Подкрепете ни!




НаукаМилорад Павич / 30 ноември 2015

Не знам знаеш ли, че горите се преселват?

Ако забравиш майчиния език, забравяш и майчиното мляко, пише Милорад Павич


Милорад Павич (15 октомври 1929 – 30 ноември 2009 г.) е сръбски писател, драматург и поет, доктор по история на литературата, специалист по сръбска литература от XVII-XIX век, преподавател и гост професор в различни европейски университети. Номиниран през 2004 г. за Нобеловата награда за литература. Произведенията на Павич са преведени на над 80 езика по цял свят, като най-прочутата и коментирана творба и досега остава романът му „Хазарски речник" (1984). Нека си спомним за великия писател с няколко негови елмазни пасажа от „Кутия за писане" (1999).

Трябва да се има предвид, че забравата е много важен момент в живота. И голямо, тайнствено изкуство. Спомените се връщат към човека като цикли. Всяка декада спомени се появява отново на небосклона на спомените след като премине като комета своята част от някоя вселена. Така в цикли протича и забравата. Когато забравиш нещо, значи ти се обажда и те призовава някой отвъд. Някой от другия свят ти дава знак, че желае да общува с теб. Когато си спомниш забравеното, значи поръката е тук! Но, внимавай, онова, което си забравил е винаги малко променено, когато най-после го призовеш в съзнанието си, споменът винаги малко се различава от онова, което е отлетяло от паметта ти... И в тази разлика лежи поръката.

Но, да се върна към практиката, помислих аз. Като начало, имах известен опит в тази област. Както ти разказвах, в живота си два пъти забравях английски и два пъти той възкръсваше от мъртвите. И затова знам, че езиците могат да се различават и по начина, по който се забравят. Сега, в тази война, успях да забравя още някои езици. На френски все още мога да кажа всичко, но не разбирам нито дума от това, което ми се говори. С гръцкия е обратното, не мога повече да кажа нищо, но разбирам всичко, което ми казват. С една дума от войната човек излиза повече или по-малко ням. Започнах да заеквам на сръбски по време на войната. И не само това. Когато се озовах в онзи ужас в Босна, започнах да забравям имената на хората около себе си, дори имената на познати и роднини... Знаех за кого става дума, с какво се занимават, откъде ги познавам и какви са им нравите. Спомнях си как точно изглеждат, но цели поколения от имената им бяха изчезнали от съзнанието ми, големи градове хора, настанени в мене, останаха безименни, движех се през свят, който беше станал анонимен, девствено чист от имена, както преди Адам. Най-после в Босна забравих и своето име. Това е отлична основа за започване на този курс, помислих си аз. Както е отлична база за начало и мисълта за теб. За да не забравя и твоето име, трябваше да го запиша във водата. В река Сава.

Не знам знаеш ли, че горите се преселват?

Трябва да се тръгне от факта, че майчиният език и майчиното мляко са свързани. Ако искаш да забравиш езика, на който са те учили от малък, трябва да забравиш и майчината храна, с която са те захранили. Ядене, което се приготвя с песен, получава вкуса си от думите на тази песен. 

Не знам знаеш ли, че горите се преселват? Когато тръгнат, те полека и дълго пътуват...

От това ръкавиците ни се късаха като паяжина, ноктите ни падаха и никой не остана ненаранен. Понякога шефът трябваше да води работниците на превръзки в едно отдалечено на 80 км градче, където имаше приятел лекар, който нямаше да го издаде, че назначава на черно бежанци от Сърбия. Имаше само две хубави неща - първо можехме да телефонираме безплатно колкото си искаме и където си искаме, дори и в Париж, което аз постоянно правех... Второто хубаво нещо беше, че просто се мълчеше. А мълчахме, защото почти всички бяхме сърби, а никой за нищо на света не искаше да се издаде. В такива случаи шефът веднага изгонваше работника. И така, по стечение на обстоятелствата беше преодоляна и третата лекция на курса "Как бързо и лесно да забравите сръбски". За мене изводът беше недвусмислен: "Никога не разговаряй със сърбин на сръбски език." И аз старателно говорих твоя френски, държейки старата желязна слушалка в ръкавицата.

