Подкрепете ни!




ЗдравеМария Бончева / 18 март 2014

Капка мирис

Ароматерапията излиза от древността, за да превърне етеричните масла в помощник за всякакви ситуации



Във Франция лекуват кандидоза не с лекарства, а с приготвена от фармацевтите комбинация от чаено, лаврово дърво и евкалипт. С няколко капки лавандулово масло, разтворени във вода, можем да почистваме цялата къща, дори санитарните помещения, без да се притесняваме, че децата или домашните ни любимци ще са изложени на риска от алергична реакция заради силните препарати на битовата химия. Със смеси от етерични масла можем да се предпазим от ухапвания на насекоми, да си гарантираме спокоен сън, да подсилим косата си, да премахнем акне и стари белези; да си приготвим уникален личен парфюм; да преборим всевъзможни УНГ инфекции... и какво ли още не. Това са едва първите редове от дългия списък с приложения на естествените етерични масла. Усещате ли вече букета от омайни аромати? Вдишайте дълбоко и с наслада, нека заедно се потопим в магията на приложната ароматерапия.




С дъх на вечност

Ароматерапията е поне на 5000 г., 
но днес отново я преоткриваме 



Повечето хора свързват ароматерапията с нещо, което мирише приятно, втрива се в тялото по време на масаж или пък се пръска във въздуха. Това обаче е само стъкълце от ароматния калейдоскоп, който представляват етеричните масла и науката за използването им. Дори да изключим промишлените отрасли, които не могат да минат без тях, ежедневните сфери на приложение са безкраен списък. Почти няма област от живота, в която етеричните масла да не са ни от полза. Стига да решим да се запознаем с тях.


Ароматерапията е наука за използване на етеричните масла от растенията, получени чрез различни методи на дестилация. От около 300 000 познати днес растителни вида едва около 2500 притежават чудото на аромата, ще рече: полезни етерични масла. От тях около 200 са определени като такива с промишлена стойност, а едва стотина се използват за нуждите на ароматерапията.

Днес тя е част от обширния спектър на фитотерапията – познанието за използване на лечебните растения. Делим я на клинична или медицинска – за вътрешно и външно лечение на различни заболявания, холистична – под формата на масаж и в контекста на цялостното разбиране на човешкото здраве, и естетическа – свързана с поддържане и разкрасяване. Ароматерапията е сериозно застъпена дисциплина в медицинските училища в ред страни в Европа като Германия, Белгия, Франция. Съществуват също специализирани колежи и училища, посветени изцяло на изучаването и развитието й. У нас в медицинските и фармакологични факултети все още е бегло застъпена, по-скоро с информативна, отколкото с каквато и да е практическа насоченост. 


МИРА
ЗА ИЗИДА

Но до наши дни, когато действията на миризливите масла са подплатени с научни изследвания за влиянието им върху различни болести – от настинки до вътрешни възпаления и от слънчеви изгаряния до третиране на сериозни рани, ароматерапията е изминала дълъг път. Корените є се търсят поне 5000 години назад във времето на Древен Египет. Там жреците, които били същевременно лекари, ползвали различни смоли, балсами, ароматни масла за магически и религиозни церемонии, за балсамиране, като дарове за боговете. За богинята и митична владетелка Изида сутрин горели благовонен балсам, на обяд – мира (Myrrhis odorata), а вечер – смес от 16 съставки. 

Ароматни билки и смоли се използвали външно и вътрешно под формата на инхалации, мехлеми, клизми, гаргари. В началото дестилацията още не била позната. Затова пък извличали етеричните вещества от растенията и смолите, като ги киснели в масло на слънце. Знае се, че египтяните познавали маслата от лилия, къна, канела. 

Използвали антисептичните свойства на кедровото олио при инфекции на дихателните и пикочните пътища, за лечение на туберкулоза и екземи. Знаем как са добивали извлек от семейство кипарисови преди поне 4000 г. Нагрявали кедрово дърво в глинени съдове, чийто отвор покривали с мрежа от вълнени влакна. Попилото в тях масло добивали чрез пресоване. От Древен Египет извличането на етеричните масла се пренесло в Гърция, а оттам – и в Рим. 

СПЯЩИ
НАРЦИСИ

Елините използвали ароматите на зюмбюла и розата, за да ободрят и стимулират уморения ум, лилията и нарциса – за спокоен сън и отпускане. Описани са свойствата на хвойната, ригана, смирната, кипариса – и до днес едни от основните и най-мощни етерични препарати. 

Горе-долу по времето на Древен Египет в Индия и Китай също познавали и прилагали ароматични билки и маслата им. Масажът с тях в комбинация с познанието за енергийните места по тялото е сериозен дял от древната аюрведична медицина. Жасминът се използвал за цялостно тонизиране на тялото и състоянието. Розовото масло – като антидепресант и за подсилване на черния дроб. Лайка давали вътрешно и втривали при главоболия, световъртеж и настинки. Както и до днес. Подобна е историята и на древнокитайската медицина, която се базира изключително на работата с билки и техните извлеци. 

Дори в консервативните западни медицински системи ароматерапията преживява истински бум. Защото, прилагана умело, тя може да замени или допълни традиционната медицина срещу редица здравословни оплаквания. От хилядолетия се знае, че етеричните масла не само лекуват, но и са помощник в безброй човешки дейности. Едва през последните столетия ги изоставяме за сметка на химията, така че днес идва време да изживеят истинския си ренесанс! Ароматната ни тема на брой 3/2014 г. ще ви разкаже историята на прилагането им, ще ви обясни как точно се образуват, ще ви помогне да се ориентирате в пъстрата ухаеща палитра на тази природна аптека.
5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“



.