Подкрепете ни!




Светът в теб11 октомври 2023

Нарцистичното насилие от остаряващ родител поражда вина

Как да се справим с най-близкия ни, който е капризен егоист, все е жертва и непрестанно обвинява


Нарцистичното насилие от остаряващ родител поражда вина
Нарцистичните качества се засилват с възрастта. Когато се грижите за остаряващ нарцистичен родител, здравите и твърди граници са от съществено значение. Смекчаването на вашите очаквания може да помогне за предотвратяване на разочарование и прегаряне.

При много хора личностните дефекти и отрицателните черти на характера намаляват с възрастта. Тези с по-леки случаи на нарцисизъм може да загубят енергията си да подклаждат непрестанни скандали и интриги, отблъсквайки най-близките си, дори ако те изпълняват съновния си дълг безусловно. Други обаче продължават да засилват своята нарцистична игра, за да задоволят ненаситния си и неудържим егоцентричен глад. Тъжно е, но се случва доста често – нарцистичното насилие от остаряващия родител създава сериозни конфликти и поражда вина, каквато вашето по-младо аз вероятно никога не си е представяло.
Възрастните родители-нарцисисти проявяват четири основни недостатъка, които ви пречат да омиротворите отношенията с тях, дори и да искате. Това са липсата на самосъзнание, склонността да играят ролята на жертва, склонността да създават драма в живота си и стряскащата липса на емпатия. Младите възрастни, които искат да се откопчат от семействата си, управлявани от нарцисисти, често са съкрушени и гневни, когато остаряващите им родители се разболеят и потърсят подкрепа и помощ.
За съжаление, по-възрастните хора, които започват да изпитват признаци на деменция, вероятно ще покажат изострено поведение, което отразява нарцистични тенденции. По-възрастните, които са загубили своите партньори или други важни членове на техните системи за подкрепа, също ще проявяват поведение, което може да изглежда нарцистично, но е водено от страх, самота и тревога.

Липса на самосъзнание

Стареенето и промените, които то носи в тялото, са смиряващи за нормалните хора, но те са ужасяващи и разбиващи егото за нарцисистите. Нарцисистите отричат ​​всякакви свои недостатъци, независимо на колко са години. Те са обидени на всички, и на живота включително. Възрастовите ограничения, неуспехите и загубата на способности са неприемливи за тях. Вместо да поискат помощ, което би изисквало от тях да признаят уязвимостта си, те по-често ще направят напук, рискувайки физическо увреждане в опит да избегнат увреждане на егото си.

Ако на вашия възрастен родител му е липсвало самосъзнание, когато е бил по-млад, малко вероятно е сега да му се случи драматично пробуждане и да стане просветлен. Приемете, че те са слепи за всичките си недостатъци и знайте, че ще трябва да поставите метафорични или буквални граници за тяхната безопасност.

Играта на жертва

Тъй като нарцисистите не са в състояние да погледнат честно на своето поведение или взаимоотношения, те нямат никаква пречка в усилията си да манипулират другите. Когато не са в състояние да управляват ситуации, вместо да поемат отговорност, те ще го играят жертва и ще обвинят другите за собствените си грешки или лоши преценки. Те използват чувството за вина като инструмент, за да задоволят нуждите си за сметка на другите.

Тъй като техните светове се свиват заедно с влиянието им, нарцисистите засилват нападките към най-близките. Остаряващите егоцентрици вече не могат да упражняват същия контрол върху хората, а това означава и че губят публиката, пред която доскоро номерата им са минавали. Независимо дали става въпрос за семейство или за платени болногледачи, нарцисистите са склонни да намират причини да позиционират собствения си дискомфорт или лош избор като недостатъци на отсрещната страна. 

Вечната драма

В историята на човечеството възрастните са идеализирани като спокойни, сдържани, мъдри, мили и нежни беловласи хора. За съжаление нуждата от драма не съвпада с това описание на добрия старец или добрата старица, когато става дума за нарцисизъм. Колкото по-възрастни стават, толкова по-заядливи и взискателни са те. Те ще търсят причини да бичуват, омаловажават и дори измамят хората, които се опитват да се грижат за тях. Те ще клюкарстват за другите, ще лъжат за своите болногледачи и ще направят всичко възможно, за да накарат другите да се опитват да разрешат нещата.

Нарцисистите обичат да държат хората в „режим на реакция“ и се радват на всяка неволна грешка на грижещия се за тях, защото могат на воля да го нахокат. 

Липса на съпричастност

Емпатията е ключова съставка в здравословната социална ангажираност. Като разбираме чувствата на другите, ние можем по-добре да се ориентираме в комуникацията и взаимодействията си с тях и да посрещаме нуждите им. Нарцисистите не само не изпитват емпатия към другите, но и нямат никакво желание поведението им да бъде повлияно от другите. Те не виждат как техните искания, оплаквания, омаловажаване или неуважение засягат другите и смятат, че са свободни да продължат емоционалната си манипулация и да нанасят психологически щети на порасналите си деца.
Възрастните деца на нарцисисти може да продължат да се надяват, че родителите им най-накрая ще ги обикнат и ще поискат да ги опознаят, дори когато знаят, че техният родител не е способен на този тип междуличностни отношения.


Как да постъпите

Поставете граници. Признайте, че нарцисистите ще направят всичко възможно, за да ви накарат да им дадете това, което искат.
Разпознайте ограниченията на родителите си и не очаквайте повече, отколкото те могат да дадат. Не се надявайте на неща, които никога няма да се случат – това е изтощително и носи само разочароване и неудовлетворение.
Разпознайте собствените си граници и отстъпете назад, преди да сте ги прекрачили. Когато се чувствате претоварени, позволете си да не комуникирате с родителите си. Дори и да е за много кратък период от време, дайте си почивка. Напомнете си, че вашият нарцистичен родител може да вземе само това, от което сте готови да се лишите. Иначе казано – можете да дадете само толкова, колкото сте готови да дарите в конкретния момент. 
Не бъдете умишлено провокиращи или арогантни. Това само налива масло в огъня на критиките или оплакванията.
Не приемайте тяхната критика като истина. Нарцисистите използват думите като оръжия и инструменти, за да накарат другите да се подчинят на волята им. Знайте собствената си стойност.
Поставете правила за това колко често и как ще общувате с тях. Всяко семейство е различно и вашите правила може да изглеждат твърде сурови или твърде непринудени за другите. Това е добре - вие познавате семейството си най-добре. Можете да въведете ограничаващи правила: забрана на телефонни обаждания през работно време, забрана да ви пишат на служебния имейл, забрана да ви посещават без предварителна уговорка.
Практикувайте търпение. Слушайте, но не се ангажирайте и си напомнете, че страхът може да е движещата мотивация за тяхното неприятно или непоносимо поведение. Не забравяйте, че каквото и да направите за остаряващия родител-нарцисист – на него все ще му е малко, желанията му никога не ще бъдат задоволени.
Не се снишавайте до нивото на родителите си, когато те се опитват да ви примамят, винят или нападнат. Не забравяйте, че емоционалната незрялост е отличителен белег на техния нарцисизъм.

Източник

Още по темата:

Честит Великден! Светът в теб

Честит Великден!

Цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!

Всички неща около нас са капчици на Божията любов Светът в теб

Всички неща около нас са капчици на Божията любов

Природните красоти са малките проявления на любовта, които ни водят към великата Любов, към Христа

Писано яйце Светът в теб

Писано яйце

Или как да си сътворите великденски шедьовър с восък и боя

Чудото благодатен огън Светът в теб

Чудото благодатен огън

Как божественият пламък слиза на Великден в Йерусалим и колко малко знаем за явлението горене

Велика събота е Светът в теб

Велика събота е

Богослуженията днес са най-високата точка в православната литургическа традиция

Разпети петък е Светът в теб

Разпети петък е

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец – „изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове"

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце Светът в теб

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце

Пастернак посвещава на Мария Магдалина стихотворения в „Доктор Живаго“

Не си събирайте съкровища на земята Светът в теб

Не си събирайте съкровища на земята

Проповедта на планината е основополагащ текст от Библията, който носи непреходни послания и до днес

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната Светът в теб

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната

Когато следвате зова на душата си, израстването се простира далеч отвъд вас, вашето семейство и приятели

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“ Светът в теб

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“

Дали най-известният предател в историята не е участник в божествен стратегически план

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

То е вратата към любовта Светът в теб

То е вратата към любовта

4 неща, които е важно да знаете за вашето вътрешно дете

Какво е истинска молитва? Светът в теб

Какво е истинска молитва?

Садгуру: Вие мислите, че Бог е инструмент за постигане на удобство, богатство, власт и удоволствие

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно. Светът в теб

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно.

Емет Фокс: Ако нямате време за молитва и медитация, ще имате много време за болести и неприятности

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор Светът в теб

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор

8-годишният Рави изпя прекрасна песен в „Британия търси талант“, подкрепян от лекари, приятели и роднини