Подкрепете ни!




ИнтервюСтанислава Цветкова / 21 април 2019

Асен Великов: 99% от емигриралите българи живеят с родината в сърцето

Фотографът Асен Великов за любовта към българските традиции и фолклор


Асен Великов: 99% от емигриралите българи живеят с родината в сърцето
Ако сте посещавали фолклорни фестивали, то със сигурност познавате Асен Великов. Известен е като фотографа, влюбен в българските традиции и почти не пропуска събитие, свързано с тях. Неговите снимки за България са обиколили стотици места по света. Представяме ви интервю с него, за да ви разкрием какво го вдъхновява и от къде идва любовта му към снимането.


- Как започна да се занимаваш с фотография?

- Започнах още като ученик, бях XI клас. Тогава все още нямаше много фотоапарати, но един мой съученик притежаваше и аз от време на време го взимах да снимам. Много ми хареса и покрай него си купих и аз. Още го пазя. После в казармата снимах малко преди уволнението и като студент започнах да се ангажирам с по-дълбокото изучаване на фотографията.

- Как се случи това да снимаш българските традиции?

- След 1991 г. 20 години не снимах. През 2011г. си купих един дигитален фотоапарат и започнах отново, като обект на снимките ми бяха предимно природата и пътешествията. За един Лазаровден се търсеше фотограф в Бистрица и аз реших да приема.  Много ми хареса тогава – и настроението, и излъчването. И на чудесно време случихме, Бистрица беше цъфнала. Така се запалих да снимам фолклор.




- А преди това интересувал ли си се от фолклора?

- Аз съм играл народни танци като ученик. А след Бистрица ме извикаха на сватба в местността Пчелина. Там вече наистина буквално хора от цяла България бяха дошли всеки с неговата си носия, беше много пъстро. Младоженците бяха решили да се оженят както едно време, с автентични носии на една огромна поляна. Присъстваха над 1000 души. Възстановка тип „Време разделно“ беше сватбата. Това беше моментът,  в който се запалих истински и оттам нататък почти не съм пропускал фестивал, събор или друго събитие, което е свързано с фолклора.



-Какво искаш да покажеш на хората с тези снимки и какви са историите, които пресъздаваш с кадрите си?

- Аз не съм мислел, че фотографията ще бъде мое изразно средство. В началото си снимах просто за себе си, ей така за удоволствие. В последствие, то беше провокирано и от интереса към моите снимки, започнах да показвам повече. Снимам места, където възстановяват стари традиции и съответно моята цел е това да го покажа, защото не всеки има възможност да го види на живо. А и самите демонстрации са ограничени – от 100 до 500 човека. А показвайки ги в една по-широка аудитория, хората се провокират да научат след това и в техния край как се прави, дали изобщо този ритуал или обичай го има там. И така се завъртя колелото.




- Знам, че пътуваш доста покрай снимането. Последно беше дори в Щатите. 

- Много не бих казал. Последната година имах пътувания до Украйна, Лондон, Берлин. Интересно е да срещнеш българите, които са в различни точки по света. Тази година успях наистина да видя и българите в Щатите, това посещение беше провокирано покрай бесарабската ми изложба, която направих в Украйна и Молдова.




- По-различно ли гледат на традициите българите, които сме стук, в България, и тези, които са зад граница? 

- Няма как да не е различно. У нас ние си го правим по-домашно. Докато при българите в чужбина носталгията определя самото събиране и самия форум, който те организират. Те го правят с примесени чувства – мъка, гордост, състрадание и съжаление. Всички тези неща се преплитат в техните чувства. Това, което аз мислех и ми се насаждаше дълги години, че българите в чужбина забравят за България е абсолютно невярно. Бих казал, че 99% си живеят с България в сърцето, учат децата си на български език, откриват се български училища. Мисля, че вече почти няма държава, в която да няма българско училище, т.е. те не искат да прекъсват корена. 



- Какво те вдъхновява да снимаш?

- Аз обичам да снимам портрети или пък случки, които са свързани с някакво душевно състояние на човека. Това е провокирано от периода, в който снимах улична фотография. Исках снимката да има развитие, а не просто да щракнеш някъде един кадър. Обичам да пресъздавам емоция, защото хората не са просто сухи пейзажи, а са и емоции – едни плачат от радост, други плачат от тъга. Усмивките са различни. Всеки един жест изразява нещо. 



- За теб самия какво са фолклорът, традициите?

- Благодарение на тях сме оцелели като народ, независимо от това кой, как и кога ни е бил завладял, защото нашата история има големи падения и съответно големи победи. Това го видях и в Бесарабия. Това са хора, които преди 200 години са отишли там и топло ти става на душата като ги чуеш да говорят на старобългарски език. Говорят го все едно тук са израснали, но не баш. И това винаги ме е карало да вярвам, че и тези, които сега емигрират, по този начин като бесарабските българи ще запазят родното у себе си. Когато говорим за фолклора, това е и нещо, което мен ме разтоварва емоционално. Особено след напрегната седмица, аз така си почивам. Ако няма някъде някой фестивал или събор, отиваме със съпругата на Витоша или посещаваме някой град, който досега не сме. Интересното е, че преди четири години имах мечта да обиколя България, обаче не вярвах, че ще стане, а сега покрай тези фолклорни фестивали това се случи. Вече почти няма място, където да не съм ходил и навсякъде имам интересни срещи с различни хора. На един събор се запознах и с японец – Широ, който е бил женен за българка. Съпругата му е известна народната певица – Нуша. Тя е създала в Япония българска група. А мъжът й буквално се е влюбил в нашата страна, той идва по няколко пъти в годината, свири на кавал, има народни български носии, миналата година се учеше и на гайда да свири. Той ми каза една много важна приказка, надявам се да не е пророк: „Вие имате страхотна култура. Пазете я, за да не се налага след време да си я внасяте от чужбина!“  



Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите Интервю

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите

Писателят Мухарем Алиосман за пророческите сънища в рода му, препятствията пред духовния човек и съвременния отпор срещу общността

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“ Интервю

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“

През Спасителния център за костенурки са минали над 6000 животни, повечето от които успешно върнахме в природата

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” може да се ползва вечно” Интервю

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния" може да се ползва вечно"

Сега сме откъснати от естествените природни цикли и имаме нужда от нещо, което да ни напомня за тях

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител Интервю

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител

Специалистът по детски сън Алексис Дюбиеф: „80% от това, което четете за бебешкия сън в социалните медии, е абсолютно погрешно!“

Безсмъртието е в безусловната любов Интервю

Безсмъртието е в безусловната любов

Марек Каравелов: Живородна България е общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна! Интервю

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна!

Питат ме дали написаното е истина. Истината е далеч по-невероятна, споделя авторът на „Стопанката на Господ” и на „Зарана”

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота Интервю

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Всеки ден се уча да живея с повече любов и с повече прошка, казва известната изпълнителка, която идва за втори път в България

Не ти откриваш йога, йога открива теб Интервю

Не ти откриваш йога, йога открива теб

Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, казва Борислава Генова - собственик на йога студио Mettasense Yoga&Relax

Посредникът между два свята Интервю

Посредникът между два свята

Те са сред нас, но не ги виждаме, а те не ни чуват. Борис Бъндев обаче строи мост, за да ни срещне и да заживеем заедно

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията” Интервю

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”

Менталистът Диян Костадинов се надява да направи първото магично шоу на Луната

Искаме отговори! Интервю

Искаме отговори!

От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно