Подкрепете ни!




Светът в тебГанета Сагова и Станислава Цветкова / 12 април 2019

Пилатес за всеки

Лесна и ефективна система за спорт пали сърцата на милиони още от времето на Първата световна война

Професионалистите от „Студио 7“, начело с Йолана и Татяна, помагат на все повече хора да
Професионалистите от „Студио 7“, начело с Йолана и Татяна, помагат на все повече хора да се влюбят в спорта и да живеят здравословно.


Преди няколко месеца Галя Герасимова, консултант и автор на Списание 8, която пише месечния ни астрохороскоп, ни каза: „Най-после имам причина да спортувам, открих не спорта, а културата на изработване на тялото, на всяко мускулче, прешлен и кост, не със сила, а с интелигентността на един необикновен човек  - Джоузеф Пилатес, измислил този начин още през първата световна война. по-късно той заминава за САЩ, където доразвива системата си и за физически активни хора... сега е за всички. Никога не можеш да си причиниш травма, а в същото време стяга тялото, изправя гърба - работи с мускули, с които никой спорт не се занимава... Напишете за „Студио 7“!“.

Преди дни и друг приятел на списанието, Катя Б., случайно отново ни препоръча „Студио 7“: „Пилатес е удивителна система за здраве и изваяна фигура. Само да ме видиш как изглеждам... Дори си купих годишна карта! Трябва да ги посетите и да напишете за тях...“

Е, не чакаме трета покана. И ето ни – екип на „8“ при 7-иците. Подхождаме нестандартно. Улисани в разговор, пропускаме официалния вход, озоваваме се във вътрешен двор и влизаме... през задния... 

Безплатно начало

Но и „Студио 7“ ни посрещат нестандартно: съгласяват се да ни разкажат за пилатес само ако самите ние „вкусим“ от удоволствието от този спорт. Впрочем това е практика за всеки новобранец. Първата тренировка е винаги безплатна. Така човек може да провери дали системата ще му допадне, преди да се хвърли смело в тренировките. Оказва се, че от всички, тествали системата за 4 години, има само два случая на клиенти, които са се отказали, тъй като са имали проблеми с вестибуларния апарат. Останалите се влюбват в пилатеса и запалват нови фенове, както направиха и с нас.  
Преди да облечем спортните дрехи обаче, се запознаваме с Татяна Стоянова и Йолана Анчева, създателките на „Студио 7 Пилатес“ – две чаровни, смели дами, които през 2015 г. отварят студиото, което вече се е превърнало в клуб, водени от една обща кауза – желанието да мотивират все повече хора да се движат и да се влюбят в спортуването. Те са пионерите, които създават нов модел за трениране, включвайки пилатес реформър. Вземат изключителното представителство на едни от най-качествените професионални уреди за пилатес на американската Peak Pilates и се обучават да работят с тях от професионалните мастър треньори на компанията. 4 години по-късно те вече имат второ студио и създаден франчайз. 

Защо пилатес?

Защото според двете мили ентусиастки е „най-добрата система за ежедневен спорт“. Пилатес представлява система от упражнения за балансиране на цялото тяло, разработена преди повече от деветдесет години от германеца Джоузеф Пилатес, откъдето получава и названието си. Системата се е доказала във времето.



Пилатес укрепва и тонизира мускулите, дава гъвкавост, като в същото време прави фигурата ни по-стройна, като изправя стойката. Разглежда тялото като едно цяло, без да изолира група мускули, и не работи само върху определена област, което обикновено е характерно за фитнес системите. Повишената двигателна активност не е само превантивна мярка срещу различни неразположения на тялото. Пилатес е отлично средство и за възстановяване след преживени травми и заболявания. Освен това работи едновременно с тялото и с ума. 

Според проучване от 2005 година хората, които тренират пилатес по света, са били 11 милиона души! и растат непрекъснато. От днес – с двама повече (авторите на този текст)... 

Бързай  бавно

Но нека не избързваме. Бързането не е добър помощник дори и при тренирането на пилатес. При него всичко се случва бавно, внимателно и осъзнато, без пренапрягане, без контузии, болки и пот. Явно това е една от причините да го харесват милиони. 

Тази нежна, щадяща техника на спортуване се постига с уникален уред, разработен от Джоузеф Пилатес преди почти век. Наричат го „реформър“. Уредът създава условия за правилно изпълнение на движенията, като осигурява минимален риск от травми. Прави самата тренировка по-качествена, а резултатите по-бързи и по-добри.

Позволява с него да се работи за мускулатурата на всеки човек, независимо колко физически е подготвен той, защото се практикува  изометрично трениране. То натоварва малките мускулни групи, които са навсякъде в нашето тяло и се наричат стабилизатори. „Те са изградили цялата ни вътрешност и цялото ни тяло е оплетено в тези стабилизатори – те го държат. И ако не са тренирани и тонизирани, а ние в същото време тренираме само своите големи мускулни групи, в един момент гръбнакът и ставите ни започват да страдат, защото носят тежестта на голямата мускулатура и нямат малките стабилизатори, които да им помагат. А на тях това им е работата – да държат цялото ни тяло“, обяснява подробно Таня. Именно тези малки мускулни групи биват тренирани с помощта на реформъра. 

