Подкрепете ни!




Наука21 септември 2014

Предначертаното от нас дълголетие (втора част)

Кое може да ви подари повече години? Любопитството, срещите с природата, стабилното семейство, оптимизмът...



Първите 5 съвета за дълголетие - вижте тук.

6. Витамин О (Общуване)
Колкото повече общуваме с другите хора, толкова по-дълго живеем. Повече от 1500 души над 60 г. са участвали в американско проучване от 1986 до 2005 г. за това колко често хората се виждат и говорят с приятели, с членовете на семейството си и участват в обществени мероприятия.
Анкетьорите разделили хората на 5 групи въз основа на активността на тяхното социално общуване, а после анализирали смъртността във всяка от групите. Най-висока смъртност имало сред хората с най-малко контакти и обратното – най-ниска - в групата с най-контактните.
Била изведена и следната закономерност – ако човек е свикнал към активен социален живот с повече контакти, това ниво трябва да се запази и в най-зряла възраст. 
Източник:
Thomas P. A. Trajectories of social engagement and mortality in late life // J. Aging Health. 2012. 24 (4).


7. Любопитство
Биолози от Пенсилванския университет изследвали склонността на мишките към опознаване на новото, като ги слагали в нови клетки. Ако мишката се ориентирала бързо и бодро почвала да изследва пространството, попадала в една група. Гризачите, които страхливо и твърде предпазливо свиквали с новото място влизали в друга група. Състоянието на вторите било определено като неофобия (страх от новото).
В много случаи нивото на кортизол в кръвта на хората със страх от новото е повишено. Това е хормонът на стреса, който ни кара да бягаме, да изпаднем в ступор или да се сбием и ни върши полезна работа само в определени случаи. Когато хронично нивата му са завишени, той нанася доста сериозни щети на организма. Става дума за затлъстяване, нарушена функция на имунната система, отслабване на мускулите и чести възпалителни заболявания. Всичко това оказва не добро влияние върху продължителността на живота. 
Лабораторните мишки с комбинацията неофобия и висок кортизол живели по-малко отколкото тези, които имали или едното, или другото. Най-дълго просъществували любопитните гризачи с нисък кортизол.

8. Оргазъм
На графство Caerphilly в южен Уелс е кръстен медицински проект, по който са изследвани 1000 мъже на различна възраст, за да се определи има ли връзка между честотата на оргазмите и продължителността на живота. Отговорът е: Да. Той е публикуван през 1997 г. от епидемиолози на Университета в Бристол. 
Смъртността при мъжете, които правели секс с оргазъм два пъти седмично, било по-ниска отколкото при тези, които се занимавали с любов по-рядко от един път в месеца. Учените изчислили, че ако мъжът има 100 и повече оргазма на година, това снижава малшанса да загуби живота си предсрочно с 36%.
Източник:
 Smith G. D., Frankel S., Yarnell J. Sex and death: are they related? Findings from the Caerphilly cohort study // BMJ. 1997. 315 (7123). 

9. Природата
Да помагаш на ближния е полезно. Контактите с единомишленици, активността и крепка доза алтруизъм стимулират имунната система и мозъка. Но най-полезен се оказва доброволният труд по защита на природата. В книгата си „Биофилия“ социобиологът Едуард Уилсън аргументира тезата си, че любовта ни към природата и връзката ни с нея се е култивирала милиони години. През цялата си еволюция човечеството е живяло сред дървета, треви и животни. Ние функционираме максимално ефективно, когато сме в контакт с природата.
Хората, занимаващи се с благотворителна и общественополезна дейност, изпадат в депресия с 13 процента по-рядко, а тези, свързани по някакъв начин с грижата за околната среда – с 51 процента.
Източник:
Pillemer K., Fuller-Rowell T. E., Reid M. C., Wells N. M. Environmental volunteering and health outcomes over a 20-year period // Gerontologist. 2010. 50 (5). 


10. Оптимизъм
Холандско проучване анализирало здравето, моралните принципи, оптимизма и социалното обкръжение на 941 души на възраст от 65 до 85 г.. След 9 г. от първоначалните участници останали 550. Фразите, на които хората трябвало да отговарят утвърдително или отрицателно били: „Често чувствам, че животът е пълен с възможности“, „И досега имам много цели, които трябва да достигна“, „В живота ми има много щастливи моменти“. Оптимистите, употребили тези формулировки, живели по-дълго от останалите.
Друго изследване сочи, че позитивните черти на характера понижават риска от ранна смърт с 18 процента, а след 60 г. – с 26 процента. Учените знаят защо това е така. Оптимистите по принцип са по-активни физически и тежат по-малко, а циниците и песимистите най-често имат лош режим на хранене и са пълни с вредни навици и пороци. 



11. Семеен живот
Социолози от Университета в Северна Каролина работили дълго върху изследвания на американци, родени от 1931 до 1941 г. Резултатите сочат, че бракът е от особена важност за мъжете. Жените имат по-широк социален кръг. Затова, когато единият партньор си отиде от живота, рискът за по-ранна смърт е по-висок при мъжете отколкото при жените. 
При развод без последваща трайна връзка рискът от смърт при мъжете се увеличава с 30 процента, а при жените – с 15. Заплахата за преждевременна смърт при разведен мъж е по-голяма, отколкото при вдовец. Ранният брак – преди 26 г. - също увеличава рисковете при мъжете.

12. Стареенето е неизбежно, но не е страшно
Макар да ви прозвучи невероятно, ако вие вървите към старостта спокойно и без паника, можете да прибавите към живота си още 7 години за разлика от тези, които се страхуват от третата възраст.
Накарали 660 души над 50 г. да кажат съгласни ли са или не с твърдения като: «Всичко става по-зле колкото повече остарявам», «Вече нямам толкова енергия колкото имах миналата година», «Колкото повече остаряваш – по-безполезен се чувстваш», «Аз съм също толкова щастлив както и през младостта си», «Ставам по-възрастен, а всичко наоколо става все по-добро и по-добро, както си и мислех». 
Отговорите били анализирани и прибрани, за да бъдат извадени отново 23 г. по-късно и да се допълнят, след като смъртта вече се е „намесила" в експеримента. Отговорилите позитивно, че не се страхуват от настъпването на старостта, живели средно със 7 г. по-дълго от другите.



13. Да разбереш и да простиш
Казват, че прошката е чудесен вариант да се забрави миналото и да се продължи напред. Обидата не е само емоционално натоварване и натравяне с негативи, тя нанася понякога непоправими щети на здравето. Американски психолози от Университета в Мичиган анкетирали вярващи и невярващи хора над 65 г. по различни въпроси, отнасящи се до техните чувства. Готовността да се прощава прави хората по-здрави и отдалечава смъртта, показали резултатите от мичиганското изследване.

Киборгите идват на власт? Наука

Киборгите идват на власт?

Когато хората се правят на богове, мечтите могат да се превърнат в кошмари

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години Наука

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години

Нобелистът Питър Хигс разкри на човечеството как частиците са помогнали за свързването на Вселената

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските



.