Подкрепете ни!




НаукаДани Динева / 14 април 2014

Рицарят на светлината

Никола Тесла прави революция в технологиите, търси начин за връзка с отвъдното и може би открива пътя към неограниченото електричество


Името му продължава да вълнува, да буди възхищението на хората с научни познания, въображението на любителите на конспирацията, интереса на всички, които са се докоснали в учебниците, филмите или случайно в интернет до невероятната му личност.

Никола Тесла – един от несъмнените гении от Балканите, завещава на света над 700 патента в областта на електричеството и прави милионери не един и двама индустриалци, докато самият той изживява последните си години скромно и самотно, общувайки единствено с… гълъбите.

Всеки е чувал по нещо за Тесла, превърнал се и в разпознаваем символ на попкултурата. Ще се опитаме да отсеем зърното от плявата по следите на неговия необикновен живот. Ще ви разкажем за съдбата му, ще ви представим някои от изобретенията му, ще надникнем и в конспиративните теории, за да потърсим истинския образ на тази велика личност.



Един луд гений 

от Балканите

Сръбският емигрант в Америка печели 
„войната на токовете" на изложение, 
увековечено от Алеко Константинов


Представете си интелект, предвидил и разработвал в XIX век безжични комуникации, дистанционни управления, Wi-Fi, електромобили и редица други нормални днес уреди. Неслучайно около личността и разработките на Тесла и до днес витаят мистерии. 
Природата като че ли предвещава, че ще бъде специален човек. Никола Тесла е роден през 1856 г. в нощта срещу 10 юли в град Смилян – тогава част от Австро-унгарската империя, а днес - от Хърватия. В късните часове се развихря невиждана буря. Небето е разсичано от мълнии и гръмотевици, а бабата, която акушира, суеверно нарежда, че детето ще е обладано от тъмни сили. „Не!" - казва Джука Мандич, майката на Тесла. – „Синът ми ще е озарен през целия си живот от светлина!"


Майката Георгина (Джука), по баща – Мандич, е дъщеря на свещеник. Произхожда от най-старите сръбски родове, известни с изобретателския си дух. В автобиографията си Тесла с възхищение описва майка си като изключителна жена, преминала през немалко житейски бури, но надарена със силен дух и изобретателски способности – продукт на нейните ръце са по-голямата част от домакинските уреди, дрехи и мебели.

ТЕСЛА ПРЕДИ ТЕСЛА

Милутин Тесла, бащата на Никола, е православен свещеник. Син на офицер от армията на Наполеон, Милутин получава военно образование, по-късно намира призванието си в духовенството под името отец Николай. Изключително ерудиран човек, поет и философ. Има изумителна памет и често рецитира дълги творби на различни езици, шегувайки се, че ако някои от класиците се изгубят, ще възстанови без проблем творчеството им.

Никола Тесла израства с брат си Дане и трите си сестри Милка, Ангелина и Марица. Увлечението му към точните науки е от най-ранна възраст, светкавиците и гръмотевиците са като магнит за момчето, а поощренията от чичо му - професор по математика, започват да оформят в детската глава все по-ясни планове за бъдещето. 

Никола е изключително любознателен, често чете до зазоряване, тайно от баща си. Книгите се оказват единственото лечебно средство срещу честите боледувания в ранните години на бъдещия изобретател. Веднъж, когато е толкова зле, че даже и докторите са изгубили вяра в изцелението му, младежът намира няколко тома с романи и те дотолкова го завладяват, че забравя за безнадеждното си състояние. Това са ранните творби на Марк Твен. Двадесет и пет години по-късно, когато се сприятелява с писателя, Тесла му разказва тази история и остава изумен, когато вижда надарения с изключително чувство за хумор автор да плаче, трогнат от споделеното...



Една семейна трагедия бележи завинаги психиката на бъдещия учен. Петгодишен, Никола става свидетел на смъртта на брат си Дане в инцидент по време на конна езда. След трагедията започва да получава халюцинации. Включително и затова години по-късно, на върха на славата му, заобикалящите често ще го смятат за луд... при това, ако трябва да сме честни,  не съвсем без основание.

18 САЛФЕТКИ

Популярният му образ е на ексцентричен гений, обладан от видения и пословични фобии, вероятно гарнирани с доза театралност. Известно е например, че Никола Тесла изпитва неприкрито отвращение към праскови, страхува се до смърт от микроби, а перлите са в състояние да го доведат до припадък. Никога не се ръкува, а докосването до нечия коса го погнусява. Животът му е низ от безкрайни ритуали, а числото 3 обсебва до безумие ежедневието на учения. 

Години наред се храни в един и същи ресторант, обслужван от един и същи сервитьор, на една и съща маса, фанатично полирайки приборите с точно 18 салфетки. Спи по 2-3 часа на денонощие, никога не се жени и прекарва целия си живот в хотелски стаи. Всички негови открития се дължат на видения, а дори и най-малкият детайл от всяко изобретение е като сканиран в мозъка му. 

В автобиографията си Тесла говори за майка си и баща си като за „земни родители", отгледали него – дете от планетата Венера. 

ПОДИР СЕНКИТЕ НА ОБЛАЦИТЕ

През 1873 г. младият Тесла все още е сравнително далеч от проявите на гениалност. Младежът току-що е завършил гимназията в Карловац, смайвайки учителите със способността си да смята наум сложни интегрални уравнения. 

Но се налага да се върне у дома с натежало сърце, защото волята на баща му е да стане свещеник. Мечтите на Никола се реят доста отвъд религиозните канони, но като че ли бъдещето му е предрешено. Съдбата се намесва не особено добронамерено, но достатъчно ефективно, давайки шанс на младежа да сбъдне мечтите си: Тесла се разболява от холера. Девет месеца е между живота и смъртта, а баща му в отчаянието си дава обет да го запише в най-доброто инженерно училище. Стига да оздравее...

Чудото се случва, но вместо нещата да се наредят, Тесла получава повиквателна за австро-унгарската армия. Тригодишната задължителна военна служба, особено след тежкото заболяване, би го убила. За да се спаси от мобилизиране, младежът се укрива близо година при роднини близо до Грачац. Скита по планините, облечен като ловец, а контактът с природата го прави по-силен психически и физически.
През 1875 г. Никола заминава да учи в Технологичния университет в Грац, Австрия, получавайки военна стипендия благодарение на дядо си. През първата година не пропуска лекция. Оценките му са отлични, преподавателите не пестят похвалите си. Работи от 11 до 3  след полунощ всеки ден – незачитайки нито неделите, нито празниците. Тесла всячески се стреми да докаже на баща си, че не е сгрешил, записвайки го да учи математика и физика. Но въпреки добрите отзиви на преподавателите Милутин Тесла изглежда равнодушен към успеха на сина си. 
„Това почти уби моята амбиция, но по-късно, когато баща ми почина, бях потресен, откривайки сред вещите му един пакет писма. В тях моите професори го умоляваха да прекрати обучението, ако не иска прекаленият ми работохолизъм да ме убие" – разказва по-късно Тесла в автобиографията си.

Към края на втората година учебният му ентусиазъм рязко секва след конфликт с един от преподавателите, професор Пешел. Ябълката на раздора е динамото на Грам, което може да работи и като електродвигател с постоянен ток. Според младия сърбин, в чиято глава започва да се оформя идеята за въртящо се магнитно поле, двигателят може да работи, без да е необходим колектор. Раздразнен, професорът отговаря: „Може би ще постигнете велики неща, г-н Тесла, но със сигурност няма да успеете в това начинание. Това е перпетуум мобиле, невъзможно е!".



Как през следващите години обаче става ясно, че това е възможно? Как Тесла се превръща в един от най-великите изобретатели на нашето време? Защо и дали с основание свързват името му с безбройни теории на конспирацията, макар и сериозните му научните открития да са променили начина на живот на всички ни? Отговорите и подробната невероятна история на Никола Тесла търсете само в априлския брой на Списание 8!


Киборгите идват на власт? Наука

Киборгите идват на власт?

Когато хората се правят на богове, мечтите могат да се превърнат в кошмари

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години Наука

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години

Нобелистът Питър Хигс разкри на човечеството как частиците са помогнали за свързването на Вселената

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските