Подкрепете ни!




Събития10 декември 2014

Вижте новата Opel Corsa

Моделът налага нови качествени стандарти в малкия клас автомобили


Снощи в столичния Paradise Center беше представено най-новото, пето поколение на бестселъра на Opel – Corsa.

Петото поколение Corsa продължава 32-годишната успешна история на модела!
Комфортна, силна и икономична: Нова ходова част и технологии в областта на двигателите вдигат летвата
Свързаност: Системата IntelliLink интегрира функциите на смартфона
Активна безопасност: Иновативни асистиращи системи предпазват водача и пътниците в новата Corsa
Още по-привлекателна: Страхотна външност с емблематични за марката стилистични елементи
Рюселсхайм.  

Opel Corsa отдавна се е утвърдил като траен бестселър на марката - в течение на четири поколения през последните 32 години са продадени 12,4 милиона екземпляра от модела. Заедно с Astra, това е най-популярният модел на Opel, съставляващ над една четвърт от продажбите на марката всяка година. Corsa се предлага във варианти хечбек с три и с пет врати и в момента заема четвъртото място по обем на продажбите в малкия автомобилен клас на пазарите в Западна Европа. На пазарите в Германия и Великобритания моделът заема втората позиция и се ползва с изключителен респект от страна на конкурентите си. 

Петото поколение на модела ще започне да слиза от поточните линии на заводите в Айзенах (Германия) и Сарагоса (Испания) в края на тази година, отбелязвайки раждането на нова звезда, която ще продължи успешното представяне на марката в класа на малките автомобили. Новият модел разполага с всичко необходимо за тази цел. Със своята нова ходова част и подобрена кормилна уредба, излъчващото модерен шик пето поколение на Corsa предлага свежо изживяване на пътя, съчетавайки германските инженерни умения с емоционален дизайн, отлични възможности за връзка с околния свят и глобалната мрежа с най-новото от цифровите технологии и забележително добро съотношение между качества и цена. Новото поколение бензинови двигатели и съществено преработените турбодизелови агрегати осигуряват ново ниво на комфорт, върхови динамични показатели и ниски нива на разхода на гориво.

"Opel Corsa винаги е бил много харесван, особено заради привлекателната външност и ефективното използване на вътрешното пространство на компактната по размери каросерия", споделя изпълнителният директор на Opel Group д-р Карл-Томас Нойман. "Убеден съм, че новото пето поколение с нивото си на комфорт, своите модерни електронни системи за подпомагане на водача и инфоразвлекателни възможности ще продължи емблематичния успех на модела. Обещавам, че усещане зад волана на нашата нова Corsa ще бъде приятна изненада за всеки."

В ходовата част няма нито един елемент, който следващото поколение да наследява от актуалната Corsa. Стабилността при движение по права отсечка и в завой е повишена благодарение на снижения с 5 милиметра център на тежестта, по-стабилната допълнителна рама и новата геометрия на предното окачване с нови шарнирни съединения. Страничното отклонение на каросерията в завой, реакциите на кормилната уредба и характеристиките в режим на недозавиване са били подложени на цялостна оптимизация. Променените работни характеристики на амортисьорите също осигуряват на петото поколение на Corsa по-добри възможности за филтриране на сътресенията от контакта с дупките и неравностите по пътната настилка, гарантирайки отлично за автомобил от малкия клас ниво на комфорт. 

Разработката на изцяло нова електрическа и електронна архитектура за петото поколение на Corsa e дало възможност за създаване на по-съвършена степен на взаимодействие между отделните системи в автомобила. Наред с новата геометрия и настройките на софтуера на кормилната уредба, усъвършенстваната система се ползва и от предимствата на новото, адаптивно спрямо скоростта на движение електрическо сервоуправление – то се отличава с по-прецизни реакции и подобрява както удоволствието от шофирането, така и общото равнище на комфорт.

Главният акцент под предния капак на новото поколение на модела Corsa е ново разработеният трицилиндров двигател бензинов 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo със системи за директно впръскване и принудително пълнене чрез турбокомпресор на Opel. Tози ултрамодерен агрегат с компактни размери, който току-що дебютира в Opel ADAM, разработката на който е стартирала чист лист хартия, е нов еталон в своя клас по отношение на ниското ниво на шума и вибрациите при работа (NVH), което се отразява положително и на високото ниво на комфорт за водача и пътниците в купето. Компактният по размери 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo с изцяло алуминиева конструкция е с балансиращ вал, което е негова отличителна характеристика. Модерният задвижващ агрегат се предлага в два варианта по отношение на максималната мощност - с 66 кВт/90 к.с. и с 85 кВт/115 к.с. И двете версии разбира се вече отговарят на емисионен клас Euro 6, като версията с 66 кВт/90 к.с. има разход на гориво само 4.3 л/100 км в комбиниран цикъл и емисии на CO2 само 100 г/км. Новото поколение малък бензинов двигател на Opel се отличава не само с ниските нива на шум, но и със своята голяма отзивчивост благодарение на високия си максимален въртящ момент, наличен при ниски оботни режими ипри двете си версии.

Палитрата от бензинови двигатели на новото поколение на Corsa включва и четирицилиндрови агрегати с работен обем 1.2 и 1.4 литра. Премиера в гамата отбелязва новият 1.4-литров турбомотор с максимална мощност 74 кВт/100 к.с. и максимум на въртящия момент от 200 Нм в диапазона от 1 850 дo 3 500 об/мин,  който го прави герой по този показател в гамата на новата Corsa. Разбира се и двата двигятеля отговарят на емисионен стандарт Euro 6.

Гамата на модела включва и напълно модернизираните и със значително подобрени работни характеристики дизелови двигатели 1.3 CDTI с максимална мощност 55 кВт/75 к.с. и 70 кВт/95 к.с., които също покриват изискванията на нормата Euro 6. При премиерата на модела най-икономичната и екологична версия на Corsa ще бъде дизеловият вариант със 70 кВт/95 к.с., 5-степенна механична предавателна кутия и технология Start/Stop, който е в състояние да снижи нивата на емисиите на СО2 при версията с три врати до едва 85 г/км, а средният разход на гориво – до невероятните 3.2 л/100 км. Tова постижение е достойно за клас A+ в германската система за оценка на енергийната ефективност (в съответствие с европейската Регулативна норма [EC] No 715/2007).

Но шофирането и пътуването в новото поколение на Corsa ще донесат повече удоволствие и комфорт на водача и пътниците не само благодарение на новоразработената палитра от задвижващи агрегати. Значителен принос за повишаването на задоволството от шофирането и намаляването на разхода на гориво има и внедряването на новите модели трансмисии. И двете версии на агрегата 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo могат да бъдат съчетани перфектно с изцяло новата шестстепенна механична предавателна кутия с изключително компактна конструкция и образцова прецизност и комфорт при смяна на предавките.

Новата шестстепенна автоматична трансмисия също се предлага за новото поколение на Corsa, въвеждайки по-високо ниво на удобство за водача в малкия клас автомобили – привилегия, която доскоро бе запазен периметър само за много по-големите и скъпи модели. Допълнително към това с Corsa Opel лансира ново поколение автоматизирана механична предавателна кутия Easytronic 3.0. Съчетана с 1.4-литровия бензинов двигател с максимална мощност 66 кВт/90 к.с. тя впечатлява с отлична икономичност на гориво (4.7 л/100 км, 110 г/км СО2) и чувствително по-плавна работа при смяна на предавките в сравнение с предишната трансмисия. Easytronic съчетава комфорта на автоматичните трансмисии с ефективността на механичните. Понеже тя струва два пъти по-малко от основаните на конвертор трансмисии, тя е отлична алтернатива за клиентите, които не искат да се откажат от комфорта на автоматичните трансмисии, но търсят по-добра цена.

Дизайнерите на новата Corsa са успели да съчетаят популярния динамичен страничен силует с плавни, пластични линии и прецизно изпълнени детайли, характеризиращи спечелилата множество престижни отличия стилистична философия на Opel. Външният дизайн на предната част, отразяваща лицето на модела, включва елегантните криловидни форми на предните светлини с включени в тях дневни светлини с LED елементи и трапецовидните очертания на предната решетка с добре изразена хромирана лайстна и отчетлива фирмена емблема. Това лице осигурява на новата Corsa много самоуверено присъствие на пътя. Оформлението на задната част на каросерията се характеризира с изчистеност, разширеност и атлетична стойка на пътя: широките, хоризонтално разделени задни светлини добавят визуално усещане за широчина и преминават плавно в добре изразените форми на задните калници, допълващи впечатлението за стабилност на Corsa и динамика. Независимо от компактната си каросерия с дължина едва 4,02 метра, бестселърът на Opel предлага изключително обширно пространство за петима на борда – както в подходящия за семейна употреба вариант с пет врати, така и в динамичния, спортен формат с три врати.

Висококачествено изпълненото вътрешно пространство на новата Corsa е също стилно, модерно, а дизайнерите са й придали нова степен на вдъхновяваща изисканост. Изчистеният дизайн на вътрешното пространство на новото поколение на Corsa е организирано около привличащите вниманието център за управление пред водача и основния панел на арматурно табло. Предлаганият по желание 7-инчов чувствителен на докосване цветен екран на инфоразвлекателната система IntelliLink е разположен оптимално на централната конзола в близост до скоростния лост и е еднакво удобен за обслужване от водача и неговия спътник. Отличената с многобройни награди инфоразвлекателна система на Opel дава чудесни възможности за връзка с глобалната мрежа, съвместима е с мобилни устройства с операционни системи на Apple и Android и прави Corsa най-добре свързаният с глобалната мрежа и околния свят представител на малкия клас автомобили. Водачът може да се възползва от възможностите на приложения като BringGo за навигация, както и Stitcher  и TuneIn за слушане на интернет радиостанции и подкасти от цял свят. Възможността за интеграция на устройства с операционна система Apple iOS със системата IntelliLink позволява и използване на функцията за гласово управление SIRI EYES FREE. С нейна помощ водачът може да прослушва текста на постъпващите SMS съобщения, както и да диктува SMS-и и електронна поща без да сваля ръцете си от волана и да отделя вниманието си от пътната обстановка.

"С новото поколение Corsa искаме да предложим на клиентите ново за този клас автомобили усещане за удоволствие, комфорт и безопасност," посочва д-р Карл-Томас Нойман. "Tова е основната причина, поради която нашият бестселър излиза на пазара с толкова много на брой нови технологични решения."

Новата Corsa е оборудвана стандартно с режима за управление City mode, освен в случаите, в които колата е снабдена с предна камера Opel Eye. С натискането на бутона City се намалява значително усилието при работа с волана при маневри с ниска скорост на движение, което е особено полезно и практично при движение в градски зони с натоварен трафик. Част от серийното оборудване на новото пето поколение е и системата за улесняване на потеглянето по наклон Hill Start Assist (HSA), която задържа спирачната функция за около две секунди след отпускането на педала и дава възможност на водачите на Corsa за спокойно потегляне по наклон без нежелано движение назад.

Новото поколение на Corsa ще представи и множество електронни системи за подпомагане на водача, част от които са без конкуренция в този автомобилен клас. Системата Advanced Park Assist (АРА) избира сама подходящите свободни места и паркира автомобила автоматично – не е необходимо водачът въобще да докосва волана. Системата използва данни от няколко ултразвукови сензора, за да прецени необходимите размери на свободните места за успоредно или напречно паркиране, след което изчислява необходимата траектория на маневрите и автоматично насочва  Corsa към подходящото свободно място с минимално количество маневри и поемайки цялата работа с волана. Системата Park Assist винаги се придружава от системата за предупреждение за опасност в страничните „мъртви" зони от полезрението на водача Side Blind Spot Alert (SBSA), която също използва информация от ултразвуковите сензори, за да предупреди водача за потенциална опасност от сблъсък при смяна на лентата на движение. Обхватът на сензорите достига три метра вляво и вдясно от автомобила и дава възможност за откриване на други участници в движението в зоната на  „мъртвите" ъгли от полезрението на водача. В случай, че в обхвата на сензорите навлезе обект, системата предупреждава водача за опасност с LED светлина в съответното външно огледало за обратно виждане. Второто поколение предна видеокамера Opel Eye с функции за разпознаване на пътни знаци Traffic Sign Recognition, за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение Lane Departure Warning, за автоматично управление на дългите светлини High Beam Assist, индикаторът за дистанцията до движещото се отпред превозно средство Following Distance Indication и за предупреждение за потенциален сблъсък с него Forward Collision Warning също допринасят за по-нататъшното подобряване на безопасността на пътя. За още по-голяма безопасност при движение новото поколение Corsa може да бъде оборудвано с Bi-Xenon предни светлини, които осветяват и ъглите.
„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април Събития

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април

Ден преди това – на 7 април в Камерната зала „България“ в София от 14:00 ч. ще бъде представен албумът „Ваклуш“

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет