Подкрепете ни!




ЗдравеМария Георгиева / 11 септември 2014

Солите на д-р Шуслер

12 вещества връщат баланса на организма. Помагат и срещу упорития грип



Всички сме чували колко са незаменими минералите, но знаем ли достатъчно за тях? С какво те са толкова важни? Защото са отговорни за баланса в тялото ни. Те са незаменими неорганични компоненти на телесните клетки и влизат в състава на редица тъкани. Сами по себе си не са източник на енергия, но чрез тях се изпълняват биохимичните реакции. Някои имат градивни функции, като калция например. Всички те се съдържат в храната ни, но много често се оказва, че не ни достигат или са неправилно разпределени в организма, което бързо води след себе си болести.  Тук на помощ идва едно уникално решение, предложено още в края на XIX век от д-р Шуслер.

Германецът д-р Вилхелм Шуслер се насочил сравнително късно към медицината – започнал да следва чак на 30 години, а скоро след това завършил и хомеопатия в Прага. Това вероятно му помогнало да обедини водещите начала в двете направления.
Докато се занимавал с клетъчни изследвания, му направило впечатление, че въпреки сериозните разлики между хората, в клетките им винаги се съдържат едни и същи 12 вида соли. Логично е да се помисли, че от доброто снабдяване с тях ще зависи и здравето на клетката, а оттам и на целия организъм. Нарушеният клетъчен метаболизъм е причина за болестите - възстанови ли се той, проблемът също ще си отиде. 

КЛЮЧ СОЛ

Д-р Шуслер използвал научните познания от онова време и практическия си опит на успешен лекар, за да определи функцията на отделните съединения в организма. Започнал да лекува пациентите си със стрити на прах минерали. 

Следващата стъпка била да включи и принципите на хомеопатията – ако солите са потенцирани (разредени), те се усвояват от клетките правилно и изпълняват своите функции. Например ако английската сол се приеме в материална доза направо през устата, се получава разстройство, но ако се взема в потенция D6 или D12, се усвоява по друг начин от организма. Тогава към съществуващата материя - тъканната сол, е добавена определена доза енергия и е разредена, така че да може да премине през мембраните и клетките да я посрещнат гостоприемно. Така се постига концентрацията, в която се намират минералите в човешките тъкани. Поради естеството си шуслеровата терапия може да бъде определена като хомеопатично лечение. 



Със своите соли д-р Шуслер постигнал сериозни успехи - справял се дори със случаи на дифтерия, пред които по онова време колегите му били напълно безпомощни. 

ХЛЯБ И СОЛ

Д-р Шуслер стигнал до извода, че умението на клетките да поглъщат и оползотворяват хранителните вещества се нарушава, ако има дефицит или дисбаланс на конкретни неорганични съставки в тъканите, а именно - минералните соли. Адекватното захранване на клетките може да бъде възстановено и клетъчният метаболизъм - нормализиран, ако организмът се подхрани с нужната сол, поднесена в подходяща форма.

През последните години тази идея важи с още по-голяма сила, защото нашата храна става все по-бедна на минерали. Ястията ни са с по-ниско съдържание на незаменимите селен и йод. Смята се, че 80% от хората страдат от хроничен недостиг на магнезий (още за него – четете в брой 5/2013 г. на Списание 8).

Шуслеровите соли балансират йонната обмяна на клетката. Те отварят „заключените" клетки и възстановяват равновесието вътре и извън клетъчната мембрана. Стимулират силите на организма ни да се справя по-добре с проблемите по нежен и безопасен начин, без никакви странични ефекти. Не съдържат химикали, физиологично и химически са хомогенни спрямо клетъчните мембрани.

ПОСОЛСТВО

Всяко от 12-те вещества трябва да бъде внимателно подбрано според проблема. Можете да ги купите от аптеката, отпускат се без предписание от доктор. Но не пропускайте сведенията от листовката, а ако имате съвета на специалист, е най-добре. За да сте съвсем спокойни, такава консултация е важна и за комбинациите с традиционни лекарства. 

Днес шуслеровите соли преживяват истински бум. Много са производителите по света, като сред най-големите е Немският хомеопатичен съюз (DHU), чиито продукти се намират и у нас. Той има над 100-годишен опит в тази област и затова може да сте сигурни в това, че получавате оригинален продукт с изключително високо немско качество.

Препоръчителната доза на всяка от солите варира от 3 до 10 таблетки на ден, като при остри състояния, естествено, приемът се увеличава. Единствено при много високи дози – повече от 100 таблетки на ден, могат да имат слабителен ефект.

Таблетките се разтварят в студена или гореща вода или пък се слагат под езика. Добре е да се приемат поне половин час преди или след хранене.  

СОЛИДАРНОСТ

Шуслеровите соли са полезни както за профилактика, така и за лечение на остри и хронични заболявания. Те укрепват имунната система, борят се успешно и със симптомите на вирусни заболявания. 

В борбата срещу типичния за студените месеци грип, който и тази година не пропусна сериозно да ни напомни за себе си, солите са много подходящо оръжие. Освен че помагат,  с тях нямаме притеснението от странични ефекти, както и че организмът може да се натовари със синтетичните химични съединения.
Остава ни само да благодарим за предвидливостта и добрата идея на д-р Шуслер...




Сол подир сол срещу грипа



При първите признаци на грип се препоръчват шуслерови соли №3 - железен фосфат, и №4 - калиев хлорид. Те помагат на организма да се адаптира към процесите на образуване на антитела, които нормално водят със себе си по-висока температура. Шуслерова сол №3 е полезна в началната фаза на инфекцията и когато градусите са до 38,5 оС. Добре е да се приема в гореща вода, веднъж на 15-30 минути, докато температурата спадне.
Ако обаче надвиши 38,5 оС, удачна е шуслерова сол №5 - калиев фосфат, която допринася и да се преодолее изтощението. В случай на мускулни болки и/или главоболие може да се добави шуслерова сол №7 - магнезиев фосфат, също разтворена в гореща вода. При водниста хрема, кихане или запушен нос в помощ може да дойде и шуслерова сол №8 - натриев хлорид. 
Важно е да се знае, че умерено високата температура (до 39 оС) не е болест, а е само сигнал на организма, че нещо не е наред. По този начин той започва да се самолекува. Щом вирусът попадне в човешкото тяло, се освобождава пироген – вещество, което сигнализира на хипоталамуса да се повиши температурата. Активират се имунната система и различни механизми за борба с нашественика. Увеличава се количеството антитела, левкоцити, активират се специални лимфоцити, способни да разрушават заразените клетки. Затова бързото сваляне на температурата само заглушава естествените сигнали, които ни подава тялото, и пречи на имунната система да си върши работата. Ако не е потискана и след като изпълни ролята си, високата температура постепенно спада сама, след което човек се чувства по-добре. Солите дават сили на клетките да минат през тези процеси, без да нарушават естествените защитни механизми на тялото.
На следващата фаза от грипа е добре да се пристъпи към шуслеровата сол №4 - калиев хлорид. Тя помага по-лесно да се отделят жилавите бели секрети. При влошаване на състоянието сол №6 - калиев сулфат, може да пребори успешно възпалението на синусите, дрезгавата кашлица, хриповете, болките в ушите и различни гнойни процеси заедно със сол №12.
№10 - натриев сулфат, се препоръчва за възстановяването на баланса в организма след боледуване, тъй като подпомага детоксикиращите процеси. В комбинация със соли №6, 8 и 9 чисти успешно всички токсини, останали в тялото след инфекция, особено ако е приеман и антибиотик. Курсът на тази детокс комбинация е поне 14 дни. Можете да укрепите и засилите имунната си система за 3-4 седмици чрез комбинация от шуслерови соли №3, 7 и 6.
Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.