Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Как да влезем в контакт с растенията?

Достатъчно е да забелязвате домашните цветя, за да чуете гласа им

Преди броени дни в София се проведоха поредица от събития, свързани с песента на растенията и водени от Тигрила Гардения - добре позната на читателите на Списание 8 от материала ни за песента на цветята. Ето част от съветите по темата, които Тигрила представи.

Осъществяването на контакт с растенията минава през различните сетива, директно или дистанционно. Понякога чрез медитация, чрез докосване, чрез изкуство, чрез музика. Идеята е да отворим сетивата си и да погледнем на растенията по различен начин. 

Ние, хората, сме наясно с това как изглеждат растенията и сме склонни да ги съдим по външния им вид. Но всъщност това как едно растение изглежда не винаги отговаря на начина, по който то се чувства. 

Да кажем, че имаш котка вкъщи. Когато се събудиш сутрин, ти ѝ казваш „Добро утро!". Но не казваш същото на растенията. А трябва! После излизаме навън, тръгваме из града и в даден момент въздишаме: „Ех, как ми се иска сега да съм сред природата“. Докато по това време до нас има градинка с трева, по улиците има дървета, балконите са пълни с цветя. Дотолкова сме свикнали с растенията, че сме склонни да забравяме присъствието им. 

За да влезем в контакт с растителния свят, първо трябва да започнем да го забелязваме и да третираме представителите на флората като живи и осъзнати същества. Започнете от вкъщи. Цветята не са просто декорация, те не само пречистват нашия въздух. Тяхното присъствие ни прави по-щастливи. Знаете ли например, че в градовете, в които има повече паркове, нивото на престъпността е много по-ниско? Това е прост пример, който доказва значимостта на всяка тревичка, храстче или дръвче. 

Нека стартираме деня си с поздрав и към цветята вкъщи. Най-важното е да запомним, че растенията са част от природата. Контактът с тях ще ни отведе до нещо в пъти по-голямо. Затова обаче трябва да ги възприемаме като живи организми с чувства, сетива и памет. 
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Те ни разбират

Детекторът на лъжата доказа, че растенията усещат и имат памет повече »

Загадки
 
 
7

Сесилия Уебър: Изкуството е прекрасно, когато ни дава емоции

Авторката на фотоилюстрацията от септемврийската ни корица повече »

Личности
 
 
6

В търсене на вкусния домат

Да се върнем назад към знанието на предците ни, които умеели да се грижат за земята повече »

Наука
 
 
3
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане