворното влияние на бобовите храни за здраво сърце. Учените стигнаха до заключението, че бобовите растения наистина са полезни.
Авторите на неотдавнашно проучване на „Advances In Nutrition“ искали да разберат как бобът, грахът и лещата, влияят на здравето на сърцето. Те се фокусирали върху риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) и смъртност от ССЗ – при коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда и инсулт. Учените търсили връзка между консумацията на бобови растения и появата на диабет, хипертония и затлъстяване.
Бобовите растения са богати на фибри, протеини и микроелементи, но съдържат много малко мазнини и захар. Поради това, както обясняват авторите на настоящото проучване:
"Американската сърдечна асоциация, Канадското сърдечно-съдово общество и Европейското дружество по кардиология насърчават хранителните модели, които подчертават приема на бобови растения, за да се намалят нивата на липопротеини с ниска плътност (LDL)или (лош) холестерол, за да се понижи кръвното налягане и за да се управлява по-ефективно диабетът."