Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Как пее чинарът на Преподобна Стойна

Свързахме дървото пред дома на светицата с уреда „Музиката на растенията“ и резултатът бе смайващ

Преди броени дни в София се проведоха поредица от събития, свързани с песента на растенията и водени от Тигрила Гардения - добре позната на читателите на Списание 8 от юнския брой и темата за песента на цветята. Всички, които пропуснаха концерта с растения, ще могат да му се насладят и наесен. 

„Посещавам много държави и винаги търся стари дървета, които да проучвам“, споделя ни изследователката. Така тя се озовала в района на Мелник, където се запознала с магията на Преподобна Стойна и вековното дърво в градината на къщата ѝ от вида платинус ориенталис, или иначе казано - източен чинар. „Дървото е на близо 1300 години - огромно, красиво растение! То бе окичено с мартеници, по кората му бяха издълбани много послания, имаше закачена и люлка. Личеше си, че е обичано, много хора го посещават и оставят желанията си там, затова и контактът с него беше лесен", разказва Тигрила.

„Решихме да проверим как ще звучи песента на едно толкова старо дърво, което се е докоснало до свята жена като Преподобната. По принцип дърветата се нуждаят от повече време, за да запеят, защото обемът им е голям и сигналът стига до машината „Музиката на растенията“ по-бавно. При повечето дървета се чака около 30 минути, но този чинар запя броени минути, след като го свързахме с уреда!" - допълва развълнувана Тигрила. 

„Песента беше много нежна и деликатна, мелодията - хармонична! Всички усетихме какво ни казваше това дърво - то се чувстваше много комфортно в средата, в която е. Музиката пресъздаде енергията на Преподобна Стойна. Лично аз усетих тази енергия по-силно в градината, отколкото в къщата ѝ. Сякаш дървото я бе съхранило..." 

Песента на дървото в градината на Преподобна Стойна можете да чуете в клипа на Тигрила, публикуван в ютюб канала на Music of the PlantsПолезни връзки: 

ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Те ни разбират

Детекторът на лъжата доказа, че растенията усещат и имат памет повече »

Загадки
 
 
7

Народната светица

илюстрация: Елена Камбурова

На Преподобна Стойна е посветена водещата тема в новия брой на Списание 8. Вижте първия професионално изработен неин портрет повече »

Загадки
 
 
0

Симфонии в осмица

Диригентът Йордан Камджалов разучава и най-трудната музика за часове, взривява публиката в световните зали повече »

Личности
 
 
12
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане