Подкрепете ни!




НаукаКатерина Борисова / 26 август 2014

„Грийнпийс“ щурмува ТЕЦ Езерово

Екоактивистите искат законодателно облекчение за въвеждането на малки ВЕИ инсталации в домовете



"Ще дойде ден, когато Земята ще бъде опустошена и замърсена, горите ще бъдат унищожени, птиците ще падат от небето, а водите ще почернеят, рибите ще умират отровени в потоците, дърветата няма да ги има, а човечеството, каквото го познаваме, ще престане да съществува... тогава Пазителите на легендите, ритуалите и митовете ще се завърнат, за да възстановят мира, справедливостта и свободата на Земята и ще бъдат зовани като Воините на дъгата..."

Ето така започва своя разказ нашата млада екскурзоводка на борда на най-новия и най-зелен кораб на „Грийнпийс“ - "Воин на дъгата". В нейните думи възкръсва древно индианско пророчество, съхранено през вековете от племето кри и претворено през 60-те години в художествена творба, превърнала се в стожер на хиляди природозащитници по света.

Ветроходът "Воин на дъгата" (Rainbow warrior) акостира във Варна в средата на миналата седмица, за да подкрепи позицията на „Грийнпийс - България“ в борбата за енергийна революция и бъдеще без въглища. Проектиран в Полша и сглобен в Германия през 2011, Rainbow warrior е първият кораб на „Грийнпийс“, изцяло отговарящ на нуждите на международната екоорганизация. Двигателите са най-висок екологичен клас (IMO Tier II). Мачтата е издигната в нетрадиционна, но високо ефективна А-образна форма, която позволява отлично усвояване на силата на вятъра при движение. Максималната скорост, която ветроходът може да развие на платна при силен вятър, е 15 възела, но обикновено поддържа средно от 6-7 възела. Всичко на борда е проектирано, така че да бъде безвредно за природата, дори боята, с която корпусът е оцветен, е безобидна за морските обитатели.

Нещото, което за мен бе изключително вдъхновяващо да науча, е че строежът на кораба е осъществен изцяло със средства на природолюбители от целия свят. Техният брой може би надхвърля половин милион души, а имената им са благодарствено записани на няколко огромни знамена на борда. Когато видиш ситните букви с десетките хиляди имена, сърцето ти се изпълва с трепет и вяра, че добрите неща се случват не с големи усилия, а с малките стъпки на всеки отделен, съзнателен човек.



Корабът плава по целия свят и на всеки няколко месеца изпълнява различни мисии. Така например, преди да пристигне във Варна, Воинът на дъгата е бил в Констанца в подкрепа на гражданите в борбата им срещу добива на шистов газ.

"У нас стремежът ни е да покажем, че възобновяемите енергийни източници са възможни тук и сега и ние нямаме нужда от отровата на въглищата, за да поддържаме висока енергийна ефективност в дома си", споделя инициатора на кампанията и ръководител на „Грийнпийс- България“ Деница Петрова.

През последната година „Грийнпийс-България“ публикува два доклада, които показват пагубното влияние на въглищата върху околната среда и здравето на човека. Въглищата, които произвеждат повече от 40% от електроенергията в страната, са сред основните замърсители на въздуха с фини прахови частици и окиси. Отделените парникови газове при горенето на въглища (повече от 50% от всички парникови емисии в България) допринасят за изменението на климата и екстремните климатични явления. Въгледобивната индустрия замърсява и водите с тежки метали.  Всичко това се отразява неизменно върху здравето на хората и води до редица заболявания. По данни на проведените в докладите изследвания само за последната година в България са починали преждевременно 2000 човека  от замърсяването на въздуха в районите с най-усилена ТЕЦ дейност.



В знак на протест срещу остарялото енергийно статукво в страната, обвързващо производството на ток единствено с горенето на въглища, зелените миротворци не губиха време, а още първия ден от пристигането на ветрохода организираха "медийна разходка" до най-близкия ТЕЦ, този в Езерово. Неотдавна три от блоковете на този ТЕЦ бяха затворени, защото не отговарят на изискванията на евродирективата за ограничаване на вредните емисии от големи горивни инсталации. Организаторите от „Грийнпийс“ ни бяха подготвили нещо повече от слънчево време и разходка в морето, всъщност бяха решили да щурмуват ТЕЦ-а по въздух и вода. Силният вятър направи възможно само второто.

Ето какво се случи. Пред ТЕЦ-а ни посрещнаха 4 канута с доброволци. След малко пристигна и лодка, която влачеше след себе си няколкометрова дървена конструкция с гумени балони, върху които бяха изрисувани елементи от Менделеевата таблица, станали част от "богатството" на водите край ТЕЦ Езерово. С няколко часова демонстрация с трансперанти и артинсталации във водите пред варненският ТЕЦ, природозащитниците отправиха своето послание за бъдеще без въглища.





"Българските ТЕЦ-ове отделят 270 кг живак в природата годишно, а всички знаем колко токсичен е живакът. Натрупан в човешкото тяло, той води до трайни последици и е особено опасен за умственото развитие на децата", разказва Деница, докато наблюдава протичането на организираната от нея и екипа й акция:



"Държавната политика в сектора на енергетиката ни заключва в средновековието, като спира развитието на възобновяемите енергийни източници, а България има потенциала да ползва по-ефективно и по-чиста енергия, която няма да замърсява въздуха с прахови частици и водата с тежки метали, и която ще подпомогне икономиката като създаде нови работни места."  



Официалното становище на „Грийнпийс-България“ бе обявено на следващия ден, по време на провелата се на ветрохода среща между представители на черноморските общини с еколози и експерти по възобновяеми енергоизточници. „Грийнпийс-България“ смята, че развитието на ВЕИ сектора в страната ни трябва да продължи в посока малки децентрализирани ВЕИ мощности (до 30 кВ), които да се въвеждат на ниво домакинство и община.



За 1 ден Земята получава слънчева енергия, достатъчна за задоволяване потреблението на човечеството за 1 година напред.

У нас обаче семействата, общините и малкият бизнес все още нямат достъп до тази енергия. Причините, според експертната оценка на „Грийнпийс-България“, имат два източника - негативният медиен образ, който се създава и поддържа за "скъпата зелена енергия" и утежненият държавен механизъм за подмяна на енергийния доставчик.

Децентрализираното производство на енергия от възобновяеми енергийни източници представлява приложима и достъпна алтернатива, която ще позволи на малките консуматори (домакинства, ферми, общински сгради) да произвеждат чиста енергия и да увеличат енергийната си независимост.

И въпреки съществуващите в момента бюрократични трудности България може да се похвали с 1288 малки и средни предприятия на ВЕИ енергия, както и с първия си жилищен блок, изцяло оборудван със соларни панели, акумулиращи достатъчно слънчева енергия за захранването на 127 домакинства. В действителност, ако домакинството реши да произвежда енергия от възобновяем източник единствено за собствените си нужди, без да продава ток в градската електрическа мрежа, административните спънки изчезват, а разходите за електричество спадат драстично.

20 лв. ток през зимата със слънчев покрив

По света вече съществуват достатъчно голям брой фирми, произвеждащи соларни и ветростанции, пригодими за лесна и независима употреба в дома или селското стопанство. На кея до зеления ветроход бяха демонстрирани подобни соларни панели, където минувачите можеха да заредят безплатно своите мобилни телефони или компютри с ток, изцяло произведен от Слънцето. Животът на повечето от съоръженията, разчитащи на възобновяемите енергийни източници, е над 20 години, а първоначалната инвестиция се изплаща още през първите 2 до 4 години от включването им.




Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г. Наука

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г.

Най-ясно звездният спектакъл ще се вижда от Нова Зеландия

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му Наука

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му

Това е едва осмият път, в който такова явление е успешно предсказано