Тези мускулчета са много фини, затова и тренировката им е лека. Уредът няма тежести, а вместо тях са включени пружини с различно съпротивление, заради което трябва човек да балансира добре тялото си. 

Контрол на тялото



По време на тренировките в залата обикновено няма музика, защото тя разсейва ума, а концентрацията върху движението, което се изпълнява, е важна. Първоначално Пилатес кръстил системата си „контролъджи“ (Contrology), защото именно в това е била основната идея – да се научим да контролираме всяко движение, за да може то да даде най-добрия резултат. 

Препоръчва се пилатес да се комбинира с друг вид спорт, защото тялото има нужда от разнообразие при тренировките, за да бъде в пълна кондиция. Големите мускулни групи трябва да се упражняват с повече интензивност и кардио. Затова Таня и Йоли не искат да подвеждат хората и да ги насърчават да практикуват само пилатес. Предлагат и други тренировки, за да изпълнят цялата палитра от нужди на тялото – силови, интервални кардио, кондиционни, както и безценната водна гимнастика. 

Индивидуален подход

„Студио 7“ е от малкото, където подходът към клиента е индивидуален. Спортува се с личен треньор в самостоятелна стая без други хора. (Това зачитане на личното пространство дава възможност на хора, които са популярни и се притесняват да тренират в групи, също да спортуват.)



Всеки клиент на студиото притежава собствен картон, в който треньорите водят бележки за неговото развитие и физическо състояние, а програмата се изготвя индивидуално спрямо нуждите му (не се работи по готов шаблон). „Аз самата много години съм работила като треньор. От моята практика съм забелязала, че груповата тренировка е усреднен вариант, защото няма как да видиш дали всеки участник изпълнява движенията правилно, дори да искаш. Затова тук сме се съсредоточили върху персоналното трениране“, споделя Таня. 

Важно е да отбележим и че всички треньори в „Студио 7“ са изключително компетентни – до един са възпитаници на спортната академия. Интересна методика е сменянето им при всяко отделно посещение. „Опитваме се да избягаме от това да се стигне  до инерция и сприятеляване. При него си ставаш близък с треньора, започвате да обсъждате ежедневните грижи и в един момент се неглижира тренировката“, казва Таня, като визира личния си опит. И допълва, че самите треньори практикуват различен спорт – баскетбол, балет, спортна гимнастика, бойни спортове, борба, волейбол, лека атлетика, а това дава възможност на клиентите да се докоснат до разнообразна гама от методи, защото всеки спорт има определена школа. В началото голяма част от клиентите са малко предубедени към практиката с различни треньори, но след месец остават очаровани от резултатите, които са видими, и от комфорта, който усещат. 

Пилатес всеки ден

Първоначалната идея за създаването на студиото им тръгва оттам, че Таня и Йоли искат всеки човек да има достъп до зала и да тренира – без значение от пол, възраст или физическа подготовка. „Както често казваме, от 9 до 99 години – всеки е добре дошъл при нас и би трябвало да можем да намерим неговия начин на движение. Едни могат едно, други – друго, индивидуално е. Реформърът е достатъчно интелигентен и предлага движение за всеки“, категорична е Йоли. И споделя, че при тях често идват хора, чийто лекар ги е посъветвал да практикуват пилатес реформър. 

Студиото предлага консултации и с кинезитерапевти, за да са сигурни, че постъпват абсолютно правилно в по-специфични ситуации. Такива са например хора с инсулт, със синдром на Даун и с различни травми по гръбначния стълб като херния, протрузия и изкривявания. 



Една от първите им клиентки е жена с повече от 45% сколиоза изкривяване по рождение. С нея започват работа на реформъра, а два месеца по-късно тя им съобщава, че се чувства така, сякаш изкривяването си е отишло. „При този ъгъл на изкривяване започва да се затруднява и самото дишане, защото се смачква белият дроб. Но при постоянна работа жената започна да се чувства много добре. Каза, че от дете е висяла по лостове, правила е различни упражнения, но това, от което забелязва най-добри резултати, е реформърът“, спомня си Йоли. 

В момента работят с мъж с инсулт, който също се чувства по-добре благодарение на реформъра. „Отказа да ходи на физиотерапия, защото там го гледат като болен. А ние тук не се отнасяме към хората като различни и болни. Всеки си има проблеми и травми. Но всички сме нормални хора, просто имаме нужда от повече движение“, допълва Таня.

Пилатес е много подходящ и за жени, чиито гърди са оперирани или отстранени - заради застоя на лимфната течност.   Една тренировка по пилатес е с продължителност от 50 минути, защото точно толкова е необходимо, за да си вземем дневната доза движение, която ще ни помогне да бъдем по-здрави и физически, и емоционално. 

Таня и Йоли отправят и предизвикателство към своите клиенти, от което могат да се възползват и читателите на Списание 8. Всеки, който до 22 март закупи месечна карта за неограничен брой посещения в „Студио 7 груп“ и успее да тренира всеки ден (да направи общо 24 тренировки), ще получи обратно 50% от сумата за картата. Това е начин да стимулират хората да тренират ежедневно и да се грижат за собственото си здраве.

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път