Подкрепете ни!




Светът в теб8 август 2019

Мъдростта на Уаби саби

Тази японска философия ни учи да откриваме красотата в несъвършенството и да се приемаме такива, каквито сме

Мъдростта на Уаби саби


Книгата „Уаби саби” ни учи как да живеем в удовлетворение и мир със себе си. Авторката Бет Кемптън е японовед и кариерен консултант. Тя ни въвежда в японската духовна концепция Уаби саби, която ни помага да открием красотата в несъвършенството и да се приемем такива, каквито сме. Подтиква ни да прегърнем даровете на простичкия, спокоен и естествен живот, като ни показва как да постигнем равновесие сред хаоса. Представяме ви откъси от книгата й „Уаби Саби” на издателство „Skyprint”, а първите 30 от вас, които се абонират за печатното Списание 8 в периода 8 август – 7 септември, ще получат книгата като подарък.

Формулирането на ясно определение за уаби саби е сложна задача. То е малко като любовта – мога да ви кажа какво мисля, че е, и как я чувствам, но едва когато сами я изпитате, ще я разберете истински. Истината е, че повечето хора никога не са се опитвали да формулират тази идея, а и не смятат за необходимо. Те са израсли с нея. Това е умението да се ориентират в света и да ценят красотата. То им е вродено. 

  • Уаби саби е интуитивна реакция към красотата, отразяваща истинската природа на живота. 
  • Уаби саби е да приемаш и оценяваш мимолетната, несъвършена и непълна същност на всичко. 
  • Уаби саби е да прегърнеш даровете на простичкия, спокоен и естествен живот. 
  • Уаби саби е състояние на сърцето. То е дълбоко поемане на дъх и бавно издишване. То е чувството в мигове на истинска признателност – идеален момент в един несъвършен свят. Можем да го развием, ако сме готови да забелязваме детайлите и да култивираме наслада. И го изпитваме, когато живеем най-автентичните, най-вдъхновяващите версии на живота си. 
За да го постигнеш, трябва да преживяваш света, да се чувстваш част от него, а не като го наблюдаваш отстрани. Да се откажеш от сложните стратегии и освободиш чувствителността си. Да поспреш, за да се огледаш. 
Принципите, залегнали в основата на уаби саби, могат да ни научат как да спрем да преследваме съвършенството и да се приемем такива, каквито сме. Те ни учат как да избягаме от хаоса и стремежа към материалното в съвременния живот, за да можем да се задоволяваме с по-малко. Напомнят ни да търсим красотата в ежедневието, да си върнем способността да се трогваме от нея и да бъдем благодарни за самия живот. 
Тайната на уаби саби е в това давиждаш света не с логиката на ума, а с чувствителността на сърцето.

* * *

Житейските уроци, на които ни учи уаби саби и които ще разгледаме в тази книга, се коренят в следните идеи: 
  • Светът изглежда по съвсем различен начин, когато се научиш да го виждаш и преживяваш със сърцето. 
  • Всичко, включително самият живот, е непостоянно, непълно и несъвършено. Затова съвършенството е непостижимо, а несъвършенството е естественото състояние на всичко, включително на нас самите. 
  • В простотата се крие велика красота, богатство и утеха. Въпреки това уаби саби не е панацея. То е напомняне за това, че тишината, простотата и красотата могат да ни помогнат да се потопим напълно в мига, и това е урокът за всички нас.
* * *
Пространството, което обитаваме, влияе на начина, по който живеем, и на чувствата, с които преминаваме през ежедневието. 

Красотата на „одухотворената простота“ се състои в това, че с нейна помощ може да превърнем всяко жилище – независимо от големината или средствата – в прекрасно място за обитаване. Това идва като голямо облекчение за тези от нас, които ахкат по списания за вътрешен дизайн и се измъчват от опасението, че домът им никога няма да изглежда така. Уаби саби ни напомня, че това не е необходимо. Домът е, за да живеете в него, а живеенето не е особено подредено занимание. Добрата новина е, че хаосът на реалния живот, леко преправен, може да предложи много неща. Повечето от нас вече разполагат с уютно пространство. С малко време и старание вашият дом може да се превърне в убежище, отразяващо онова, което наистина е важно за вас. 

Не е нужно да чакате идеалния момент – когато имате пари за ремонт, когато децата напуснат дома или когато най-сетне имате време да подредите всички чекмеджета и шкафове. Можете да започнете още днес, още тук. Това не е набор от правила; това е набор от идеи и въпроси, които трябва да имате предвид, за да го направите по своя начин. 

Много от нас имат домове, пълни с излишни вещи, въпреки че това не ни харесва. Купуваме неща, когато не ни трябват. Казваме си, че най-сетне трябва да сложим всичко в ред, но вместо да го направим, включваме телевизора. В дългогодишната си работа с хора, които се опитват да направят фундаментални променив живота си, освобождаването от непотребните неща винаги е било важна част от пътя към тази цел. Веднага щом започнат да се освобождават от повече и повече неща, те забелязват колко лесно се отърсват от негативните мисловни модели, чувството за недостатъчност, робуването на работата, привързаността към миналото и стремежа към живот, нямащ връзка с това, което в действителност желаят или което истински ценят. Това е мястото, където уаби саби реално може да помогне. 

Когато осъзнаете, че сте съвършено несъвършен човек, няма да имате нужда от толкова много „неща“, които да повдигат самочувствието ви. В крайна сметка, одухотворената простота в дома ви работи за вас и изживяванията, които искате да създадете за себе си, за семейството и приятелите си. Тя ще ви помогне да станете това, което обичате, и да си отворите пространство за истинско вдъхновение. Тя е онова, което ви привлича. Тя е качество, дълбочина и избор. Тя ви помага да престанете да се осъждате и да се съсредоточите върху онова, което можете да постигнете с това, което вече имате. 

Домът, вдъхновен от уаби саби, е спокойно място, което приветства госта и сгрява семейния живот. Той е място за ценните неща, които носят любов и предизвикват спомени, а не просто за нови неща, купени по прищявка. Няма правилно или погрешно. Ще създадете непретенциозен стил, изпълнен в съвършено несъвършен вид. По-късно в тази глава ще ви дам няколко съвета как да се освободите от излишните вещи и одухотворено да опростите жилището си в стил уаби саби.

* * * 

Нека да видим какво можем да научим за провала, когато подхождаме към него със светогледа на уаби саби: 
  • Не е необходимо да харесваме неуспеха, за да се учим от него. Провалът укрепва нашата устойчивост и ни помага да се развиваме по други начини. И когато спрем да се опитваме да бъдем безупречни, може би дори няма да гледаме на „неуспеха“ като на „провал“. 
  • Чувството за провал няма да продължава вечно. Нищо не трае вечно. Всеки ден е възможност за ново начало. 
  • Всичко се променя. Може би това е моментът да спрете, да се обърнете и да се заемете с нещо друго.

* * *
Конкуренцията не е лошо нещо. Тя ни мотивира да приемаме предизвикателства и да усъвършенстваме уменията си. Проблемът идва, когато се опитваме да постигнем съвършенство в свят, където твърде много неща не зависят от нас. Рискът от провал зависи от размера на сцената, на която искаме да играем. Всеки може да успее във всичко, ако сцената е достатъчно малка. Възможността за развитие е в разширяването на тази сцена и това неминуемо означава, че ще има моменти, когато губим. Но ако от самото начало осъзнаем какво е това – възможност да излезем от нашата зона на комфорт и да отворим сърцата си за още по-голям опит – тогава то е дар. Когато пробваме късмета си на по-голяма сцена и не ни потръгне, това не е провал, а момент на развитие.

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка Светът в теб

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка

Е.П.Блаватска: Никой освен вас самите не може да ви помогне