Подкрепете ни!




14 неща, които успешните хора правят различно

И които ни помагат да постигнем значимите цели в живота си


"За да бъдете успешни, желанието ви 
за успех трябва да бъде по-голямо 
от страха ви от провал." 
Бил Кросби

Кои качества, според вас, отличават печелившите от губещите? Защо някои хора успяват да постигнат целите си, а други - не? Причините много често са в нагласата, вярванията и навиците на човека. Следващият списък се състои от 14 навици и възгледи, които са присъщи за най-успешните хора. 14 неща, ако ги усвоите, могат коренно да променят живота ви. 

Успешните хора:

1. Знаят колко е ценно времето
Успешните хора не се оставят да им губят времето с неща, които смятат за скучни или непродуктивни за личното им развитие. Не се оставяйте и вие. Когато мислите, че нещо е загуба на време, не го правете. Времето е ценно и ограничено. Никой на планетата няма безкрайно време, но въпреки това хората непрекъснато пилеят времето си. Първото нещо, което е хубаво да направите, ако искате да промените живота и да постигнете целите си, е да промените представата си за време. Разберете, че то е ограничено и го използвайте разумно, защото връщане назад няма. 

2. Излизат извън зоната си на комфорт
Единственият път за личностно развитие е правенето на неща, които ви карат да се чувствате неудобно. Когато си стоите единствено в зоната на комфорт, не израствате като личност. Седите на едно място, без да помръдвате, защото ежедневието ви не може да ви промени. Ако това, което правите, не е предизвикателство, ако не е поне малко неудобно или трудно, вдигнете летвата и стандартите си и минете на по-горното ниво. Аналогично, няма как да натрупате мускули, ако вдигате перца, имате нужда от тежки камъни.

3. Поставят си и преследват конкретни цели
Повечето хора нямат никакви цели. Те не знаят какво искат да правят с живота си. Просто обикалят безцелно. Бихте ли се качили на кола, карайки с часове, без да знаете накъде отивате? Разбира се, че не. Защо тогава правите същото с живота си? Това не е игра. Да си поставяте цели и дестинации е първата крачка към успеха. Втората е да преработите целите си до нещо много конкретно. Например цел като "искам да отслабна" не е изобщо конкретна, докато "искам да сваля 10 килограма в следващите 3 месеца" е конкретна цел.

4. Фокусират се върху малки, но постоянни подобрения
Повечето хора се надяват успехът да ги връхлети изневиделица и животът им да се преобърне за една нощ. Противно на това очакване, успелите хора знаят, че успехът идва с времето – понякога е нужно повече време, друг път - по-малко. Не съществува нещо, като определен период, гарантиращ успех. Вместо да се опитване да забогатеете в рамките на един месец, се фокусирайте върху постигането на малки ежедневни победи, които с времето ще се натрупат и след месеци или години резултатът ще е огромен. В повечето случаи това е практиката на успелите. Бедата е, че хората не виждат ежедневните им усилия, а само крайния резултат. Не игнорирайте прогреса. Може да отнеме време, но си заслужава. Фокусирайте се върху ежедневното подобрение.

5. По дрехите посрещат
Когато се обличате като победители, хората ви уважават повече. В психологията това е известно като „ефект на ореола“ (халоефект) – когато хората си оформят мнение за вас, базирано върху едно-единствено качество, което сте показали. Ако изглежда, че се грижите за външния си вид, хората ще предположат, че сте някой, който заслужава тяхното уважение, успял и добър човек, на когото може да се разчита. Когато Аристотел Онасис отишъл в Америка, преди да стане милионер, той похарчил всичките си пари за дрехи, подчертаващи стила и класата му. 

6. Гледат позитивно на нещата
Мислите ви са четката, която рисува съдбата и бъдещето. Успешните хора мислят позитивно и не се концентрират върху недостатъците. Те се борят с каквото трябва и винаги се стремят към развитие. То обаче не може да дойде, ако съзнанието ви е постоянно заето с негативни мисли и стрес. Според клиниката Майо в Рочестър, щата Минесота, позитивното мислене:
• Намалява стреса
• Допринася за дълголетието
• Намалява рисковете от депресия
• Подобрява психологическото и физическото състояние
• Намалява рисковете от смърт от сърдечносъдови заболявания
• Подобрява механизмите за справяне с трудности и стресови периоди

7. Приемат неуспеха смирено
Интелигентните хора знаят, че неуспехите от вчера градят успехите утре. Всеки провал крие награди, по-големи от единичен успех, защото дава незаменими уроци за живота. Започнете да гледате на неуспехите си като на възможности, да ставате по-добри от тях, вместо да се оставяте да ви разочароват. 

8. Заобикалят се с победители
Джим Рон е казал, че "човек е средноаритметичното на петимата, с които прекарва най-много време". Хората, с които общувате, играят важна роля в живота ви, защото се отразяват върху начина ви на живот и вярванията ви. Ако сте около негативни личности, няма да можете да поддържате позитивните си мисли. От друга страна,  ако сте около хора, които пишат целите си, фокусират се върху ежедневните подобрения, поддържат се, това ще ви помогне да се развивате. Изградете обкръжението си от хора като вас, които имат големи мечти и правят нужното за постигането им. Те ще ви помогнат да стигнете до върха.

9. Не чакат перфектния момент, а го създават
Какво чакате? Перфектният момент никога няма да дойде, защото обстоятелствата никога не могат да са идеални. "Започвам от утре" е просто извинение. Важно е да започнете възможно най-скоро, за да се възползвате максимално от това, с което разполагате. 

10. Не се фукат, а слушат
Успелите хора обичат да учат нови неща, те задават въпроси и слушат внимателно. Обикновено те не говорят прекалено много, защото са фокусирани върху слушането и събирането на информация. 

11. Знаят, че образованието е постоянен процес
Смятате ли, че образованието приключва със завършването от гимназията или университета? Ако отговорът ви е „да“, помислете отново. Макар че има много успели хора, които нямат университетска диплома, успехът се основава върху постоянно учене, било то формално, или не. Най-успелите хора рядко се спират на едно място. Без значение колко вече знаят, те продължават да четат книги и да развиват нови качества.

12. Помагат на другите
Успехът не е чисто и просто задоволяване на нечии еднолични нужди. Напротив, голяма част от истинския успех идва с грижата за чуждите нужди. Много от целите на най-успешните хора са помогнали по някакъв начин на много други. Марк Цукърбърг например даде на хората по света начин лесно да свързват с приятелите си. Лари Пейдж и Сергей Брин дадоха на света система (Гугъл), която направи намирането на неограничена информация за част от секундата лесно като детска игра. Известни музиканти и актьори помагат на хората чрез творчеството си. Ако искате да успеете, помислете какво можете да дадете на света, за да го направите по-добро място!

13. Имат куража да кажат "Не!"
Това е нещо, с което много хора по света имат затруднения, но е изключително важно да го усвоите, ако искате да сте наистина успешни. Когато не се страхувате да кажете "Не!", не се опитвате да угодите на всички, което така или иначе е невъзможно и води единствено до разочарования. 

14. Поемат отговорност за действията си
За жалост соченето с пръст към този и онзи е разпространено, тъй като масово хората отказват да поемат отговорност за действията си и търсят друг виновник. Ако искате да успеете, поемете контрола върху живота и действията си. 

Източник
Превод: Христина Мангелова
Планираме ли собствения си живот, преди да се родим? Светът в теб

Планираме ли собствения си живот, преди да се родим?

Душите ни може да подготвят сцената за определени уроци или възможности

Промени себе си, промени света Светът в теб

Промени себе си, промени света

Водена от Джо Диспенза медитация е преведена на български език

Доброто е заразно Светът в теб

Доброто е заразно

Винаги можете да помогнете на хора в затруднено положение, само да поискате

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни Светът в теб

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни

Анна Лембке за болката и невъзможността да се радваме на малкото, защото сме пристрастени към удоволствията

Д-р Емилова ни подари втори живот Светът в теб

Д-р Емилова ни подари втори живот

Павел Благев сваля 50 кг с плодолечение и вместо да смени става, изкачва Килиманджаро и минава Ел Камино

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там