Не знам знаеш ли, че горите се преселват? Когато тръгнат, те пътуват дълго и полека, търсейки си по-хубаво място...

Не знам знаеш ли, че горите се преселват. Когато тръгнат, те пътуват дълго и полека, търсейки си по-хубаво място. Най-много обичат да тръгват на път през есента. Като птиците...

Получих пари за работата на археологическото находище, сложих в джоба на дънките си монетата с образа на римската императорка Етрусцила и предадох старото желязо за вторични суровини. След това заминах направо за Торино и там намерих къщата с фирмата на адвоката, който се наричаше Amadeo Ramazzoti. Взех оставения при него корабен сандък с вещите на леля ми и отворих завещанието на покойния си баща, с което ми завещаваше една къща в Котор. Казах на адвоката:
- В Югославия се стреля на всички страни. Не знам дали ще мога да вляза в притежание на тази къща. Какво става с къщата на майка ми близо до Солун?

Отговорено ми бе, че между документите на адвоката изобщо не се споменава някаква къща в Гърция. Но той добави:
- Ако желаете аз бих могъл да ви намеря тук купувач за къщата в Котор. Дори бихте могли веднага да получите аванс от мене...

Взех парите, напуснах Торино с празния товарен камион и с неговите документи преминах френско-италианската граница. Оставих го на един паркинг извън града и телефонирах в централата, за да им кажа къде могат да вземат камиона. Обясних им, че се е развалил. Шефът от другата страна на връзката не разбра нищо. Искаше да извика на телефона някой, който знае сръбски, за да му обясни защо камионът и аз се намираме във Франция.
- Аз не знам сръбски - казах кратко на италиански и спуснах слушалката. Тогава отново си помислих за тебе. Завъртях номера ти в Париж. Чух как телефонът в Rue des Filles du Calvaire звъни и оставих поредното си съобщение.

Не знам знаеш ли, че горите се преселват? Когато тръгнат, пътуват полека и дълго, търсейки си по-хубаво място. Най-много обичат да тръгват на път на есен... Като птиците. Или като хората...

Пътувах дни наред и една вечер пристигнах в Париж. Тук чух, че сърбите в бивша Югославия са изгубили същата онази война, която аз изгубих много преди това в Босна.

Отново ти телефонирах и както и ти си спомняш, имах щастието или нещастието най-после да вдигнеш слушалката. Но всичко беше напразно. Не пожела да се срещнем. В началото каза едно единствено изречение, нещо като "В никакъв случай" или нещо подобно. И ме помоли, спомняш ли си, да не претоварвам линията ти с безкрайните си изповеди за Босна, Италия и Прованс. Това беше така само защото не успях да завърша краткия си курс "как бързо и лесно да се забрави сръбски". Реших да продължа курса и се зарекох, че ще ти се обадя отново едва когато успешно го завърша. Когато усвоя и седмата лекция.

Тогава отидох на Place de la Republique и в магазина "Chez deux maris" купих кълбо тъмно червена вълна. В него сложих бележка с моя телефонен номер в случай, че пожелаеш да ме потърсиш. Хвърлих го през прозореца в апартамента ти така както се хвърля бомба в чужд ров.

Бях уморен, чувствах се стар като че ли идвах от далечни, допотопни времена, когато движението на звездите все още е могло да се чуе на земята. 

Тогава си помислих:
- В душата няма пространство, в сърцето няма време...

Не знам знаеш ли, че горите се преселват?

Из „Кутия за писане", Милорад Павич
Превод  © Ася Тихинова-Йованович
Източник 

Киборгите идват на власт? Наука

Киборгите идват на власт?

Когато хората се правят на богове, мечтите могат да се превърнат в кошмари

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години Наука

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години

Нобелистът Питър Хигс разкри на човечеството как частиците са помогнали за свързването на Вселената

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските