Подкрепете ни!




Събития4 юли 2014

Поздрави от Сатурн

НАСА показва уникални кадри 10 години след като „Касини“ полетя към далечната планета



Преди броени дни се навършиха 10 години от успешното изпращане на космическия апарат "Касини" в орбитата на Сатурн, отдалечена на 1,2 милиарда километра от Земята.

Космическият апарат е съвместна разработка на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция. На 15 октомври 1997 година той бе изстрелян от Земята, три години по-късно премина близо до Юпитер и на 1 юли 2004 година стана първият изкуствен спътник на планетата Сатурн. След няколко месеца „Касини-Хюйгенс“ се раздели с модула „Хюйгенс“, който се спусна на повърхността на Титан - най-големия спътник на Сатурн, и предаде на Земята първите фотографии от неговата повърхност.

Новата компилация от кадри на нашия далечен съсед е подбрана от екипа, ръководещ космическата мисия, по случай 10-годишнината от изпращането на  сондата.

Специалистите са обработили 141 снимки, получени от широкоъгълната камера на апарата за четири часа от разстояние 1,2 млн. километра от Сатурн. Корабът се е намирал на около 17° под плоскостта на пръстените. Мозайката обхваща 651 591 км. Виждат се всички пръстени освен Феба. Може би няма да я забележите, но на заден план е и нашата планета Земя.


Да се заснеме Земята от орбитата на Сатурн не е лесно, тъй като тя е близка до Слънцето и трябва да се изчака моментът, когато газовият гигант закрие светилото, а Земята се озове във „фотогенична“ позиция.



Благодарение на „Касини“ можем да видим системата на Сатурн през други очи, разкриващи неща, които иначе биха останали невидими. Тази снимка показва пръстените на Сатурн в ултравиолетовия спектър.



Първото близко прелитане покрай Титан, 26 октомври 2004 г. Маневрата е изключително трудна и правилното й изпълнение е планирано още от 2001 г.



Това е изображението (или по-скоро цветният вариант на оригиналната черно-бяла снимка), появило се първо на екрана в Европейския космически център (ESOC) в Германия в нощта на спускането на „Касини“ на Титан. В първия момент учените са възторжени, че апаратът е издържал приземяването, затова и не обръщат внимание, че останалата част от изображенията по време на спускането липсват. За радост, оказва се, че появата на по-късен кадър е софтуерна грешка, която бързо бива разрешена. Нищо от визуалната информация не е изгубено.



"Облечена в лилаво" - по този начин би изглеждала красивата пръстеновидна система през погледа на митично същество с очи, нагодени единствено към честотата на радиовълните на „Касини“.



Това е първото сериозно доказателство от „Касини“, че на Титан има полярни езера - на снимката се вижда Онтарио Лакус. Тъмните екваториални региони, мислени по-рано за метанови морета, се оказват морета от навети от вятъра пясъчни дюни. 



"Касини" се приближи на 25 000 км до Хиперион в края на миналата седмица. Това е втората му среща с малкия естествен спътник. Предишната от 2005 г. беше много по-близка - на 500 км. Новите снимки ще дадат информация за структурата на Хиперион. Специалистите очакват да научат повече за материалите, от които е съставена повърхността на луната.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/science/2011/08/29/kasini-zasne-lunata-hiperion-na-saturn.127569

През 2011 година "Касини" се приближи на 25 000 км до луната Хиперион и засне уникална снимка на обсипаната с кратери повърхност. Това е втората му среща с малкия естествен спътник.


"Касини" се приближи на 25 000 км до Хиперион в края на миналата седмица. Това е втората му среща с малкия естествен спътник. Предишната от 2005 г. беше много по-близка - на 500 км. Новите снимки ще дадат информация за структурата на Хиперион. Специалистите очакват да научат повече за материалите, от които е съставена повърхността на луната.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/science/2011/08/29/kasini-zasne-lunata-hiperion-na-saturn.127569


На тази невероятно детайлна снимка се вижда повърхността на другия естествен спътник на Сатурн - Енцелад. Тя като че ли разказва история - набраздена от стари кратери и новообразувани фрактури, дълбоки каньони и малки плата в тях... Тези "бръчки" буквално крещят, че нещо необикновено се случва на Енцелад.



Астрономите са фиксирали раждането на нов спътник на Сатурн, като открили смущения на веществото в един от пръстените на планетата на снимки от сондата "Касини

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/170274-нова-луна-се-ражда-край-сатурн.html
През 2013 година учените, ангажирани с проекта "Касини", забелязват слаби смущения в един от пръстените на Сатурн. Оказало се, че това са следи, но от какво? След като прегледали по-стари снимки, учените открили още 107 регистрирани смущения, най-старото от които е от 2006 г. По форма те напомнят "двулопатни витла", а причината да съществуват са... новозараждащи се луни. Пръстените на Сатурн са своеобразна фабрика за спътници!



По-близък кадър на пръстените



Изображението показва стръмната елегантност на планетата. Тънката пръстеновидна система хвърля огромна сянка. Финият и приглушен нюанс на атмосферата на Сатурн контрастира с "Голямото бяло петно" в северното полукълбо. То представлява гигантска буря, развила се неочаквано на повърхността на планетата и дава безценна информация на учените за атмосферната динамика на Сатурн.



3D изображение, направено по данни на „Касини“ показва недвусмислено наличието на леден вулкан на Титан. Той се издига на километър и половина над местния пейзаж и е наречен Сотра по името на норвежки остров. Има хипотези, според които ледените вулкани на Титан най-добре обясняват странното изобилие на метан във въздуха на спътника. Слънцето непрекъснато издухва този газ от горните слоеве на атмосферата му, но метанът упорито не свършва.

Източник: http://saturn.jpl.nasa.gov
Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия Събития

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия

Темата е духовна свобода, просветление и съвършенство. Срокът за записване е до 7 февруари.

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“ Събития

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“

Протестите подкрепят селскостопански производители от почти всички страни в Европа