Подкрепете ни!




ЗдравеНаско Атанасов / 25 юли 2018

Аюрведа тайните на 108-годишния йога

Свами Дев Мурти дава 9-те си правила за здрав и дълъг живот

Аюрведа тайните на 108-годишния йога


Книгата на Наско Атанасов „Моите учители“представя срещите и разговорите на Наско Атанасов с Махариши Свами Дев Мурти, Атарам, Харидживан, Виктор Востоков, Сяолан Джао, Елисавета Логинова, Мирзакарим Норбеков, Сергей Лазарев, Гал Сасон, Олег Черне, Хорхе Луис Делгадо и още много други, като очертава един своеобразен духовен „атлас“ на традиции и идеи за изкуството да живееш.
Книгата  може да закупите ТУК

Има хора, които сякаш са извън времето. Носят у себе си нещо вечно, непроменимо, изключително и в същото време съвсем естествено и обикновено. Като планините, моретата, океаните, като вятъра или мълчанието. Макар да не са в съзвучие с днешния ден, сякаш не може без тях. Защото носят у себе си вечните истини, на които все още се крепи, макар и да ги пренебрегва, съвременният свят. Те ни връщат към изконни устои и традиции на съществуването и ни карат да се замислим накъде вървим и къде ще стигнем. Карат ни да се замислим дали сме върхът на цивилизацията, или предвестници на края є. Тези хора ни променят, връщат ни към изворите на живота.

Имах шанса да срещна един такъв човек - Махариши Свами Дев Мурти, учител, създател на уникална йога система с дълбоки корени в древните хималайски ведически традиции. Неговият повик към днешния свят може да се определи с няколко думи така - хора, спрете да убивате себе си и ближните си с пагубния начин на живот, който водите. Спрете се, помислете откъде идвате, къде сте и накъде отивате. Върнете здравето си, върнете семейните ценности, помагайте на ближните си, учете се от природата и от животните, а не ги яжте и убивайте, не се въоръжавайте, не воювайте.

Тогава, в далечната 1969 г., в средата на соцвремето в България, неговите поучения звучаха в пълен контраст с всичко, което ни набиваха в съзнанието. В пълен контраст със заобикалящата среда бе и неговата атлетична фигура, облечена в оранжева роба, дългата прошарена коса и брада, лъвската походка и неотразимата усмивка. Когато го видеха по софийските улици, повечето хора спираха, някои замръзваха в недоумение, а други се усмихваха и му махаха с ръка, защото бяха гледали демонстрациите му в цирка или бяха слушали лекциите му по йога. Тогава циркът бе единственият път, по който йога влизаше в България. И учители като Свами Дев Мурти го използваха, за да привлекат вниманието върху древното знание за живота. А демонстрациите му бяха повече от впечатляващи. Събитията около идването на Свами Дев Мурти у нас така се развиха, че той остана в България цели две години. За това време много хора промениха живота си и подобриха здравето си с неговата изключителна система от упражнения, други бяха излекувани от тежки хронични страдания с лечителските му умения, почерпени от индийската традиция.

***

Свами Дев Мурти бе голям лечител и познавач на древната индийска система за здраве и медицина аюрведа. Той използваше методите є в препоръките и лечебната си практика.

Аюрведа е древна система за природна медицина, която широко се практикува в Индия. На санскрит аюрведа означава „наука за живота“. Тя търси причините на болестите и лекува човека, като ги отстранява. Знанието на аюрведа се е препредавало устно от мъдреците в Индия на техните ученици. По-късно е записано в няколко древни текста отпреди хиляди години. Тези текстове подробно описват въздействието на петте елемента, намиращи се в космическата система - земя, вода, въздух, огън, пространство (акаша), върху нашата индивидуална система.

***

Свами Дев Мурти е създал няколко прости правила, които могат да ни помогнат да водим здравословен и дълъг живот:

1. Винаги бъди весел. Не раздувай неприятностите, а осъзнавай, че всичко се случва като резултат от закона за кармата. Миналото са семената, а сегашното и бъдещото са плодовете. Доказано е, че ако си кажем, особено в лошо за нас време или при събуждане, че ще сме по-здрави по Божия милост, ние ще се излекуваме от повечето болести. Смейте се колкото можете повече, защото това раздрусва дробовете, влияе на кръвообращението и стимулира цялото тяло.

2. Всичко в повече е лошо. Бъдете умерени във всичко, особено в яденето и пиенето. Прекаляването със секса често води до туберкулоза.

3. Физическите упражнения са много важни. Йога упражненията, особено за гръбначния стълб, са от изключителна ценност за поддържане на здравето, защото стимулират цялото тяло. Когато не ги правите, свикнете да ходите редовно пеша на чист въздух.

4. Чистият въздух е много необходим. Една сутрешна разходка ще ви убеди в това. Когато си лягате да спите, не затваряйте прозорците или вратите на спалнята, особено зимата. И никога не спете близо до огън от дървени въглища. Не покривайте лицето си по време на сън.

5. Вода и храна. Чистата вода е друга необходимост и човек трябва да пие поне 3 или 4 чаши на ден. Не пийте много студена вода, защото понижава температурата на стомаха и значително уврежда храносмилането. По същата причина трябва да се избягва употребата на лед, като само лятото може малко да се сложи за охлаждане във водата, по-добре да се пие вода на големи глътки. Трябва да се пие бавно. Вода не трябва да се пие по време на ядене, а поне два часа след това. Трябва да се избягват газирани напитки, тъй като не са естествени и вкарват въглероден двуокис в цялото тяло. Млякото е много добро и почиства cтомaxa, но трябва да не се пие нощем, защото тялото трябва да почива, добре е да се пийне малко вода преди лягане, за да имаме сутринта естествени позиви за изхождане. Повечето болести идват от преяждане и от неправилна храна и комбинации при готвене. Храната трябва да е чиста и е по-добре да ядем малко по-малко, отколкото малко повече.

6. Почивка. Тялото се нуждае от почивка и можем да му я дадем, като легнем по гръб със затворени очи (за предпочитане да направим шавасана).

7. Сън. Винаги спете на лявата страна, тъй като това предпазва сърцето да стане лениво и запазва повечето телесна топлина. Преди лягане е добре да си измием лицето, ръцете и краката и да избягваме да спим през деня, защото това нарушава нощния сън. Кратка дрямка е полезна, когато човек е уморен от работа. Не бива да забравяме преди сън да отидем по малка нужда.

8. Масажи. Един път седмично масажирайте тялото, защото това носи здраве и жизненост. В този ден може да не правите йога упражнения. Масажирайте тялото на части. Използвайте синапово или сусамово масло и го втривайте добре. Масажирайте с ръцете силно, но бавно. Ако е възможно, лятото се масажирайте на сянка, а зимата - на слънце.

9. Гладуване. Веднъж седмично или на две седмици е добре да гладувате, защото това прочиства цялата система и изгаря токсините. Ако ви е трудно да гладувате 24 часа, то може да закусите и да не ядене нищо повече след 11 часђ сутринта освен да пиете вода. Ако и това ви е трудно, то пропуснете вечерята. Ако не дадете на стомаха почивка доброволно, той си взема, като причинява болести. Ако имате някакви затруднения със стомаха, пропуснете едно или две хранения.

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити