Подкрепете ни!




ЛюбопитноЦиклама Булгурска / 5 май 2017

Тринайсетте стълба на щастието

Уроците на духовния учител Шри Чинмой за това как да намерим щастието в себе си



Циклама Булгурска


Истински важна за нас е само книгата, която казва да обичаме и да бъдем обичани – и тази книга е написана върху скрижалите на сърцето.
Шри Чинмой


Всяка година на 20 март страните членки на ООН честват международния ден на щастието. Резолюцията за това бе приета през лятото на 2012 г. от Общото събрание на ООН. Незадължаващата резолюция предлага на държавите и международната организация да отбелязват празника по подобаващ начин всяка година.

Но как да бъдем щастливи? Стремежът ни към щастие продължава цял живот. Ето защо човек никога не трябва да се безпокои за неща, които не може да промени, а трябва да промени начина, по който гледа на истината. Защото най-важното е не какво се случва с нас, а как ние го приемаме! 

Тези и други уроци ни дава един от най-изтъкнатите духовни водачи на миналия век – Шри Чинмой. Той е признат миролюбец и хуманист, роден е през 1931 г. в Индия, като най-малкото от седемте деца в семейството. В продължение на 37 години води медитации за мир с делегати и служители на ООН по покана на генералния секретар У Тан. Обикаля целия свят, за да отправи посланието, че всеки от нас крие несметни съкровища в себе си. Една от водещите му максими в живота е, че човек винаги трябва да прощава, за да бъде щастлив. Да забравя тъжните изживявания, за да е това непрестанно, защото щастието не е константа. То е магията, която всички търсим. 

В книгата „Съкровищата на щастието“ той пише за тринадесетте стълба на щастието – мир, любов, радост, надежда, мъдрост, търпение, ентусиазъм, сила, простота, искреност, смирение, благодарност, себенадминаване. Тя за първи път е четена на международния ден на щастието през 2014 г. и получава широко признание от всички, които са се докоснали до нея. Защото в нея всеки може да намери нещо за себе си, да се припознае, да се промени. Несметна съкровищница, пълна с бисерите на мъдростта, с непреходните истини, написани с огромна любов и доброта.

Мир
Според Шри Чинмой във външния живот никога не може да имаме мир дотогава, докато не установим мир вътре в себе си. Във вътрешния ни свят започва всичко. Трябва да отидем отвъд царството на ума, защото напрежението е там и никъде другаде. Но според него ние се сдобиваме с мир едва след като напълно сме престанали да критикуваме другите. 
Не очаквайте нищо от другите в сетивния свят – просто давайте и давайте, защото, ако можем да вършим нещо безусловно, ще имаме спокоен ум.
Пътят дотам обаче върви по стъпките на медитацията. Тя е като спускане към дъното на морето, където всичко е тихо и спокойно. Страхът, съмнението, безпокойството и всички земни вълнения просто ще отминат, защото вътре в нас цари траен мир. Това, което всъщност правим, когато медитираме, е навлизане в празен, спокоен, неподвижен, безмълвен ум. Притежаваме ли вътрешен мир, ние можем да изпитваме радост и наслада, когато се намираме във външния свят. Но ако ни липсва мир, който да предложим, тогава ще проявяваме единствено безпокойство и агресия. Никоя цена не е прекалено висока за вътрешния мир, който представлява хармонично управление на живота. От него блика живителна енергия. Не може да има мир, без търпение!

Любов
Тя е несравнимата светлина на мъдростта в сърцето. Човек трябва да обича първо себе си! Обичаме себе си, защото знаем кои сме! Ако имаме мир, значи имаме любов. И ако имаме любов, имаме мир. Любовта е живот, а животът сам по себе си е бликаща наслада.

Радост
Шри Чинмой казва, че истинската вътрешна радост се ражда от само себе си. Тя не зависи от външни обстоятелства и постижения, а храни настоящето в нас.

Надежда
Вчерашните поражения трябва да бъдат забравени. Всеки ден трябва да идва при нас като нова надежда, ново обещание, нов стремеж, нова енергия, нов трепет и нова наслада. Трябва да смятаме утрешния ден като нещо ново, което ще сътворим в живота си. 
Надеждата храни бъдещето в нас. Но искрено търсещият човек не се интересува от далечното бъдеще. Той чувства, че този свят е “вечното сега“.

Мъдрост
Не знанието, а мъдростта е наш верен помощник и неизменен спасител. Тя идва, когато надхвърлим преградите на човешкия ум, когато превъзмогнем породените от ума тревога, безпокойство, низост и завист, когато забравим ненужните послания на нездравия, критичен, покварен и задушаващ ум. Медитацията ни дава вътрешна мъдрост.

Търпение
Когато Бог е сътворил времето, той е сътворил и търпението!
Търпението е като дърво, което расте в нас и дава не един плод, а четири: мъдрост, радост, мир и победа. То удължава времето. Търпението означава окончателен успех. Притежава свойството да обезврежда тъмните сили, само то ни е необходимо, за да побеждаваме на бойното поле на живота.

Ентусиазъм
Съвършеното щастие е ентусиазъм без очакване! Как да засилим ентусиазма си? Като медитираме върху запалена свещ или някакъв друг пламък. Пламъците олицетворяват подвижност. Ако гледате към пламъка, вялостта изчезва. Огънят ще изгори всичката летаргия и отпуснатост. Но ако искаме да сме истински щастливи, трябва да се научим да приемаме всяка ситуация. От нагласата ни зависи всичко, защото с дързък ентусиазъм и непрестанна радост несъмнено може да се постигне всичко на тази земя!

Сила
Единението с Божията воля е най-добрият начин да развием сила на волята. Всеки ден в живота ни могат да се случват неприятности. Но ако успяваме да ги приемаме ведро, ние ще увеличим своята сила на волята. Можем също така да увеличим силата на волята си, като не се повлияваме от резултатите на своите действия. Ако нещо стане, винаги трябва да се опитваме да видим добрата страна на случилото се. 
Важно е да запомним, че не силата да побеждаваме другите, а силата да сме единни с тях е върховна сила.

Простота
Животът в простота е живот на непрекъснат напредък, защото щастието означава простота в живота. Простотата, искреността и чистотата са най-ценните богатства на сърцето, ни учи Шри Чинмой.

Искреност
Искреността на сърцето е единство с волята на Всевишния. Тя е от върховна важност, но и не е достатъчна. Нужна ни е и решителност. Само ако сме решителни, ще можем да направим крачка напред.

Смирение
Ти не си създаден за поражение. Създаден си винаги да успяваш и да продължаваш. Щом престанеш да подхранваш своята несигурност, завист и чувство за безполезност, непременно ще успееш и ще продължиш.
Смирението е усещане за единство. То означава да даваме радост на другите.

Благодарност
Само едно качество може да реши всичките проблеми на всеки от нас и това е благодарността. Дарявайте непрестанно своето благодарно сърце. Именно то може да получи свише мир, светлина и блаженство в неизмерими количества, както и да ги прояви тук, на Земята.

Себенадминаване
Първо идва съвършенството, после удовлетворението. Трябва да се радваме на това, което имаме, и в същото време да смятаме, че то не е най-високото, крайно постижение. Днешната цел не може никога да е последна. Тя трябва да е утрешна отправна точка, а утрешната цел – отправна точка за следващия ден. Щастието не идва само. Вече много хора търсещи себе си знаят, че всичко е в наши ръце. Всеки ден правим избори, които градят утрешния ден. Всеки ден имаме нов шанс, можем да имаме нова и положителна нагласа към случващото се!
Можем да изберем дали да видим позитивното, или отрицателното във всичко. Трудности има всеки, нещастията се случват. И от нас зависи как ще използваме случващото се... Всяка трудност ни дава уроци. Човек никога не трябва да се обезсърчава, а да си даде втори шанс, защото ще успее!
Съкровищата на щастието е книга, която вдъхновява, лекува, която променя съдби. Тя ни казва, че не сме незначителни, а сме неограничени. Притежаваме всичко, за да успеем, за да станем по-добри, по-щастливи. 

Нека всеки знае, че щастието се крие във всеки един от нас, защото всички ние сме деца в голямото божие семейство. Нека сътворим един по-добър и щастлив живот за всички ни и за всички след нас!
Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец