Подкрепете ни!




Здраве7 април 2015

Фокус-разфокус

Или как да променяме убежденията, които вече ни пречат



Как променяме убеждение, което вече не искаме в живота си? На това ни учи психоложката Емили Марусян в своята книга "Енергия на емоциите". 

Първо, трябва да уточним какво точно разбираме под "убеждение". Убежденията са постоянни мисли, които предопределят нашите действия в живота. Първо забелязваме събитие и за него изниква мисъл-чувство. За първи път то може да се е случило в детството ни или в по-късен етап от живота. Тогава започваме да забелязваме сходни събития. Тези сетнешни случки подсилват мислите-чувства по отношение на първичното събитие. Нужни са едва няколко повтарящи се мисли за сходно събитие, за да се формира убеждение. 

Да кажем, че сте убедени, че хората не са учтиви с вас. Предишният ви житейски опит ви е създал това убеждение. Някой някога се е отнесъл грубо с вас, направило ви е впечатление, почувствали сте се ужасно и дори сте се зачудили дали не е било лично. Тогава втори човек ви е нагрубил. Започнали сте да се замисляте, че може би все пак причината сте вие. Мислите и чувствата за проблема се увеличават. Започвате да преживявате все повече сходни случки на неучтивост и вече изглежда съвсем сигурно, че хората са винаги неучтиви с вас.

Как да променим това убеждение? По-същия начин, по който сте го инсталирали в ума си - чрез фокус. Фокусът ни променя вниманието, очакванията, чувствата, енергията и вярванията ни, обяснява Емили Марусян: "Когато обръщаш внимание на дадено нещо, ти все едно купуваш преживяване с него."

Първото нещо, което трябва да направите, е да започнете да забелязвате хората, които са били мили с вас през деня: човекът с топлата усмивка, добрякът, пуснал ви да минете пред него в задръстването или пък джентълменът, задържал вратата за вас. Независимо колко малък ви се струва актът на учтивост, постоянно му обръщайте внимание. Водете си записки. Превърнете го в игра и вижте колко учтиви действия ще съберете през деня. Те могат да дойдат отвсякъде и всекиго.

Когато се фокусирате върху обратното на вашето убеждение, внасяте съмнение: "Може би не всички, но някои хора са учтиви с мен." Внасянето на съмнение вече започва да променя очакванията ви. Сега имате шанс да забелязвате повече прояви на учтивост. Когато се фокусирате върху учтивостта, започвате да я виждате навсякъде, обръщате внимание на подобни истории във вестника, започвате да вярвате, че тя е съвсем жива и възможна и във вашия живот.

Когато започнете да вярвате повече във възможността, започвате и да привличате преживявания, които потвърждават новото ви убеждение - че "някои хора са учтиви с мен." Колкото повече го забелязвате, толкова повече процентът на увереност в него расте. Днес може да е един човек, утре да са двама, вдругиден - трима. Очакването ви се променя, а с него - и преживяванията. Сега 9 от 10 души са учтиви с вас през деня. Вече имате ново убеждение - "хората са учтиви с мен". 

Променяте вярването си, като променяте очакванията си. Променяте очакванията си, като променяте фокуса. 

Правете го по малко всеки ден. Ако 9 от 10 души са били лоши, груби, неучтиви с вас, фокусирайте се върху онзи, който се е отнесъл добре. Спомнете си за момент, когато някой ви е предложил рамото си, за да поплачете, помислете си за миг на загриженост от миналото. Използвайте го като контра на старото си убеждение. Създайте малко съмнение в него и ще видите, че то не е докрай истина.

Продължете да изготвяте списъка си всяка нощ преди сън. Запишете всички актове на доброта от изминалия ден. Скоро списъкът ще стане доста дълъг. Когато тренирате съзнанието си да се фокусира върху онова, което искате, и оставяте настрана мислите, които ви спират, за няколко седмици ще промените убежденията си. Ако се случи някой през деня да е лош към вас, вдишайте дълбоко и си кажете, че това е остатък от старите ви убеждения. Те не значат нищо. Променете фокуса си към нещата, които искате да виждате. Очаквайте повече нежност и ще я получавате. Това упражнение може да се направи по същата схема и с убежденията "Никой не ме обича", "Светът е ужасно място", "Не мога да имам доверие на никого" и ред други по ваш вкус. 

Важното е, че всички тези негативни нагласи могат да се променят ден след ден с помощта на способността ни да се фокусираме. Фокусът ни създава нови преживявания, а те създават нови убеждения. 
Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.