Подкрепете ни!




Изкуството се вдъхновява от науката

От скиците на Дюрер до Фараонската змия


Кой не намира красота в природата? А кой може да открие изкуство в бактерията, в глобалното затопляне или в интересните форми на запазените тела на мъртви животни? От векове изкуството и науката са тясно свързани, а когато творците се вдъхновяват от успехите на учените, резултатът често е повече от впечатляващ.

Звукови скулптури



Въпреки че е известен с кафявите си стъклени микроскопи – копия на човешки вируси и бактерии, британският художник Люк Джерам прави и изобретения, вдъхновени от науката за звука. В неговите звучни скулптури „невидимите звукови вълни се визуализират като тихи, триизмерни преживявания", както казва писателят и учен Джо Хенсън. Забележителният пример е огромният струнен инструмент, напомнящ арфа, който вибрира и свири според промените на вятъра. Скулптурата е направена, за да „озвучи променливия характер на вятъра и да визуално да увеличи променящото се небе", обяснява Джерам.

Албрехт Дюрер



Албрехт Дюрер е немски художник, математик и теоретик, един от най-добрите художници на северния Ренесанс. „Въпреки че е известен най-вече със своите гравюри и акварели, Дюрер е бил почитан и заради анатомичната и картографската си работа", казва харвардският преподавател по история на изкуството Сюзън Дакерман. Тя твърди, че картата му за Земята е първото надеждно обяснение на земното полукълбо. Останалите му вдъхновени от науката творби включват карта, показваща как работи мозъкът и гравюра на носорог, толкова детайлно изобразен, че до края на XVIII век се ползва като научна справка за това животно. 

Биолуминисцентно изкуство



Кой би предположил, че бактериите могат да бъдат толкова красиви? В смесването на наука и дизайн биолуминисцентното изкуство използва светеща бактерия, за да създаде сложен дизайн, който се вижда само в тъмното. Тези изображения са дело на Bioglyphs – колаборация между изкуство и наука с членове от центъра по биоинженерство и училището по изкуства в щатския университет в Монтана. Групата е изобразила луминисциращите бактерии не в естествената им морска им среда, а във вид на вкаменелости, които се превръщат в невероятни създания, светещи в тъмното.

Микроскопично изкуство



Невероятно е колко магнетично може да изглежда едно нещо, когато го увеличим. Изследователят от щата Флорида Майкъл Дейвидсън има каталог на прекрасни микроскопични изображения на бира, вино и коктейли. Дейвидсън стартира кампанията си като начин да събере материали за лабораторията си. Научният фотограф Мартин Огърли пък използва сканиращ електронен микроскоп, за да създаде изображения на прашец, микроби, насекоми и гъби с 5000 пъти увеличение. Огърли е научен фотограф с докторантура по молекулярна биология. „Искам да обърна внимание на хората, че дори най-малките организми са перфектно устроени и заслужават нашето внимание", казва той.

Изкуството на Фибоначи



Тези, които обичат математика, знаят за поредицата на Фибоначи като важна серия от числа с широко приложение. Първите девет в линията на Фибоначи са: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21. Тази система, която математикът иронично обяснява, сравнявайки я с размножаването на зайци, също се наблюдава в природата. Поредицата числа е свързана с начина на формиране на слънчогледа, галактиките, структурата на клетките, ураганите и медоносните пчели. Художниците също са били заинтригувани от числата, които участват в серията. Те вдъхновяват всичко – от скулптура до мебели.

Леонардо да Винчи



Сякаш не е бил достатъчно зает, италианският художник, архитект, инженер, скулптор и изобретател Леонардо да Винчи е пленен и от анатомията. Толкова е заинтругиван от човешкото тяло, твърди се, че е правил дисекция на над 30 трупа. Той пълни много страници с невероятно детайлни рисунки на човешкото тяло, придружени с хиляди обяснителни бележки. Британският кардиолог Франсис Уелс, автор на „Сърцето на Леонардо", си спомня, че е видял за пръв път рисунки на да Винчи като студент по медицина: „Спомням си, че мислех, че са много по-добри от всичко в тогавашните ни учебници по анатомия", казва той. „Бяха красиви, точни, увлекателни и имаше живот в тях – това липсваше в модерните рисунки по анатомия."

Земята като изкуство



Земята изглежда замрежено приказна, ако се погледне от голямо разстояние. Наблюденията отвисоко предлагат някои наистина забележителни снимки на планини, долини, острови, гори и пасища. Използвайки това, Американското геологическо дружество събира серия снимки „Земята като изкуство", които са невероятни.

Наука за климата



Марко Тадеско, младши професор по Земята и атмосферните науки в колежа на Ню Йорк, вижда красотата в науката за климата. Крайбрежно наводнение. Затулен облак. Топящ се лед. За да представи по нестандартен начин климата, той събира свои колеги от музикалното училище, департамента по графичен дизайн и този по създаване на видеоигри. Проектът, наречен „Полярни семена", се превръща в мултимедийна художествена изложба. В нея са включени фотография, музика и видео, но в центъра на всичко е красотата на науката за климата. 

Ботанически илюстрации



Преди векове ботаническите рисунки са служили на хората като документ за растенията, които имат лечебни свойства. Невероятно детайлните илюстрации на билки и други растения понякога са били с изключителен дизайн. Най-дълго оцелелият екземпляр на ботаническото изкуство е Codex Vindebonensis, датиращ от 512 година. 

„Запазено" животинско изкуство



Японският художник Лори Тамита вижда красотата в смъртта. Той съчетава химия и изкуство, изследвайки естествената красота на скелетната система на обитателите на морския свят. За проекта си „Новите световни прозрачни екземпляри" Тамита химически избелва и боядисва тела на мъртви риби, костенурки, морски кончета и други. Химическият микс запазва колагена и така телата не губят формата си. Боядисаните кости и сухожилия са запазени в ярко оцветен глицерин.

Фараонска змия



Живачният тиоцианат е неорганично химическо съединение, което се движи, когато е запалено. В света на науката живачният тиоцианат (обикновено присъства като бял прах) се използва в химичния синтез, но дължи славата си на пиротехниката, която напомня. Когато се запали, съединението произвежда дълга спираловидна нишка от пепел и пушек, напомняща движеща се змия. До неотдавна съединението се продаваше в магазините за фойерверки, но днес вече не е там заради токсичността му. Новата версия е неотровна "черна змия", която предполага по-малко впечатляваща, но и по-безопасна гледка.

Източник
Какво е истинска молитва? Светът в теб

Какво е истинска молитва?

Садгуру: Вие мислите, че Бог е инструмент за постигане на удобство, богатство, власт и удоволствие

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно. Светът в теб

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно.

Емет Фокс: Ако нямате време за молитва и медитация, ще имате много време за болести и неприятности

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор Светът в теб

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор

8-годишният Рави изпя прекрасна песен в „Британия търси талант“, подкрепян от лекари, приятели и роднини

Планираме ли собствения си живот, преди да се родим? Светът в теб

Планираме ли собствения си живот, преди да се родим?

Душите ни може да подготвят сцената за определени уроци или възможности

Промени себе си, промени света Светът в теб

Промени себе си, промени света

Водена от Джо Диспенза медитация е преведена на български език

Доброто е заразно Светът в теб

Доброто е заразно

Винаги можете да помогнете на хора в затруднено положение, само да поискате

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни Светът в теб

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни

Анна Лембке за болката и невъзможността да се радваме на малкото, защото сме пристрастени към удоволствията

Д-р Емилова ни подари втори живот Светът в теб

Д-р Емилова ни подари втори живот

Павел Благев сваля 50 кг с плодолечение и вместо да смени става, изкачва Килиманджаро и минава Ел Камино

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм