Подкрепете ни!




Законите на кармичното пречистване - част 1

Създателят на Школа на Единното учение Зор Алеф дава съвети за 3 нива на чистота – физическа, енергийна и кармична

фотограф: © #TediMarkovMarconi
фотограф: © #TediMarkovMarconi


      Eдно от най-великите напътствия за запазването на енергийната и кармична чистота е дадено в „Златните стихове“ на Питагор, които са съставени в три части – „Приготовление“, „Пречистване“ и „Съвършенство“. С медитация върху тези думи е започвал и завършвал деня на питагорееца. 

В „Златните стихове“ Питагор не говори за избора между доброто и злото, а за избора на мисленето, защото начинът на мислене определя състоянието на душата. Човек допуска мисленето му да бъде пропито от илюзии и заблуди, да се вкопчва в отделни мисли, становища, концепции, които сам си е измислил за живота и за ближния, да живее според тях и въобще да живее в своя измислен свят. Как очаква тогава неговата душа да бъде в порядък, а тялото здраво? Това няма как да се случи, докато не пречисти мисленето си.

Но нека първо да дадем яснота върху думата „карма“. Карма означава действие, нито повече, нито по-малко. Действието се отнася не само към физическия план, а и към мислите, чувствата и словата. Какво правим с физическото си тяло? Причиняваме ли физическо страдание на някого? Как се проявяваме в околното пространство? Дали го замърсяваме и оскверняваме, или го подреждаме и преобразяваме?

     Рядко се замисляме, че критикувайки ближния постоянно и изричайки едно след друго съждения за моралния облик на околните, създаваме гнилостни състояния и те създават патогенност, която нараства плавно, месец след месец, година след година. Обикновено това се формира в тийнейджърските години. По този начин се държат хора, които са били наранявани от родители, или които са надарени с малко повече интелект от другите и живеят с вирнат нос и получават наслада, разсъждавайки за това колко са глупави околните хора, или изпитват наслада от чувството за превъзходство. Тези нагласи формират патогенна среда в душата ни. Това е начин на мислене, който формира отрицателни кармични натрупвания.              

     ТРИ НИВА НА ЧИСТОТА

     Физическа чистота. Тя се постига чрез елиминиране на отрови от храненето, външна редовна хигиена, поддържане на ред и чистота в околното пространство. Има и хора, вманиачени в чистотата на физически план и това е начин да избегнат чувството за вътрешна нечистота. Товае другият вид патогенност, това е вид самоизмама. „Моето пространство е лъснато, подът ми е мраморен, винаги изтрит с препарат, всичко блести и свети, прозорците са измити. Вътре е почти клиника, космическа лаборатория". Обаче душата на човека е душа на чудовище.“ Случва се отвън да е чисто, а вътре – мръсно, но никога мръсно отвън и чисто вътре. С една и съща буква в Кабала, буквата Бейт ב, се изписва думата душа, дом и храм. Бейт ב е втората буква в мистичната еврейска азбука, а първата е Алеф א и тя олицетворява духа, висшите аспекти на съзнанието, волята, властта, магическата природа на личността, триединството на човека. Бейт ב представлява две колони на храм, които са успоредни. Едната сочи небето, другата незабележимо - земята. Между тях има едно пространство, като завеса, която е леко дръпната около едната от колоните така, сякаш някой да се промуши. Кой е този, който може да се промуши? Този, който влиза в душата, или това, което излиза от душата? Иешуа Машиах е казал за това:  

     „Не това устата оксвернява, което в устата влиза, а това ги осквернява, което от устата излиза.“

     Нещата, които несъмнено оскверняват физическия план на човека, са следните. Тежките животински храни, защото животинските вибрации, страданието на убитите животни, не са празен звук. Да не говорим за наркотици, алкохол, тютюн, мръсния въздух, който дишаме често и т.н. Какво трябва да се направи, за да се пречисти физическият план? Не е нужно да създаваме стерилна среда, а и не е възможно, освен ако не се затворим между четири стени. Необходимо е да разпознаваме замърсителите. Периодически да си създаваме чисто пространство, да не допускаме това, което ни осквернява и ни прави по-тежки, засилва животинската ни природа и опиянява разума. Категоричен грях е преяждането във всички форми и това ще го кажат всичките посветени, като започнем от египтяните и завършим с посветените на нашето време.

  Много е важно също така да избягваме фанатизма, защото този, който все се опитва да не се оскверни с нещо, обикновено завършва зле. Това също искам да го подчертая. Така е и в емоционалния живот. Обикновено най-чисти са тези хора, които не са вманиачени на тема святост, що се касае до вътрешния живот. Всякакъв вид вманиаченост е патология за душата.

     Когато се изкачваме нагоре, следващото стъпало е енергийната чистота на човека. Тя, разбира се, няма нищо общо с това дали сте си платили сметките в енергото. Това е друг вид енергийна чистота, която обаче в България се постига трудно, именно защото човек все има сметки. 

Но има и други "сметки", които няма как да ги оставим да висят след нас и да се чувстваме здрави хора. Не може да имаме модел на оскърбително отношение към ближния и да очакваме да бъдем здрави след 20-30 години такъв живот. Има някои впечатляващи личности, които на почтена възраст успяват да изглеждат кукуряк. Това може да излъже хората, които нямат очи на целител и не познават човешката душа. Обикновено хората, които създават илюзията, че всичко им е добре, нищо че са цинични, брутални, потребители, като цяло забравили за човешкото си лице, правещи добро лице при много лоша игра, преживяват много трагични и мъчителни последни дни. И имат много тежко пребиваване след физическата смърт. Това е дълга дълга самота и тежко прераждане.

    Енергийната чистота се поддържа с хигиена на душата. Затова е нужна бдителност върху импулсивните състояния. Вие знаете, много хора казват: „Аз съм сприхав, гневен съм, крещя, защото такъв ми е темпераментът.“ Но той с нищо не е виновен. Аз познавам много темпераментни и огнени хора, които обаче чудесно са се научили да контролират нездравата си импулсивност. Предполагам никой от вас не харесва хората, които започват да крещят изведнъж. Вярно е, че всеки човек може да бъде доведен до ръба на своето търпение с дълго и целенасочено неадекватно поведение от страна на ближния. Но адекватният човек се различава от неадекватния по това, че ако адекватният човек се държи нехармонично, генерира замърсявания в аурата си, бързо ги разпознава, бързо ги изчиства и се вдига над тях. Неадектавният човек не вижда себе си. Той е доволен от себе си, каквото и да прави.

    Затова трябва да разпознаваме енергийните замърсители. Те идват не само от вътрешния ни свят. Както има вътрешна нечистота, така има и външна. Ние трябва да разпознаваме тежките и травматични енергии и състояния, с които влизаме в контакт. Добре е например да избягваме блъсканиците в обществения транспорт. Но не това осквернява и замърсява човека на първо ниво. Най-достъпен на външни замърсявания прави човека неговата позицията към околните, когато той влиза в спорове и започва да доказва колко е прав. Когато нехармоничното поведение на околните го засяга дотолкова, че той тръгва на боен поход срещу половината човечество. А за да не е сам в похода си, той си търси съратници и съзаклятници и настоява другите да го подкрепят, да го защитят и да застанат на негова страна. Това в ученията се нарича въвлеченост. Ние лесно се въвличаме сами в нездравите позиции на хората. Нещо повече, ние въвличаме и другите. Това е един от основните източници на енергийно замърсяване. 

Ние не може да извървим жизнения си път така, че на всички да угодим, на всички да се харесаме, към всички да бъдем добри и към всички да проявим разбиране. Това съвсем не са християнски и духовни качества. Това означава лабилност, податливост, деформираща се позиция. И тези моменти трябва да ги разпознаваме. Човек не трябва да се страхува от позицията си. Важното е той да си задава въпрос доколко позицията и съжденията му са подкрепени от обективни основания. Човекът е субективно мислещо същество и само мъдрите хора се вдигат към способността да мислят обективно, да виждат нещата отгоре, да виждат душата на човека обемно, а не само в тази плоскост, която ни е подразнила, или която ни харесва. Ласкаят ни, това е плоскост, която ни харесва. Ближният е добър, чудесен, прекрасен. Нищо, че вчера той е извършил еди какво си. Важното е, че той ни е направил комплимент. Ближният ни казва в очите, че ние се държим грубо и меко казано сме необективни в съжденията си.  Значи той за нас е враг, нищо, че може би е съвсем прав по същина.

Очаквайте втора част, където Зор Алеф дава правила и закони за кармично пречистване.

През август ще се проведе летен ритрийт  с водещ Зор Алеф. Подробности за събитието може да откриете на сайта edinnouchenie.bg 

Още за него:

https://www.youtube.com/user/DaBudesh

http://centrebelogradchik.com/
Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка Светът в теб

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка

Е.П.Блаватска: Никой освен вас самите не може да ви помогне

Трети март Светът в теб

Трети март

Българите сме живели в робство, но българският дух никога не е бил робски!