Подкрепете ни!




ЗдравеЕма Дейвис и Катрин Сандерсън / 15 юли 2015

Токсични или не?

Учени анализират вредни ли са наистина 8 коктейла от химикали, които срещаме всеки ден



От Бисфенол А до прегорели филийки - почти всичко в съвременния свят идва при нас със скрит коктейл от химически екстри. 

"Да не се страхуваш, че е отровна? Гледай, аз ще разрежа ябълката на две половинки. Ти изяж червената, а аз ще изям бялата...", се казваше в приказката. Отровни ябълки? Това се случва само в детските четива, ще кажете и ще сте прави - няма нищо по-здравословно и естествено от това да отхапете от прясна ябълка. Проблемът е, че днес много от пресните плодове съдържат коктейл от химически екстри, обобщени от научното издание New Scientist.

Някои от тези екстри са добре дошли, но други - не. Да вземем за пример споменатата ябълка. В проучване на Министерство на земеделието на САЩ се установява, че в почти всяка изследвана ябълка се съдържат остатъци от инсектициди, фунгициди и хербициди. Ако се поровите достатъчно в докладите, ще откриете, че тази история се повтаря с много видове изследвана храна. Но преди да се задавите със закуската си, моля да вземете предвид, че повечето от тези дози са под равнищата, приемани за вредни от разпоредбите, а други нямат какъвто и да е познат ефект върху човешкото тяло. Има обаче няколко, чиято безопасност се оспорва от експертите.

Тук ще обясним какво знаем за девет от най-често подозираните вещества.

Антимикробни продукти


http://s.hswstatic.com/gif/hand-soap.jpg

Искате да запазите дъха си свеж, подмишниците си с приятна миризма, а краката си без гъбички? Антимикробният препарат Triclosan има широк обхват: той се добавя към много продукти, включително сапун, паста за зъби и козметика. Но през 1998 г., в доклад се прави предположение, че е възможно Triclosan да допринася за резистентност към антибиотици. През 2007 г. възникват притеснения, че е възможно той да изменя хормоналния баланс при плъховете. От този момент Triclosan е наблюдаван внимателно от регулаторните органи и учените по цял свят.

Съображенията при проучванията с плъхове са, че при високи дози Triclosan вреди на ендокринната система и в частност - на щитовидната жлеза. Разбира се, не е задължително животинските модели да се отнасят и към човека, но Агенцията за защита на околната среда (EPA) на САЩ наблюдава внимателно потенциалните ефекти на Triclosan върху здравето. Агенцията докладва, че съществува ниска степен на риск спрямо някои водни организми, в частност водорасли, които обитават вода със съдържание на Triclosan. Съществуват обаче данни, че е възможно Triclosan да не прави измиването на ръцете по-ефективно. Някои големи производители вземат решението да елиминират съставката от своите продукти. А от миналата година Минесота е първият щат на САЩ, който официално ограничи нейната употреба.

В Европа въпросът за антибиотичната резистентност все още се изследва. Научната комисията по безопасността на потребителя на ЕК заявява, че Triclosan е безопасен за употреба, но признава, че съществуват пропуски в познанията за него.  

Присъдата: Не съществуват преки доказателства, че Triclosan е вреден за човешкото здраве, но се намира под строго наблюдение.


Вещества, предпазващи от петна


http://www.chemdry.co.za/images/car3.jpg

Дължим удоволствието от незалепващите кухненски съдове, водонепромокаемото облекло, килимите със защита от петна и дори конците за зъби на перфлуорираните химикали (PFCs), които влизат в производство от 40-те години на ХХ век. Тези вещества вършат чудесна работа за спиране на мазнини и вода, но проучвания показват, че всички носим следи от тях в кръвта си.

Два от най-често срещаните перфлуорирани химикали, които са открити при хората и в околната среда, са перфлуорооктан сулфонат (PFOS) и перфлуорооктанова киселина (PFOA). Благодарение на техните дълги молекулярни основи и супер-силни въглеродни и флуорни връзки тези химикали са забележително трудни за разрушаване и се запазват в околната среда с години. Според извършените проучвания с животни перфлуорираните химикали с дълга верига могат да изменят хормоналните равнища и да причиняват рак. Според проучвания с хора тези химикали, освен всичко останало, могат да доведат до заболявания на щитовидната жлеза и повишени равнища на холестерол.

През 2009 г., перфлуорооктан сулфонат е добавен към списъка с химикали, забранени по силата на международната спогодба за опазване на околната среда „Стокхолмска конвенция за устойчивите органични замърсители". 8 водещи производители са подписали програма на Агенцията за защита на околната среда на САЩ, с която до 2015 г. се елиминира употребата на перфлуорооктан сулфонат.

