Подкрепете ни!




ЗдравеЕвгения Михайлова / 23 септември 2014

Почукай за здраве

С ТЕС редактираме емоциите и връщаме енергийния баланс на тялото, а духът ни печели свобода



...И на средата на стълбата запецвам. Ръцете и краката ми омекват, завива ми се свят – ни напред, ни назад. Шемет и ступор. Отнема ми време да се мобилизирам, но не за да продължа напред – това ми изглежда невъзможно, а за да набера сили да сляза. Край, дезертирам. Само здравата почва под краката може да ме отърве от този вцепеняващ страх, който ме хвана напълно неподготвена. А ми оставаха само 5-6 стъпала... 


Ирена Рельовска-Бартън е управител на Българската асоциация за развитие на енергийната психология, единствената българка, издържала академичния изпит на създателя на ТЕС Гари Крейг. У нас само тя практикува и „Пренареждане на матрицата", която допълва системата „Техники за емоционална свобода". Те са част от новата дисциплина енергийна психология, която комбинира достиженията на аналитичните терапии от западната медицина с древното източно знание за тялото и фините енергии, които протичат в него. 

За повече информация: 
Страницата на БАРЕП и Фейсбук профилът на организацията


Толкова исках да стигна върха на Караджов камък и да погледна света отгоре, а не успях заради някакъв непонятен уплах.Може би някой друг път, но си знам, че ще трябва да набера много, много кураж, за да опитам пак. Страх ме е, че може пак да не ми се получи. Но пък съм инат и не ми се иска да се отказвам. Като не става със самонавиване, ще пробвам с ТЕС – техниката за емоционална свобода. (Как работи ТЕС, подробно ви разказахме в Списание 8 - бр. 9 от 2011 г.) Препоръчват ми този метод на енергийната психология като много ефикасен при широка палитра от проблеми: ирационален страх (фобия от животно, височина, самолет, зъболекар, инжекции, изява пред публика, предстартова треска); проблемна връзка – с романтичен или бизнес партньор, колега, родител;  стресираност, лесна гневливост, трудно владеене на емоциите, лоша концентрация след емоционален срив;  физическа болка в тялото, която е на път да се превърне в хронична.

Решавам, че моят проблем се отнася към първата група и така го заявявам пред Ирена Рельовска – моя ТЕС терапевт. Блазни ме и това, че понеже методът се развива, вече мога да се възползвам от една новост в него, която ще ми даде възможност да наблюдавам промяната в себе си в реално време.

ГРАФИКАТА НА ПРОМЯНАТА

„Това става с уред за биологична обратна връзка - апарат и софтуер за биофийдбек от Американския институт за математика на сърцето „Хартмат". Той проследява сърдечния ритъм  преди и след ТЕС сеанса. Основава се на разбирането, че сърцето е с автономна нервна система и работи в режим  „газ – спирачка". Сърдечният ритъм се забързва или забавя в зависимост от емоцията", обяснява Ирена. С апаратурата визуално се демонстрира как прилагането на енергийна психология върху психосоматичните симптоми повлиява биологичните индикатори за състоянието на тялото, преминаването от дисхармония в хармония.

На ухото ми ще бъде закачен малък датчик, който ще проследи сърдечния ми ритъм преди и след сеанса, за да се види как се е променила емоцията заради прилагането на ТЕС и как това се е отразило на пулса ми. Той рисува графика като ЕКГ, която се показва на монитора на лаптоп. А пасторална картинка променя цветовете си в зависимост от това какъв е емоционалният баланс. 

Преди да започнем със сеанса, Ирена ми припомня как работи ТЕС: „Негативните емоции нарушават баланса в енергийната система на човек и причиняват енергиен блокаж и дисбаланс. С ТЕС се освобождаваме от блокажите и балансираме енергията в тялото. Това става, като с пръсти леко се почуква по акупунктурните точки, разположени върху 14-те енергийни меридиана в тялото. Прави се, докато говорим или мислим за проблема си. С почукването точките се стимулират и изпращат сигнал към зони в мозъка, свързани с емоциите – амигдалата и хипокампуса. В амигдалата възниква мощната и бърза първична инстинктивна реакция - бий се или бягай. В  хипокампуса пък става оценката има ли действително заплаха и следователно причина за бягство. Може заплахата да не е действителна, но амигдалата реагира на истинска и въображаема по един и същи начин и това се залага в емоционалната ни матрица. Затова при сходна случка или при спомена за истинската може да имаме същите емоции и същия стрес. Стресовата ситуация е свършила, но тялото не го е разбрало, защото емоцията не е отшумяла. Затова и пулсът се учестява при спомена така, както е било и в действителност. С ТЕС караме тялото да разбере, че стресът си е отишъл и то трябва да заработи в съответствие с това. ТЕС е вид експозиция към нещо стресиращо – трябва да се потопиш за малко в проблема, за да усетиш същите емоции, но в среда на сигурност, добронамереност и подкрепа. Част от съзнанието ти отива обратно в ситуацията, връщат ти се преживяванията – телесни и емоционални.

Но сега е безопасно, защото не си в стресиращата случка, а само си я спомняш. И можеш да си кажеш: та това са само чувства!. Като го разбереш, страхът те напуска, успокояваш се, на мястото на негативните емоции идват положителни. А като промениш емоцията, преподреждаш амигдалата, препрограмираш и реакциите на тялото", обяснява Ирена. И предупреждава: „Ако твърде дълго се игнорират психосоматични симптоми, се стига до хронични заболявания като хипертония и даже рак!"

ПРЕПОДРЕЖДАНЕ

На теория е ясно, но да видим дали ТЕС ще помогне в моя случай. Тръгваме по протокола. Първо си формулирам проблема: изпитах непреодолим страх на една стълба и заради това пропуснах възможност. Искам да опитам пак, но се притеснявам, че няма да мога да се кача и следващия път. Следва своеобразна анкетка. Ирена ми задава въпроси за субективните ми възприятия на ситуацията – какви са били телесните и емоционалните ми усещания, какви мисли са ми минавали. Излизат ми тогавашни чувства, картини, страхове, какви точно сигнали съм получавала от тялото си. Ирена ме кара да определям с цветове някои усещания – хващам се, че избирам главно тъмни тонове. Тя ме пита: Ако сега трябва да се качиш по стълбата, как оценяваш вероятността пак да се уплашиш по скала от 1 до 10? Мисля, че тръгна ли сега, вероятността за провал е висока: 7-8 от 10. 

Ирена ме закача за машината за замерване на сърдечния ритъм. Има леко ускоряване на пулса, а графиката рисува два отчетливи пика в началото и в края на замерването. Може би защото са ми се върнали емоциите и усещанията от ситуацията.

Започваме с почукванията по точките, които Ирена ми показва – на върха на главата, на бузата под зеницата, между веждите, от вътрешната страна на ключицата, под мишницата, по външната страна на дланта. Това е съпроводено с изричането на определени фрази, които тя казва, а аз повтарям видоизменени по мой вкус, но със същото съдържание. Те описват емоции, телесни усещания, мисли. Почти успявам да ги почувствам, както тогава на стълбата, но ги коментирам от гледната точка на тук и сега. Наблюдавам ги отстрани. Постепенно съдържанието на фразите се променя – от някак самосъжалителни в началото стават по-утвърждаващи самочувствието ми. Все по-спокойна съм при спомена за онази случка. Даже се сещам със смях за някои моменти на стълбата, които преди ми предизвикваха тръпки.

Ирена ме пита как сега оценявам вероятността да се справя. Абсолютно съм забравила, че ми е задала този въпрос и преди. Сега вероятността да не се кача до горе ми се струва 3-4 от 10. Неувереността ми е спаднала два пъти! Второто замерване показва, че пулсът ми е съвсем спокоен, а кривата на сърдечния ми ритъм е почти идеално равномерна. След ТЕС сеанса уредът отчита, че състоянието ми е хармонично. А аз отчитам, че съм с една идея по-близо до върха на Караджов камък.

ЛЕСНО И НАВСЯКЪДЕ

Решавам да потърся и второ мнение. Ани Михайлова е актриса и дипломиран психолог. Също е преминала през няколко ТЕС сесии при Ирена. Ани е категорична: „Тази техника работи. Проверих с личен опит. Особено е ефективна при стрес." Ани вече веднъж е минала през диагностиката с апарата, а сега в процес вижда напредъка. „При мен има положително развитие. По-спокойна съм, по-хладнокръвна, не губя така лесно емоционалния си баланс, контролирам се по-добре." Според нея ТЕС е толкова ефективна и защото може да се прилага бързо, лесно и навсякъде. „Ако почукаш в нужния момент веднага, напрежението моментално се редуцира. Бих искала това да ми стане навик." А като психолог казва: „Хубаво е и това, че ефектът се проявява по-бързо в сравнение с някои видове терапии, но може да се комбинира с тях. Техниката е добра не само за намаляване на стреса, но и въобще за култивиране на нашите емоции, чувства и взаимоотношения."

Ирена пък подчертава: „ТЕС трябва да стигне до професионалистите, които имат познанието и дълбокото разбиране за емоционалните проблеми. Те трябва да опознаят метода и да го включат в работата си. Защото с негова помощ и много драматични случаи могат да се преобърнат само за 6 сесии, както вече се е случвало в практиката ми." Според нея методите на енергийната психология, какъвто е ТЕС, са толкова успешни, защото вземат под внимание как мислите и чувствата влияят върху физическото тяло. Тъй като техниката е насочена към психосоматичните симптоми, резултатите могат да са впечатляващи и за психичното, и за физическото здраве. И, нека не забравяме, както гласи и името на метода - за собствената ни емоционална свобода...



В началото на сеанса диаграмата показва рязкото ускоряване и забавяне на пулса (дисбаланс между „газта" на симпатикуса и „спирачката" на парасимпатикуса).
Вдясно долу на графиката има зелен, син и червен индикатор за постигнатия процент на кохерентност по време на сеанса. Тъй като в началото на всеки сеанс с ТЕС има известна доза дискомфорт – докато се освобождават негативните емоции, – задължително ще има индикация за стрес, маркирана в червено. Колкото по-дълго време човекът е бил подложен на стрес, без да го разтовари от тялото, толкова по-висок е този процент. 



В края на сеанса пулсът е успокоен и настъпва сърдечна кохерентност – в горната диаграма се наблюдава баланс между симпатиковата и парасимпатиковата активност в автономната нервна система.
Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити