Подкрепете ни!




Храна за щастиеГалина Герасимова / 14 ноември 2023

За постите и смисъла

Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.


За постите и смисъла
В нумерологията числото 4 е свързано със света на материята, противоречията, страданията, разпятието. Нулата е кръгът, съдържащ всички възможности. И така, числото 40 е символът на изпитания, които стават условие да се проявят силите на обновлението.

40 дни е пречистващият потоп, довел до нова земя и нови условия за живот; за 40 дни Моисей получи Божиите заповеди на Синай, конструиращи нов закон и морал; за 40 години скитане в пустинята евреите забравиха робството, за да влязат освободени в Обетованата земя; след 40 дни в пустинята Илия чу тихия глас на Бога, преди да го възнесе небесната колесница; след 40 дневен пост Исус възвести Новия завет; 40 дни след възкресението Христовия дух изпълни пространството със светлината и любовта, променили аурата на човечеството...
Постът е само един метод, с който разрешаваме най-великите задачи в света – казва Учителя. – Така постъпи и Христос - след четиридесет дни пост в пустинята Той най-после огладня. Тогава се яви Духът и Той тръгна да проповядва. Следователно, всяка една работа в света започва с пост. Не трябва по буква да постиш четиридесет дена. Постът означава да очистиш ума, сърцето и волята си. Няма да оставиш нищо неочистено – умът ти ще бъде светъл, сърцето ти – чисто, волята ти – силна. По този начин всичко ще можеш да направиш. А сега някой десет дни не яде и това било пост. Какво не яде? Не яде печена кокошка и не пие винце. Това не е пост.
Въздържание от месо и млечни продукти е едната част от поста; ограничението от храна, тревоги, страсти, вражди, разпри, завист, празнодумие, е обръщане към вътрешния човек. Вътрешният ни свят се храни с красиви чувства, картини, светли мисли, радост, музика, природа, съзерцателност, молитва.
 
От хилядолетия всяко духовно учение и религия дават ритъм, възпитаващ в баланс между външната физическа и вътрешната духовна активност у човека, съобразен с условията, културната нагласа, степента на развитие на съзнанието, уроците на душите.

В историята на всички народи, във времена на скръб, освен ритуали и жертвени дарове, хората започвали пост като част от службата си към Бога.

Четем в Библията, че когато търсели милост, прошка, помощ от Бога, евреите давали обет с пост, предшестващ празничните дни. Най-свещеният в годината ден за покаяние е Йом Кипур. Основното значение на празника е изкуплението на греховете и помирението. Празникът е свързан със строг пост, забранява се и всякакъв вид дейност, която може да отвлече вниманието от мисълта за изкупление и покаяние.

Постът в Рамадан е един от петте стълба на Исляма. През целия месец се спазва строг пост, за разлика от християнския той се състои в пълния отказ от храна и вода през светлото време на денонощието. Храна е разрешена, но само нощем. За мюсюлманите, когато започва Рамадан, „се отварят вратите на рая и затварят вратите на Ада“. Това е времето, когато човек може да се свърже по-лесно с Бога и да прояви доброто, милостта, състраданието.

В християнската традиция дните и времето на постите се утвърждават постепенно.
Датата 25 декември като празнуване на Рождество Христово е въведена за всички православни църкви чак в началото на V век. А едва през 1166 г. на събор, свикан от константинополския патриарх Лука Хрисоверг, e утвърден четиридесет дневният пост преди Рождество Христово.

Изминали са повече от осем столетия, откакто вярващите християни притихват в скришната стаичка на душата си, където звучат Христовите думи: „А ти, кога постиш, помажи главата си и умий лицето си, та да се покажеш, че постиш не пред човеците, но пред твоя Отец, Който е на тайно; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.“
Учителя ще продължи: Ако ти постиш, не ядеш, това още не е събитие. Никой не трябва да знае, че постиш. И по време на поста ще бъдеш толкова благ, толкова снизходителен, ще извиняваш погрешките на другите хора и ще се радваш, ако другите ядат и бъди радостен и весел!
Рождество Христово идва с раждането на светлината, с раждането на надеждата, с раждането на вярата! Тъмнината е утробата, подготвяща раждането на новия ден! Съзнателните пости, въздържание, самообладание, самовъзпитание са символ на родилните мъки на раждането на новия човек на любовта!

Нашите предложения за вашата трапеза по време на постите


Тахани и ядки БаЛе ООД

Името БаЛе идва от бадем и лешник.
Фирмата отглежда 200 дка с насаждение от двата вида овошки в района около Варна.
Изпращаме продукция в цяла България и работим със спедиторски фирми.
Контакти:
Производствен цех – гр. Варна, ул. „Тролейна" №6
0899 883 763
balenuts@gmail.com
www.balenuts.eu
https://www.facebook.com/balenuts/


Greenies

Greenies e български производител и търговец на микрозелени растения, отгледани при най-високи стандарти в село – 100% органична продукция. Осъществява търговия на едро и дребно в цялата страна.
Контакти:
с. Бенковски, обл. Варна
0886 818 680
office@greenies.bg
www.greenies.bg
https://www.facebook.com/greeniesbg
https://www.instagram.com/greeniesbg/


Жива Храна

Сурова веган кухня – веган „сирене" и „луканка" и др.
Контакти:
0892 953 495
www.livingfood.bg
https://www.facebook.com/livingfood.bg/
за поръчка
продукти
магазини, където се предлагат продуктите

Нигелла ООД

Билката Nigella Sativa (бот.) е популярна у нас като черен кимион има хилядолетна история. Сведенията от древността за широкото приложение и съвременните научни изследвания показват, че това растение е един от претендентите за укрепващо здравето средство на хилядолетието. Малка бутикова работилница на фирма Нигелла за студено пресовани масла предоставя на своите клиенти винаги прясно масло от висококачествени суровини, поради малкия си капацитет.
Контакти:
0879 459 091
https://nigellaltd.com
https://www.facebook.com/streetseedsbulgaria


Тръвна

Медове „Тръвна” – натурални, чисти и висококачествени 5 вида български пчелен мед – букет, лавандулов, липов, манов, кориандър.
Контакти:
0883 580 599
https://travna.bg/
https://www.facebook.com/travna.bg
https://www.instagram.com/travna.bg/

Три лъжици

„Три лъжици" – сладка и разядки с отличен вкус и без компромис в качеството.
Изберете от 4 сладка без добавена захар, 7 сладка със захар, 3 вида лютеници и 2 айвара.
Контакти:
За поръчки или повече информация: 088 358 0599
https://трилъжици.bg/
https://www.facebook.com/3spoons.spreads
https://www.instagram.com/3spoons.spreads/


Пекарна ВъзДух

Всички хлябове се замесват със собствено производство квасове и алкална вода с високо pH, което позволява по-пълно разграждане на лепкавата съставка на глутена. Брашната от лимецов, ръжен и безглутенов от теф са стари български култури с малък добив (повече витамини и минерали), за да допринесат за качество на живота и да намалят преяждането. В резултат се подобрява ферментационния процес и хлябът ни не залепва и не се раздува в червата. Печивата се пекат на ниска температура, което позволява да бъдат с мека кора, по-сочни, по-вкусни, по-питателни и да не източват излишно водата от тялото. Съхранението на хлябовете става във восъчни кърпи и торби, които запазват мекотата им.
Контакти:
Пекарна 
ВъзДух": „Цар Борис Трети" 137, откъм ул. „Дечко Йорданов", София
Магазин 
ВъзДух": ул. „Цар Асен" 11, София
087 619 9325
air.bakery1@gmail.com
facebook
instagram


Биоферма „Софина"

С всяка Ваша поръчка от Биоферма „Софина", вие подкрепяте Грижа за Земята, за Храна и Здравето на хората. Благодарим ви от сърце!
Правим доставки. Обадете ни се!
Контакти:
0899 909 310 – Стоян Симеонов
biosofina@gmail.com
https://www.sofinabio.com/
https://www.facebook.com/biofarmsofina


Благост

Благи гозби от БЛАГОСТ – вкусна храна за всеки ден на вашата трапеза!
Лесно е да се пости с Благост. Вече няколко години най-благата храна  „живее" в София – уникално чиста веган и вегетарианска, изключително енергийна и  заредена с любов, с право често наричана  „божествена" – това е  храната на  БЛАГОСТ. За постите, за Бъдни вечер, както и за всички ваши семейни и фирмени празници – БЛАГОСТ е вашият избор. Освен внимателно подготвените ястия, имате възможност и за покупка с доставка до дома ви за гр. София на подбрани от стопанства сезонни плодове и зеленчуци, чисти млечни продукти, домашни бурканчета с много благинки, медове и др. през цялата година – всеки сезон, за всеки ден и за всеки празник.
Контакти:
За информация и поръчки:
0879 69 01 73
https://www.facebook.com/GostilnicaBlagost
https://www.facebook.com/zdravoslovnipridukti


Балканска

Здраве директно от природата!
Лимон и бъз,Малина, Дива ягода, Зелена ябълка, Праскова, Грейпфрут с Джинджифил, Вишна, Круша – плодови сокове с билки без захар, подходящи за диабетици, хора на диета и деца над 3 години!
Контакти:
1000 София, ул. Г.С.Раковски 99, ет.13, офис4
088 833 0544
biodrinks@gmail.com 
www.balkanska.bg
https://balkanfair.online/balkanska-1
Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко Храна за щастие

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко

Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички! Храна за щастие

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!

Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло

Незаменимата канела Храна за щастие

Незаменимата канела

Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването Храна за щастие

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването

Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни! Храна за щастие

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!

Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан Храна за щастие

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан

Направете си питателно брашно за вкусни печива

Не изключвайте бадемите от диетата си Храна за щастие

Не изключвайте бадемите от диетата си

Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването

Уханието на кафето Храна за щастие

Уханието на кафето

От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри

Черният чай намалява риска от диабет Храна за щастие

Черният чай намалява риска от диабет

Древната напитка е с мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект

Не пренебрегвайте бамята! Храна за щастие

Не пренебрегвайте бамята!

Понижава холестерола, детоксикира черния дроб, помага при диабет

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие Храна за щастие

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие

Открийте чудната сила на пчелните продукти с Пчелинъ

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора? Храна за щастие

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора?

Няколко съвета, които ще допринесат за по-доброто ви състояние

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки Храна за щастие

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки

Ако не обичате да ходите много или да правите физически упражнения - обърнете внимание на храненето

Сол вместо захар в кафето Храна за щастие

Сол вместо захар в кафето

Учените твърдят, че има логика в странната комбинация

Смирисани души Храна за щастие

Смирисани души

Общият път на Биляна и Тихомир Тодорови, с ухание на здравословен обяд и изкусителен шоколад