Производителите са преминали към други сходни вещества - перфлуорооктан сулфонати с по-къси вериги, които би трябвало да се разграждат по-лесно. Въпреки това тези химикали също са повод за притеснение. Да вземем за пример перфлуоробутан сулфонат (PFBS). Той се разгражда в нашите тела в продължение на дни, така че експертите не са очаквали да се натрупа в нас. Но проучване в Швеция, проведено през 2012 г., установява, че концентрацията му се повишава драматично в кръвта ни, като се удвоява на всеки 6 години – въпреки че концентрациите остават сравнително ниски.

Има и други мистерии за разрешаване. Докато равнищата на перфлуорооктан сулфонат и перфлуорооктанова киселина падат, концентрациите на перфлуорооктанова киселина не са намалели до прогнозираното равнище. Според Скот Мабъри от Университета в Торонто, Канада, това може да е причинено от преобразуването на други видове химикали в перфлуорооктанова киселина в телата ни. Според него химикалите, наречени полифлуороалкил фосфатни естери, които се използват широко в хранителните опаковки, непропускащи мазнини, могат да бъдат възможен източник. Тези химикали са засечени в кръвта на хора, а според проучвания при животни е възможно да се прехвърлят от опаковки в храната.

Според Мабъри кръвните тестове показват голям брой органофлуорни вещества, почти половината от които не могат да бъдат идентифицирани. „Това предполага, че на пазара има нови химикали, за които все още не са извършени измервания".  

Присъдата: Широко разпространена и устойчива група химикали с доказателство за въздействие върху човешкото здраве.

Пожароустойчиви вещества


http://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxMjAw/z/4GEAAOxycmBS6xhb/$_35.JPG

Създаването на мебели и тъкани, които са пожароустойчиви, изглежда много привлекателно. Много от използваните химикали обаче представляват сериозен риск за здравето. 

Една група от тях – полибромирани дифенил етери (PBDEs), идва в стотици форми. До съвсем скоро тези вещества се използват за голямо разнообразие от продукти - от електроника до матраци. Много от тях вече са забранени или изтеглени от ЕС и САЩ по подозрения, че влияят на репродуктивната способност и нарушават развитието на децата.

Използването на полибромирани дифенил етери по отношение на гражданите на държавите в Северна Америка обаче се удвоява на всеки пет години от 1970 и са установени относително високи равнища в домашния прах. По какъв начин химикалите успяват да се откъснат от мебелите обаче, все още е неизвестно, заявява Хедър Стейпълтън, експерт по пожароустойчиви материали в университет Дюк в Дърам, Северна Каролина.  

Линда Бърнбаум, директор на Националния институт по науки за опазване на околната среда на САЩ в Северна Каролина е особено притеснена от друг химикал, наречен тетрабромобисфенол A (TBBPA), който до този момент предимно „лети под радара", въпреки че се използва в огромни количества по цял свят. Изследване от Националната програма по токсикология на САЩ показва, че тетрабромобисфенол A причинява рак при гризачите. Освен това съществуват доказателства, че химикалът смущава ендокринната функция, оказва влияние едновременно върху хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, и сигнализация на естроген, казва Бърнбаум. Тя е установила, че тетрабромобисфенол A може да потисне ензим, който метаболизира естроген, водещ до повишени равнища на хормона в тялото.

Тетрабромобисфенол A често се използва като заместник на забранения декабромидифенил етер, основно в електрониката, но прекалено малко е известно за новите химикали, които заменят забранените пожароустойчиви вещества, казва Бърнбаум. „За някои от тях малкото налична информация е силно притеснителна", заявява тя. Да вземем за пример тридихлоропропил фосфат (TDCPP), който е забранен за използване в детски пижами през 70-те години на ХХ век след като е установено, че причинява рак при животните. Този химикал все още се използва в производството на мебели, като замества пентабромодифенил етер.

Присъда: Вредните забранени пожароустойчиви вещества остават широко разпространени. Новите вещества се нуждаят от повече изпитания.

Козметика


http://dingo.care2.com/pictures/greenliving/4/3580.large.jpg

През 2004 г. журналисти и потребители са притеснени от проблеми, свързани с небезизвестния консервант парабен, когато се оказва, че според проучване парабените присъстват в 20 проби за тъкани от рак на гърдата, учените свързват заболяването с козметични продукти, като например дезодоранти.

Това поражда дълъг дебат относно безопасността на парабените. Доказателство, което ги свързва с рак на гърдата, не е открито и според регулаторните органи, включително Агенцията за храните и лекарствата на САЩ и Научния комитет за потребителска безопасност на ЕС, макар да се счита, че парабените смущават ендокринната система, ниските дози в козметиката са безопасни. Освен това повечето дезодоранти, които се слагат под мишницата, не съдържат парабени.

През 2012 г., друго проучване за връзката между парабените и рака на гърдата от същите изследователи води до коментар от благотворителната организация за борба с рака на гърдата в Обединеното кралство: „В това проучване има сериозни пропуски  и не предоставя доказателства, че жените имат причина за притеснение относно парабените". Алан Бубис, директор на департамента „Публично здраве и токсикология в колежа „Импириъл" в Лондон, се съгласява: „Парабените не са много вредни вещества. При животни, изложени на наистина доста високи равнища, не се демонстрират неблагоприятни ефекти", казва той.

Въпреки липсата на натиск от страна на регулаторните органи, козметичните компании са започнали да премахват парабените и други химикали от своите продукти. „Това се случва поради обществения натиск", заявява Бубис.  

Присъда: Няма убедителни доказателства, че парабените, съдържащи се в козметиката, увреждат човешкото здраве .

Пластмаса


http://cdn.24.co.za/files/Cms/General/d/2609/f0a73213f00b445db8a9ac729bc7a0bc.jpg

Фталатите често биват добавяни към пластмасите, за да увеличат тяхната гъвкавост, но същевременно се появяват и на много други места - от опаковки на лекарствени продукти до печатни мастила. В резултат ниски равнища от тази група химикали се намират в почти всички хора, които са подложени на тестове от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Те са идентифицирани като възможни рискови фактори за човешката ендокринна система, но ефектите им върху здравето при ниски концентрации не са ясни. Излагането на високи равнища е свързано с възпроизводствени проблеми и анатомични деформации при новородените, въпреки че тази връзка се наблюдава и при групи, изложени на регулярни равнища фталати. „Нашето познание относно фталатите основно произтича от животински проучвания", казва Лаура Ванденберг в Университета в Масачузетс.  

Присъда: Ефектът на фталатите върху човешкото здраве не е напълно ясен, но те са толкова разпространени, че е трудно да бъдат избегнати.

Метали


http://www.ndiver.com/product_images/k/895/lead_shot__08336_zoom.jpg

Възможно е понастоящем да няма олово в изпаренията от леки автомобили, но те все пак достигат до нашето тяло. „Оловото отново се появява като проблем", заявява Алан Бубис,  директор на департамента „Публично здраве и токсикология в колежа „Импириъл" в Лондон.

Излагането на олово спада драстично след 70-те години на ХХ век, особено в ЕС, след като беше забранено оловното гориво. Но оловото, което сме разпространили през годините, е достигнало до почвата, така че в крайна сметка го приемаме чрез храната си. Основните жертви са зърнените култури, а зеленчуците и питейната вода също влизат в списъка. Избягването на оловото е практически невъзможно.

През 2010 г., Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) редуцира препоръчителното равнище за олово и заключи, че мярка, която преди това се нарича условен седмичен прием, вече не е подходяща. „Не съществува безопасно равнище на съдържание на олово в кръвта", казва Бубис. „Дори при ниски равнища, то изглежда корелира с по-нисък коефициент на интелигентност", казва Бубис. Бебетата и децата са най-силно изложени на риск.

Живакът също остава причина за притеснение. За разлика от оловото той се натрупва в хранителната верига, а хищните риби на върха ѝ са наш основен източник на храна. Твърде високото съдържание на живак може да доведе до увреждания в развитието при бебетата и малките деца. Ново проучване показва, че равнищата на живак са се утроили при повърхностните води, особено около Исландия и Антарктика.

Мястото, където живакът е най-близо до нас, е може би това, от което най-малко трябва да се боим: живачните амалгамни зъбни пломби. „Количеството живак, което се отделя от тях, е толкова ниско, че има незначителен ефект", казва Бубис.

Присъдата: Виновен по всички параграфи. Живакът може да бъде редуциран чрез избягване на хищни риби в менюто.

Пестициди


http://file1.growplants36.ru/07/16/25/filestore/uploaded/spraying-pesticides1.jpg

Много пестициди са проектирани по такъв начин, че да вредят та нервните системи, но токсикологът Руди Ричардсън от Университета в Мичиган заявява, че не трябва да се притесняваме прекалено много: тези невротоксини не се пръскат произволно върху нашата храна. „Тези съединения вероятно са най-строго регулираните видове химически вещества". Въпреки това дори регулаторите не винаги се съгласяват за рисковете – хербицидният атразин например е забранен в ЕС, но се използва широко в САЩ. Следите от пестицидите са разпространени в околната среда.

Следите от пестициди са широко разпространени в околната среда. Центовете за контрол и превенция на заболявания в САЩ съобщават, че повечето американци имат много ниска концентрация на органофосфатни пестициди в урината си, а според проучвания на Министерство на земеделието на САЩ много видове плодове и зеленчуци съдържат малки количества остатъци от пестициди. Въпреки че те са под равнищата, които регулаторите считат за опасни, употребата на пестициди се повишава. Това притеснява еколога Лаура Ванденберг от Университета в Масачузетс. „Пестицидите са изградени така, че да бъдат биологично активни", отбелязва тя.

Проучвания свързват излагането на органофосфатни пестициди по време на бременността със забавяне в развитието на деца и аутизъм и допускат, че е възможно да играят роля и в сърдечносъдовите заболявания. Обобщение на епидемиологичните проучвания, публикувано в „Неврологично издание Лансет", допуска, че често срещаният органофосфатен пестицид хлорпирифос може да увреди мозъчното развитие на човека. Според Линга Бърнбаум, директор на Националния институт за науки за опазване на околната среда и здравеопазване в Северна Каролина, САЩ, съществуват доказателства, че излагането на пестициди може да повиши риска от възникване на диабет и затлъстяване.

През 2012 г. ЕС извършва проверка на 1000 пестицида, които водят до изтеглянето на около 700 по-стари химикала от пазара. Агенцията за защита на околната среда на САЩ има програма за ускоряване на регистрацията на нови, по-безопасни алтернативи на по-старите пестициди.  

Присъдата: Пестицидите могат да бъдат вредни, но са строго контролирани.

Прегорена храна



http://www.emberswift.com/assets/toast.jpg

Вашето сутрешно кафе и препечена филийка изглежда могат да бъдат вредни. През 2002 г., шведски изследователи докладваха, че акриламидът, свързван с рак при гризачите, е наличен в някои сготвени храни при изненадващо високи равнища.

Акриламидът се формира, когато базираните на растения храни с високо съдържание на въглехидрати бъдат сготвени, изпържени или изпечени при висока температура. Химикалът се създава като част от химическата реакция на загаряне, включваща захари и аминокиселина, наречена аспарагин, добавяща характерен вкус и цвят на храната. Тъй като акриламидът е с висока степен на водна разтворимост, той се абсорбира в стомаха и после се разпространява към тъканите. Проучванията при животните предполагат, че веществото има потенциал да причини рак, вероятно чрез формиране на друго вещество, наречено глицидамид, широко разпространено в тъканите на тялото.

Според панела за замърсителите в хранителната верига на Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA), който е разгледал огромен брой проучвания – храни, като например чипс, зърнени закуски, бисквити и хлябове, съдържат акриламид. Проектът на доклада посочва, че храненето с акриламид „потенциално повишава риска от ракови заболявания" и разкрива, че кафето и пържените или печените картофи са измежду тези, които носят най-голяма вина.

Някои изследвания също така свързват химикала с ефекти върху нервната и репродуктивната система при гризачите. Според скорошно проучване на Института по публично здраве на Норвегия и Университета в Стокхолм бременните жени, изложени на по-високи равнища акриламид, раждат по-малки бебета. Въпреки това Европейската агенция за безопасност на храните ясно заявява, че проучванията „не са демонстрирали, че акриламидът е канцерогенен за човека".

Това не е попречило на съдебно дело в САЩ, в което се твърди, че производителите не са предупредили потребителите относно опасностите, свързани с акриламида. В резултат акриламидът трябва да бъде етикетиран в потребителските продукти в Калифорния и някои производители са се договорили да редуцират равнищата на химикала в храната, която произвеждат.

За съжаление, ако обичате вкусни храни, богати на скорбяла, е почти невъзможно да се избегне акриламидът. Винаги съществуват обаче начини да се ограничи консумацията. Филийки могат да бъдат леко препечени, вместо тъмно-кафеви, а изследвания са показали, че късото еспресо съдържа по-малко акриламид от дългото.

Засега Европейската агенция за безопасност на храните препоръчва да се избягва прегарянето и излишното загаряне. „Не загаряйте, само запичайте леко", гласи съветът.  

Присъдата: Въпреки оставащите притеснения, акриламидът в храната не е потвърден като канцероген за хората.

Опаковки


http://www.smitherspira.com/SmithersPira/media/Examples/Plastic-packaging-set-for-further-price-increases_medium_vga.jpg

Покритието на касовите бележки, опаковки на консерви с храни и поликарбонатната пластмаса съдържат синтетичен естроген, който е въвлечен в противоречия вече повече от десетилетие. Причината е, че съединението бисфенол A (BPA) има потенциала да оказва влияние върху хормоналните системи при бозайниците.

След изпитвания Центърът за контрол и превенция на заболявания на САЩ установява съдържание на бисфенол A в телата на повече от 90 процента от американците, а Националната програма по токсикология на САЩ изразява притеснение относно неговите ефекти върху мозъка и поведението на малките деца, в резултат на което  Агенцията за храните и лекарствата на САЩ забранява използването на този химикал за бебешки бутилки през 2012 г.

В Европа подобна забрана влиза в сила от 2011 г. и комисията за оценка на риска в Европейската агенция за химикалите обявява, че по отношение на бисфенол A „се допуска, че е токсично вещество по отношение на човешката репродуктивна система". 

Докато някои изследователи и организатори на кампании твърдят, че текущите равнища на безопасност не са достатъчно строги, вниманието се насочва към заместника на бисфенол A – бисфенол S. Той има сходна структура и проучване твърди, че има сходно действие с естрогена. За да редуцирате своето излагане, според Лаура Ванденберг, трябва да преустановите консумацията на консервирана храна. Не затопляйте храните в пластмасови контейнери.

Бисфенол A е само един от многото потенциално опасни химикали, които пречат на ендокринната система. През 2013 г.85 учени подписват документ, с който изискват по-строги мерки за регулация в Европа. Декларацията Берлеймонт относно веществата, смущаващи ендокринната система допуска, че степента на повишаване на честотата на ендокринните заболявания не може да бъде обяснена само с генетично наследство или начин на живот.  

Присъдата: Бисфенол A може да бъде просто едно от много вещества, смущаващи ендокринната система, които са вредни за човешкото здраве.

Затънали до гуша в химикали

Разбирането на рисковете, които представляват добавките и замърсителите, изглежда като невъзможна мисия. Като за начало, повечето химикали се изпитват само за животни и то с високи дози, така че тяхното въздействие върху хората не е ясно. Същевременно промишлеността произвежда и използва синтетични химикали в много различни форми, за които без промяна в начина, по който ги анализираме, е малко вероятно да направим количествена оценка на рисковете, които те представляват, заявява Джулиан Криб, австралийски журналист и автор на „Отровена планета“ (Poisoned Planet). Дори точният брой химикали, продавани глобално, е неизвестен, заявява той. Известна насока е броят, регистриран в ЕС – приблизително 144 000. От него приблизително една трета се считат за вредни, заявява Криб, но „повечето от тях не са били оценени за безопасност на хората или околната среда".

Съществуват други предизвикателства. Прогнозите са, че размерът на химическата индустрия ще се утрои до 2050 г., като производството се премества от Северна Америка и Европа към Азия и Южна Америка. На много от тези места понастоящем липсват солидни регламенти за безопасност.  

Много държави вече не използват азбест или тетраетилово олово, а Стокхолмската конвенция изброява 25 вредни вещества, които са забранени или елиминирани от употреба, другите се разглеждат. Въпреки това този списък представлява „само няколко пиксела в мегапикселното изображение на глобална токсичност", предупреждава Криб. „С текущото развитие ще отнеме приблизително 50 000 години за оценяване на остатъка".  

Учените започват да планират как да се справят с тази задача по-бързо. В САЩ програмата „Токсикология през 21 век" (Tox21) има за цел да направи изпитването по-бързо и евтино. „Tox21“ има за цел да разгледа как 10 000 различни химикали оказват влияние върху човешкото здраве. За да се постигне това, ще се използва наблюдение с помощта на мощни компютри – за да се провеждат голям брой химични тестове. „Това ще ни позволи да вземаме решения без постоянни изпитания с животни" заявява Линда Бърнбаум, директор на Директор на Националния институт по науки за опазване на околната среда на САЩ в Северна Каролина.  

Тази стратегия предлага друга голяма полза. Тя може да покаже дали малки количества токсични химикали, взаимодействат един с друг, за да ни разболеят – т.нар. „коктейлен ефект". Този въпрос притеснява експертите от много години. Конвенционалните изпитвания разглеждат само по един химикал, но в реалния свят смесите химикали от дози, които обикновено се считат за безвредни, могат да се превърнат в опасни комбинации.
Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.