Подкрепете ни!




Здраве28 юли 2014

Ледено полезен

Ярката лятна топка, бъкана с Е-та, може да бъде сменена от питателен и здравословен сладолед



Надали има майка, която да се радва от любовта на децата си към сладоледа. И с основание: в него е пълно с изкуствени аромати и съмнителни съставки, ледената храна помага и за настъпването на настинки, ако е току-що извадена от фризера. Съдържа сериозно количество захар, понякога предизвиква алергии. Е, досещате се, че този текст не цели да ви плаши, а, както винаги при нас, в Списание 8 – да потърси по-добрата алтернатива. Която, за щастие на всички сладоледени любители, съществува.


Как сладоледът може да се превърне в полезна храна, помолихме да ни разкаже Калина Халачева от Corte Diletto. Отскоро фирмата произвежда натуралния сладолед Coppa della Maga – купичката на магьосницата. 

Не бива да гледаме на сладоледа като на изключение, той е храна като всяка друга. И за да бъде добър, основни фактори са подходящите съставки и рецепта. „Много често ни се налага да избираме между вкусното и полезното. Докато при сладоледа има вариант да са в сила и двете заедно!", казва за радост на всички любители Халачева.

СИЛУЕТ

По нашите ширини вкусният разхладител е придобивка на по-малко от век, но още преди 3000 г. китайците приготвяли студен сладък сироп. Александър Велики харесвал плодовия лед - замразен плодов сок с мед. Сред известните фенове на прасладоледа е и Нерон. Едва през 1718 г. се появява рецепта със замразена сметана и плодове.

Оттогава нещата почти не са се променили. Качественият сладолед съдържа ни повече, ни по-малко от: сметана, мляко, масло и нещата, даващи аромат (най-често парченца плодове, счукани ядки, подправки като канела или бергамот). Нищо друго няма място в него, а цели да го направи по-евтин, което се отразява и на качеството, и на вкуса, и на влиянието му върху здравето, казва Халачева. 

МЕД

Сладоледът е замразена храна... очевидно, нали? Тоест – за разлика от другите, не би трябвало да има нужда от консерванти. Така че допълнителните вещества, за които да внимаваме, са емулгаторите и стабилизаторите.

В сладоледа се комбинират мазнина и вода – всички знаем какво се случва, когато капнеш капка олио във вода. Химическият емулгатор e „коктейл" от химикали, улесняващи свързването на водата и мазнината, при това евтино. Другият вариант е доста по-прост и разбираем, но пък не е по силите на всеки производител: много качествени съставки и изпитана рецепта. Непрепоръчителна съставка са и хидрогенираните мазнини. 



„Не е голяма философия. През лятото домат със сол и зехтин е прекрасна салата. И тук е същото – щом вземеш най-пресните, хубави съставки, с лека обработка става прекрасна храна", казва Халачева. „Ако се смесят качествено мляко, сметана и масло с нисък процент вода с хубави, ароматни и прясно изпечени ядки например, става нещо много вкусно." 

Ключов е също процесът на хомогенизиране - смесването на съставките. Важно е да бъде избран точният момент на добавяне на свежите плодове, ядки или карамел.

БИЛЕТ

Ето че стигаме до ароматите, които правят сладоледа това, което всички обичаме. В световен план, а и у нас повече от половината пазар е запазен за шоколадовите и ваниловите варианти. Но палитрата по света е толкова широка, че може да ви се завие свят. От XVIII век идват рецепти с чай, пармезан и дори стриди. По света днес се продават сладоледи с вкус на теменужки и огненолюто. Дори на охлюви! 

Измислянето на нови аромати пък може да се превърне в истинско приключение, при това от най-приятните, казва Халачева. Докато много от фирмите правят сладоледа, като купуват готови аромати, тук те са натурални и затова могат да се създават нови варианти с екстракти от плодове, растения, семена.

Сред предлаганите от фирмата й например правят впечатление нугата и комбинацията на сусам с мед – полезна закуска, популярна в Арабския свят и Индия. Друг вариант включва по-непознатия у нас цитрусов плод бергамот, който знаем основно от чая. Малкият плод дължи името си на град Бергамо в Италия и от комбинацията му с грейпфрут се получава лек, ненатрапчив вкус, точно колкото да е загадъчно, но не и прекалено странно.

Типична за нашите ширини, но не и в такава комбинация, е сместа от кисело мляко с листа от рози. Майсторите заквасват млякото с оригинални бактерии, смесват го с листа и масло от уханното растение.

„Държим всички сладоледи да са оригинални, но не нещо, което ще опиташ веднъж и ще ти е прекалено странно. Правихме много проби например с алое и лавандула, но не се получаваха комбинации като за всеки ден", допълва Халачева. 
От значение е и обработката на плодовете. За ягодовия сладолед се използват лиофилизирани плодове - процесът на изсушаване се прилага и за приготвянето на храната за космонавти.

Сладоледът, направен изцяло от естествени съставки, не може да се яде веднага изваден от фризера – той е прекалено твърд, а и не се усещат нежните му естествени вкусове. Трябва от момента на производство, докато стигне до вас, да стои постоянно на достатъчно студено – поне -18 оС, но това важи само до поднасянето. Тогава е време да остане няколко минути навън, за да се отпусне и да развие истинските си вкусови качества. Ако изваден веднага е с мека консистенция, готова за незабавна консумация, това се дължи на изкуствени добавки.

БЛЕД

А правилната му дегустация си е цяла философия и можем да засегнем само няколко нейни стъпки. Започва се с очите: истинският сладолед няма ярки и привличащи погледа като магнит цветове. Ако са такива, значи в цялото нещо е намесен и оцветител. Например когато сладоледът с шамфъстък е точно това: сладолед, смесен със смлените ядки, цветът му няма да е отровнозелен. А ще е блед и дори може да варира от бледозелено до жълто в зависимост и от сезона.

Същото важи и за вкуса – истинските аромати са фини и ненатрапчиви. От значение е и консистенцията - трябва да е еднородна и пръхкава. Нещо не е наред, ако е водниста или ситно заскрежена. Щом се разтопи, качественият сладолед трябва да се превърна във вкусен, плътен и гъст крем, а не във водниста течност или пяна. В устата трябва да се топи бавно, ако напомня пяна или мус, значи в сместа е включен твърде много въздух.

Знак за прекалена захар пък е остатъчната силна сладост, която притъпява фините нюанси. И щом стана дума за захарта, нека ви кажем, че и тя би могла да бъде избегната. Coppa della Maga са първите сладоледи, използващи добре познатия ви подсладител стевия. Заради леко горчивия й послевкус другите производители избягват билката, но ако е добре пречистена, от него няма и помен и никой не би могъл да я различи от захарта. Освен собственото ни тяло, за което няма съмнение кое е по-полезното... Естествено: понякога захарта е неизбежна, доколкото карамелов сладолед без нея би бил нещо далеч от натуралното.

Истинският сладолед, уви, няма как да е подходящ за хората с лактозна непоносимост, защото млякото е важна негова съставка. Но пък благодарение на стевията и диабетиците вече могат да се влеят в списъка на почитателите. Също и хората с глутенови ограничения.

ПОЕТ

С много рецепти бихме могли да разнообразим сладоледа. Сред по-интересните са превръщането му в люта лава, комбинациите с натрошени целувки и плодове. 
Но това е въпрос на избор. Ясно е едно: време е да погледнем към сладоледа с нови очи като към полезен десерт, а не парче химия за охлаждане. В Италия, Русия, САЩ, скандинавските страни той е целогодишна сладост. Ако и ние започнем да го възприемаме като вкусна и полезна храна и внимателно го избираме, или пък си го правим сами, това определено ще направи менюто ни доста по-пъстро. Сладко и ледено.



Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й