Подкрепете ни!




ЛюбопитноМаксим Караджов / 6 октомври 2014

Невидим мъжки глас ме съветваше към върха

Алпинистът Боян Петров разказва невероятната си история по пътя към свещения Канчендзьонга



Боян Петров е роден на 7 февруари 1973 г. в софийския квартал Княжево. Баща му е помощник режисьор в кукления театър, а майка му, родом от Перущица, е художник. Алпинистът е завършил зоология и екология в Софийския университет и работи в Националния природонаучен музей на БАН. Женен е, има дъщеря и син. Това лято Боян изкачи три осемхилядника – Канчендзьонга, Броуд пик и К-2. На втория и третия стъпи за 8 дни, което бе признато за световен рекорд!



От девет години Боян Петров е в плен на най-свирепия връх на планетата – К-2 (8611 м). Невидимата връзка между тях пламва през 2005 г., когато заедно с Дойчин Боянов е по склоновете му. Тръгват около полунощ от лагер 4, времето е тихо, двамата катерят устремно нагоре, убедени, че ще го качат. Изневиделица се завихря жестока буря и са принудени да се откажат, за да оживеят. 

Биографията на К-2 е мрачна - всеки четвърти загива и едва 330 души са допуснати до челото му. За сравнение - Еверест е изкачен от близо 6000 души.

Оттогава Боян сънува К-2 и таи надежда да го види отново. Щеше да тръгне към него миналото лято, но... претърпя катастрофа с мотора си - блъсна го кола, счупи крак, сложиха му метални пирони... А и е диабетик, и то на инсулин.



Тази пролет, беше към края на март, се втрещих, когато го видях да тича като щур нагоре по просеката на стария лифт Княжево-Копитото. „За къде се готвиш?", попитах го. „За К-2" - отвърна ми тихо той. „Ама вече махна ли пироните от крака?" Боян се усмихна дяволито, потупа с ръка болния крак, сякаш да го окуражи и каза: „С пироните съм, като се върна, ще ги махам".  
Месец по-късно се чу, че преди К-2 той планира да качи Броуд пик (8047 м), но и третия по височина връх в света – Канчендзьонга (8586 м). Амбицирано и безразсъдно, колкото си щеш! 

Зла мистерия витае около този Канчендзьонга  – по склоновете му загиват почти всички жени, дръзнали да го качат. И то алпинистки от световна величина. 



Първата британска експедиция, тръгнала към върха през 1953 г., иска разрешение от махараджата на Сиким, на чиято територия е подходът от юг, но получава следния отказ: „Върхът е свещен и ако бъде осквернен, това ще предизвика смут". Първото изкачване на главния връх е дело на британска експедиция през 1955 г. Първият пълен траверс на четирите върха от короната му е направен от силна експедиция от Съветския съюз през 1989 г.

Оттогава по склоновете му започва поредица от трагични инциденти, свързани предимно с жени. Първа стъпва на върха англичанката Джанет Харисън през 1998 г., която година по-късно загива на Даулагири (8167 м). Легендарната полякиня Ванда Руткевич, покорила преди това 8 осемхилядника, е намерена на 30 м под върха. 



Българката Йорданка Димитрова атакува Канчендзьонга заедно с Борислав Димитров през 1994 г. Той се отказва от атаката и тя тръгва сама нагоре, за да изчезне в бялата пустош. След нея и елитната руска алпинистка Екатерина Иванова не се връща от върха. Черната статистика вразуми катерачите от цял свят и днес изискването е да не се стъпва на най-високата му точка, а да се остане на 2 м под нея. 

В Непал, Бутан и в индийския щат Сиким се смята, че върхът е   обладан от божество, което не понася женски вибрации. Звучи странно, но и днес в православната Света гора на Атон не се допускат жени, а дори домашни животни от женски пол.

Боян Петров атакува съвсем сам свещения връх на 20 май. Ето какво разказа той единствено пред Списание 8:

- Бояне, имаш ли обяснение защо загиват предимно жени на Канчендзьонга?
- Наистина това е върхът, отнел живота на много жени - елитни алпинистки. Докато аз бях там през май, загина индийска катерачка. Алпинисткото обяснение е, че разстоянието от щурмовия лагер до върха е ужасно дълго и обикновено загиват от изтощение на връщане от върха. Данчето Димитрова не се знае кога е загинала – качване или на слизане, защото Боби Димитров (свръзката й – б.а.) се е отказал да катери и се е прибрал. 

- Има правило алпинистите да не стъпват на самия връх. Ти спази ли го?
- Да, уважих традицията и останах на 2 м под най-високата точка. На нея обаче имаше забити знамена и флагове – значи някой все пак е нарушил тази традиция. В Сиким това се счита за неуважение към боговете и правителството е забранило изкачването на върха от тяхна територия. 

- Канчендзьонга беше ли с нещо по-различен от другите два върха, които изкачи това лято? 
- Само там получих халюцинации, кислороден глад на мозъка. Чувах гласове, имах видения, все неща, които не се случват, но са в мозъка ти и се проектират пред теб. 



- Какво точно се случи?
- Следвах глас от човек, който го нямаше. Оставах с впечатлението, че той се движи на 5 метра пред мен, но не можех да го видя.

- Какво ти казваше гласът?
- Той ме съветваше единствено: „Давай, давай, още малко!"; „Ето, не остана" – и казваше колко има още до върха. Гласът ми действаше като допълнителен стимулатор, беше мъжки, но беше непознат. Чувах го през цялото време.

- А този съвет правилен ли беше в ситуацията, в която го чуваше?
- Да. Даваше съветите си на съвсем точните места. Все едно някой ме гледа от трибуна и ми дава акъл, виждайки ме какво правя. Като се смъкнах в щурмовия лагер на 7900 м, гласът изчезна. Там вероятно „нахраних" мозъка си с кислород.

- А ти вслушваше ли се в съветите на този глас?
- Да. Слушах го. Няма друг около теб, а ти сам в себе си се чувстваш слаб, с отслабена психика.

- В този момент си свръхконцентриран и нещо второ в теб се включва за да помогне – може ли така да се каже?
- Да. Но не винаги халюцинацията ти помага. През 2009 г. имах халюцинация в палатката на загинал испанец. Той беше изчезнал и не се знаеше къде е загинал. Спейки в палатката му, се събуждах и някой ми казваше, че примусът ми ври и нещо изгаря. Рипвах стреснат от ужас, че  съм забравил примуса да гори, но се оказваше, че нямаше нищо такова. 

- Като учен - зоолог от БАН, имаш ли обяснение на тези аномалии?
- Това са най-често описваните случки от алпинистите. Райнхолд Меснер е рекордьор по халюцинации и той ги описва в книгите си. Вероятно те са резултат от собствените ти мисли предния ден или предните 2-3 часа.

- Нещо, извиращо от подсъзнанието, което също се стреми да помогне в трудната ситуация, така ли?
- То е подсъзнание със сигурност, но кога ще ти дава положителни съвети и кога заблуди... Факт е, че гласът, който ме съветваше, беше само на Канчендзьонга, защото после на Броуд пик и на К-2 нямах такива преживявания. 

- И после не се уплаши от свирепия К-2?
-  Тръгнах към К-2 напълно спокоен, все едно отивах на среща със стар познат. Просто го чувствах този връх – той не беше за мен страшен противник, а като нещо, като състояние, с което съм се срещал и го познавам. Това много ме отпусна психически. А и после всичко се разви по план и времето – също беше благосклонно при щурма на К-2.

- Постижението ти се оцени като световен рекорд: стъпване на два осемхилядника (Броуд пик и К-2) в рамките на 8 дни. Каква е твоята рецепта в подготовката?
- Като княжевец аз имам изключително предимство. С Дойчин Боянов тренираме по един и същи начин – бягане от Княжево до Копитото под стария лифт. Това е най-стръмният скат. Пълня две туби по 5 л с вода, слагам ги в раницата и тичам нагоре. Рекордът ми е 41 минути, а средно го вземам за 44-45. Така тренирам два пъти седмично плюс едно качване до Черни връх през Златните мостове и обратно – общо 35 км. А и никога не ползвам асансьор. Катеренето по стълбите 4-5 етажа е добър начин да раздвижиш кръвта за кратко време. В Полша например нямат високи планини и алпинистите там тренират по стълбите на високи по 25-30 етажа сгради. 
Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим