Подкрепете ни!




Събития22 май 2015

Първата Фабрика за природа

Отваря врати в столичния кв. "Манастирски ливади", за да възпитава в екологичен начин на живот



„Фабрика за природа" е инициатива, която цели да подпомогне екологичното възпитание и образование на децата от блок 15 А, ж.к. „Манастирски ливади", както и да вдъхнови и стимулира други местни зелени инициативи. Автори на проекта са самите съседи, които живеят в блока. Именно на техните плещи лежи задачата да произведат природа от боклук. „Фабриката" нагледно доказва, че отпадъкът от всяко домакинство е ценен ресурс. Така децата растат с положителния пример как можем да създаваме природа, а не да я унищожаваме.  

В допълнение, количеството биоразградими отпадъци на входа клони все повече към нула. Нещо повече, от „Фабриката" очакват да намалят количеството смесен (и съответно токсичен) боклук с 1 тон в рамките на шест месеца. Проектът има и още една амбициозна цел - за този период да се произведат около хиляда литра висококачествена органична маса, с която да се облагороди неплодородната и песъчлива почва. Използвайки органичната смес, съседите с общи усилия ще засадят 22 растителни вида и ще създадат градина от сегашното неприветливо междублоково пространство.  

Бокаши компостирането е метод за производство на хумус  в рамките на 2 месеца. Процесът не е съпроводен от развитие на патогенни микроорганизми. Работата на ефективните микроорганизми е да заменят гниенето с ферментация, като липсва неприятната миризма на боклук. Ефективните микроорганизми са японско откритие с много и разнообразни приложения. За целите на проекта се използва активният им принос за ускорено почвообразуване от органичен битов отпадък. Ефективните микроорганизми представляват отбрана съвкупност от микроорганизми, които се срещат в природата, но събрани на едно място, оказват мощно благотворно въздействие върху средата, в която се намират. Използвайки тази тяхна способност и с помощта  на 10 контейнера Бокаши, „Фабрика за природа" превръща всеки 10 кг събран органичен битов отпадък в 16 литра натурален почвен обогатител. За да стане подобна положителна практика масова, хората трябва да се убедят нагледно в нейната достъпност, технологична леснота и гарантирана полза. Именно това познание произвеждат съседите от „Фабрика за природа".  

През март „Фабриката" проведе първата акция за тестовото заравяне на компост от първите 2 бокаши контейнера. В акцията се включиха малките зелени активисти Яна (6 г.) и Елена (4 г.). Съседите от „Фабриката" се сблъскаха с твърда като бетон неплодородна почва, много камъни и дълбоко заровени строителни и други отпадъци. Въпреки това, те не се отказват лесно, защото вярват, че от собственият им избор зависи как ще изградят и развият новото кътче природа, а с него и своята малка общност.  

„Фабрика за природа" се намира в специално обособен екокът от палети. Там се организират индивидуални обучения за бокаши компостиране, ежеседмични срещи на съседите и занимания за техните деца. Децата рисуват на екологични теми, участват в детски ековикторини, помагат в засаждането и отглеждането на растенията в междублоковото пространство и се учат как да оползотворят органичния отпадък от дома. Организаторите на проекта провеждат и ежемесечни лекции, на които канят лектори с образование или опит в областта на екологията и биоземеделието. Съседите отбелязват на специално информационно табло приноса на всеки апартамент към добиването на суровина от органични отпадъци. На 18 октомври 2015 г. „Фабрика за природа" ще обяви най-работливите пет семейства с най-голям принос към общото компостиране. Номинираните ще получат по един от 10-те закупени за проекта контейнери бокаши, за да продължат производството на биокомпост и в домовете си. 

„Фабрика за природа" се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам", след като през март проектът се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам" предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам" подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята".

За създателите на „Фабрика за природа"
Автори и организатори на инициативата „Фабрика за природа" са Веселина Терзийска и Мая Дамянова. Веселина Терзийска е уеб дизайнер, а Мая Дамянова - биотехнолог. Двете образуват неформална група от активисти, живеят в един и същи блок и вярват, че са необходими повече бизнес проекти и инициативи, които подпомагат, стимулират и вдъхновяват устойчивото развитие, екологичното самосъзнание, природосъобразния начин на живот и грижата за Земята. Според тях много важно е и развитието на креативността, особено у децата. Поощряването на детското творческо мислене е сигурен механизъм за възпитаването на активни личности с ясна позиция, търсещи и намиращи начини за осъществяването на идеите си.  

За ЕС „За Земята"
Екологично сдружение „ЗА ЗЕМЯТА" е независима неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. Ние сме част от „Приятели на Земята" (Friends of the Earth, www.foe.org) – най-голямата гражданска екологична организация в света с повече от 40-годишна история, структури в 76 страни и над 2 милиона активисти по целия свят, които отстояват каузата за един по-зелен, здравословен и справедлив свят.
Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия Събития

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия

Темата е духовна свобода, просветление и съвършенство. Срокът за записване е до 7 февруари.

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“ Събития

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“

Протестите подкрепят селскостопански производители от почти всички страни в Европа