Подкрепете ни!




Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот


В Древна Гърция философи и мъдреци са упражнявали будната си мисъл в опит да разгадаят устройството на всемира. Светогледът на Аристотел за единен, краен Космос без извънземни е оказал силно влияние върху хипотезите от онези времена. Въпреки това обаче възможността за живот извън Земята намира своите пролуки в статуквото още през IV век пр.н.е.

Анаксимандър (ок.610-ок.546 пр.н.е.), философ, живял в Милет, прокарва една ключова идея. Той е първият, който предположил, че Земята е тяло, плаващо в безкрайна празнота, задържана от нищо – един доста примитивен поглед върху структурата на нашата Вселена. Той разсъждава върху началото и произхода на животинския живот и твърди, че хората произлизат от други животни, които са живели във водите. Според неговата еволюционна теория животните са изскочили от морето отдавна. Родени са, оковани в капан от бодлива кора, но с напредване на възрастта кората изсъхва и животните ще могат да я счупят. Такива идеи са били толкова напредничави, че вижданията на Анаксимандър били безумни за обкръжението му.

Първите спекулации за извънземен живот, станали популярни в древна Гърция, били тези на епикурейските философи. Демокрит и Епикур смятали, че Вселената е резултат от случаен сблъсък на атоми и вярвали, че не само е много вероятно в Космоса да има други светове, но и че те са обитавани.

Ученикът на Епикур, Метродор от Лампас, смята идеята, че нашият „свят“ е единственият, за малко вероятна, подобна на „ако един житен клас расте в обширна равнина“. Тези хипотетични „други земи“ са били далечни планети отвъд нашата. 

Аристотел обаче бил категоричен, че съществуването на други светове е невъзможно. Последователите му намирали концепцията за множество светове за твърде абстрактна. Те искали да наблюдават нещата, а не просто да си ги представят.

Има теории, че известният механизъм от Антикитера, датиращ от II век пр. н. е., не може да е създаден от човек от онова време, а от по-висш разум, вероятно от извънземни.

През V век пр. н. е. пък поетът Пиндар пише за статуи, които оживяват като движещи се и дишащи същества. Днес бихме ги нарекли роботи, но какво всъщност е вдъхновило Пиндар да пише за тези статуи? Отговори няма, само предположения.


Историята на Питагор и Астрeй се откроява в гръцката митология. Говори се, че един ден Мнесарх, бащата на философа, намерил изоставено бебе под едно дърво. Бебето се взирало в Слънцето. Мнесарх кръстил мистериозното дете Астрей, което буквално означава „звездно дете“ на гръцки. След това той дал детето на Питагор, за да му бъде слуга и чирак. Различни интерпретации сочат, че детето всъщност е било изпратено на Земята от извънземни, за да научи гениалния гръцки математик на неговите велики теории по математика и тригонометрия, които са в сила и днес.
Римляните последвали гърците, както често правели, разширявайки концепцията на елините за извънземен живот. Римският епикурейски поет Лукреций пише: „Нищо във Вселената не е уникално и само и следователно в други региони трябва да има други земи, обитавани от различни племена, хора и породи зверове.“
В книгата си „Одисея на боговете: Извънземната история на древна Гърция“ швейцарският автор Ерих фон Даникен предполага, че гръцките богове всъщност са били извънземни същества, които са пристигнали на Земята преди хиляди години.

Използвайки съмнителни археологически доказателства и писанията на древните, включително Аристотел, Фон Даникен се опитва да докаже, че извънземните богове на Олимп са се кръстосвали с хората, извършвали са генетични експерименти и са отглеждали митични същества, като кентаври и циклопи. Даникен смята, че това, което ние наричаме гръцка митология, всъщност е действителна история. Той твърди, че мястото на Делфийския оракул е било станция за зареждане на самолети и че търсенето на златното руно на Язон е било търсене на основен компонент на самолета.

Друга негова теория е, че древните градове Троя и Атлантида са един и същ обект, унищожен във война между извънземни или техни потомци.

Източник

Още по темата:

На Марс е открито нещо, което е признак на живот Мистерии и загадки

На Марс е открито нещо, което е признак на живот

Учените са в недоумение от наличието на метан на червената планета

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия Мистерии и загадки

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия

Вече никой не говори за отвличане от извънземни, нито за пиянски инцидент, но не е и техническа неизправност на самолета

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва Мистерии и загадки

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва

Туларе е най-странният водоем в Калифорния

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх Мистерии и загадки

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх

На него се свири без физически контакт, а изобретателят му е съветски шпионин