Подкрепете ни!




Живеете ли в съответствие със сезоните?

Те ни напътстват и учат как да съществуваме с благодат и лекота


Худ. Уолтър Крейн
Худ. Уолтър Крейн
Нашият модерен начин на живот очаква от нас да излъчваме енергията на едно вечно лято – да се изразяваме ярко, бързо и активно, за да изпълняваме всичките си роли и отговорности ден след ден, през цялата година. Не е изненада, че толкова много от нас са „прегорели“ – дори най-яркият пламък трябва да се връща в тихия мрак. Понякога.

За наш късмет имаме невероятен инструмент – сезоните на годината, които да ни напътстват и учат как да съществуваме с благодат и лекота. Ако синхронизираме енергията си с природата, която ни заобикаля, ние не изгаряме, а сме заредени и готови, когато е време да излезем и да заблестим.

Подобно на нежен и мъдър учител, земята използва своите сезони, за да моделира периодите кога да си почине и да размишлява, кога да се пречисти и активира, кога да блести ярко и да твори и кога да се върне обратно към себе си.

Нека се потопим в този естествен кръговрат, за да можем да открием подаръците и възможностите, които предлага всеки сезон.

Зима


Студено е, дълга зимна нощ. Цялата тъмнина ни обгръща със своето одеяло от звезди и почивка и ни примамва да навлезем в мистерията, да се вслушаме в тишината, да потънем в тишината на снега. Предизвикателствата и подаръците на този сезон ни предлагат своето уникално лекарство. Дните са къси, нощите са дълги – време е да намалите темпото, да си починете и наистина да се възстановите.

Звуците са заглушени от снега, птиците са притихнали, мечките са дълбоко в своите бърлоги - време е да пътувате навътре в себе си, да размишлявате, да медитирате и да мечтаете. Енергията на растенията е слязла в корените им – време е и ние да подхраним корените си, да се свържем с нашите семейства и древни предци.

Яжте земни зеленчуци и супи. Цвеклото и морковите са придобили нова нотка на сладост с целувка от скреж. През това време могат да ни помогнат да презимуваме изкопаните през есента лечебни корени; джинджифил, ехинацея, ангелика, хрян и чесън поддържат кръвта ни топла и имунната ни система - силна.

Именно в този мрак, в мистерията на празнотата, се ражда идеята за сътворението. Малкото семе. Новата мечта. Дърпането на сърдечната ни жила. Душата ни извиква усещането за ново творение, нов проект, нова идея. В плодородния мрак срещаме семето.

През новата година можем да медитираме как това семе може да порасне. Какви намерения засаждаме и как ще ги подкрепяме и отглеждаме, за да могат да разцъфтят, да станат реални и да процъфтяват, за да можем в крайна сметка да пожънем тяхната реколта през следващите сезони.

Пролет


Природата се събужда от сън и ускоряването, което усещаме в нейния ритъм, е сигнал за нас да се отърсим от тишината и да се протегнем към нов растеж. Птиците започват да чуруликат, дните стават по-дълги, слънцето е по-топло и по-ярко, нова трева пробожда пръстта и си проправя път нагоре с енергия и радост – цялата природа е нетърпелива да се впусне буйно в новия растеж.

Лечебните плевели покриват пробудената земя, предлагайки ни лекарството, от което се нуждаем, за да прочистим телата си от зимния сън, да пречистим кръвта си и да внесем малко хлорофил и енергия в клетките си. Горчивината на пресни листа от глухарче премахва застоя и стимулира храносмилането. Време е да усвоим това, което сме събрали през зимата, и да го превърнем в енергия и растеж!

Бъдете нежни със себе си, когато вземете семето на вашите мечти и започнете да му давате енергията, от която се нуждае, за да расте и да се проявява. Подкрепете тялото си с богати на витамини и минерали подхранващи билки, като коприва, лопуш, глухарче или червена детелина. Това е добър момент да внесете повече движение в тялото си с йога, стречинг или бързи разходки навън на чист въздух.

Докато прекарвате повече време навън, забележете как природата подхранва новия живот и следвайте нейното ръководство – подсилвайки жизнеността, събуждаща се във вас.

Лято


Слънцето е ярко, ние сме увеличили топлината и енергията на активиране, създаване, проявление! Дългите летни дни ни предлагат гориво за по-дълги часове работа и удоволствие. Това е моментът да поемете новите проекти и да постигнете планираните цели! Хората са навън, свързани са, общуват активно помежду си, сътрудничат си, празнуват и купонясват. Горете ярко, блестете със своята светлина, свържете се с вашата истина, ентусиазъм, смелост и радост... и не забравяйте да не прегаряте!

Лесно е да се прекали. Обществото ни вижда само като мравки-черноработници. Родовата памет напомня непрекъснато причинно-следствената връзка, че трябва да свързваме самооценката с производителността. В градината природата предлага изобилие от съюзници, които ни помагат да се охладим, като краставици и дини. Останете хидратирани, пийте вода и пресни сокове и се наслаждавайте на сурови охлаждащи храни.

Енергизиращият адаптоген като шизандра (китайски лимонник) е прекрасен приятел през летните месеци, който ще ви даде продължителен блясък, като същевременно подхранва тялото ви и укрепва имунната и нервната система.

Есен


Златистият аромат на циганското лято ни потапя във вълшебство. Дните са още дълги, но светлината не е толкова ярка и пареща – по-скоро се усеща по-зряло, сякаш тя се наслаждава на вкуса си.
Природата ни подканя да забавим темпото, да се насладим на сладостта и да оценим изобилието, което преживяхме тази година. Градините са пълни със зрели плодове и зеленчуци, готови за бране. Време е да приберем плодовете на нашия труд и да благодарим за земята, за живота и здравето си, за благодатта. Денят на благодарността е празник на реколтата и енергията на есента ни кани да празнуваме изобилието и да започнем подготовката за зимата.

Ако имате градина, отдайте се на зареждане на мазето си с кореноплодни зеленчуци, правене на туршии, варене на конфитюри, сладка и сиропи. Отделете време, за да преброите благословиите си и да признаете упоритата си работа. Обърнете внимание на това, което работи и какво може да бъде подобрено през следващата година.

С есенното слънцестоене земята и всички нейни връзки започват да потапят енергията си по-дълбоко в себе си. Листата стават кафяви и падат на земята, умират и се връщат обратно във вечния компост на нашата екосистема. Енергията на смъртта, разпадането и прераждането е с мощна структура, много култури по света празнуват Деня на мъртвите, Хелоуийн и тънкия воал, който разделя живота от смъртта.

Цикълът се е завъртял и ние усещаме дърпането обратно, навътре към себе си - да размишляваме, да се наслаждаваме на ароматното битие и да се подготвим за друго пътуване - по-дълбоко в мистерията на тишината. Ние сме един оборот около слънцето по-мъдри, време е да интегрираме опита, който събрахме, и да се спуснем в плодородната тъмнина, където отново ще срещнем искрата на източника, която предвещава ново начало.

Остани любопитен!
Ник Полици
Източник

Още по темата:

Сал Ракели: Прогнози и послания за България и българския народ Светът в теб

Сал Ракели: Прогнози и послания за България и българския народ

През юни духовният учител и мистик ще проведе за България онлайн семинар – „Прогнози и послания за България“, а негов последовател ще ни учи на „Изцеление на времевата линия“

Вечната скръб и сълзи ви вкарват в самосъжаление и ви отдалечават от любовта Светът в теб

Вечната скръб и сълзи ви вкарват в самосъжаление и ви отдалечават от любовта

Кришнамурти: Страданието не е твое, защото всички около теб страдат

Вълшебна песен, наниз и ухание Светът в теб

Вълшебна песен, наниз и ухание

Създадени от гласовитата Смиляна да умиротворяват и насищат живота ни с радост и сполуки

Честит Великден! Светът в теб

Честит Великден!

Цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!

Всички неща около нас са капчици на Божията любов Светът в теб

Всички неща около нас са капчици на Божията любов

Природните красоти са малките проявления на любовта, които ни водят към великата Любов, към Христа

Писано яйце Светът в теб

Писано яйце

Или как да си сътворите великденски шедьовър с восък и боя

Чудото благодатен огън Светът в теб

Чудото благодатен огън

Как божественият пламък слиза на Великден в Йерусалим и колко малко знаем за явлението горене

Велика събота е Светът в теб

Велика събота е

Богослуженията днес са най-високата точка в православната литургическа традиция

Разпети петък е Светът в теб

Разпети петък е

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец – „изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове"

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце Светът в теб

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце

Пастернак посвещава на Мария Магдалина стихотворения в „Доктор Живаго“

Не си събирайте съкровища на земята Светът в теб

Не си събирайте съкровища на земята

Проповедта на планината е основополагащ текст от Библията, който носи непреходни послания и до днес

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната Светът в теб

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната

Когато следвате зова на душата си, израстването се простира далеч отвъд вас, вашето семейство и приятели

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“ Светът в теб

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“

Дали най-известният предател в историята не е участник в божествен стратегически план

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

То е вратата към любовта Светът в теб

То е вратата към любовта

4 неща, които е важно да знаете за вашето вътрешно дете