Здраве

Периодичното гладуване – подходящо ли е при подготовка за бременност?

Безспорно методът е подходящ за изчистване и редукция на теглото, но пък може би не е толкова полезен за яйцеклетките. Ето защо:

снимка: Unsplash
снимка: Unsplash
Много жени, които искат да забременеят естествено или се подготвят за асистирана процедура, обикновено се насочват към детоксикация, защото искат да намалят подуването (особено след хормонални терапии) или да „изчистят“ тялото си преди бременността. Един от популярните напоследък начини, удобен и лесен за прилагане, това е т.нар. „периодично гладуване“.

За незапознатите, нека изясним, че това е метод, при който се налага ограничение на часовете, в които се приема храна в рамките на деня. Има различни схеми на „периодично гладуване“, но най-разпространената е калорийният прием да е ограничен в рамките на 8 часа, а през останалите 16 часа от денонощието – се гладува изцяло. Този нов метод спомага да се ограничи приемът на калории и евентуално да се пропусне едно от трите основни хранения за деня. Поддръжниците на метода твърдят, че „периодичното гладуване“ е ефективно за сваляне на килограми, за случаи на диабет и изобщо – за поддържане на оптимално здраве. 

И все пак, периодът на подготовка за бременност не е като останалите периоди от живота ни. Дали „периодичното гладуване“ е полезно, когато подготвяш тялото си за бременността? Подходящо ли е, ако се опитвате да заченете?

Безспорно методът е подходящ за изчистване и редукция на теглото, но пък може би не е толкова полезен за яйцеклетките. Ето защо:

Ако имате проблем със забременяването, по-добре вниманието ви да бъде фокусирано върху това, колко нахранени са вашите клетки, колко укрепени са вашите органи и системи и колко сте балансирани емоционално. Ако всичко е наред в тези три направления, мозъкът изпраща на яйцеклетките сигнал, че е безопасно да настъпи овулацията, тъй като няма усещане за заплаха и нивата на стресовите хормони са сравнително ниски. Това обяснява защо навремето докторите казваха, че ако „смениш климата“ или си вземеш почивка, може по-лесно да забременееш.
 
Вече се досещате, че ако хипофизата и хипоталамусът усетят, че тялото е в ситуация на глад и лишение, то ще потисне или възпрепятства овулацията, разчитайки посланието, което му изпращате – че тялото ви е в състояние на оцеляване. Това важи с особена сила за жени, които са с поднормено или много ниско тегло.

И все пак има начини да свалите малко килограми и да се освободите от натрупаното тегло от хормоналните стимулации, като едновременно с това повишите своя шанс за зачеване.

Ето и няколко препоръки, които ще ви помогнат да постигнете оптимално тегло и да укрепите репродуктивната си система:

1.Закусете с яйца и не пропускайте жълтъците – именно те осигуряват полезните хранителни вещества за яйцеклетките. Яйцата съдържат протеини и полезни мазнини, с които ще нахранят яйцеклетките ви още от сутринта. Може да ги хапнете с филийка квасен хляб с кълнове и ¼ авокадо или да добавите сурово яйце в смутито си.

2.Наблягайте на бульоните и крем супите: Костният бульон става все по-популярен напоследък и не е трудно да се намери готов на фермерските пазари и във фермерските магазини. А може и да си приготвите сами вкъщи, като единствено важно е да се уверите, че слагате 1 с. л. натурален оцет на литър вода и варите на съвсем слаб огън в продължение на над 12 часа. Костният бульон е богат на хранителни вещества, вкл. на минерали и колаген, като е ниско калоричен. Крем супите от тиквички и аспержи са изключително засищащи и вкусни дори на стайна температура, което ги прави удобни за носене в офиса. Чудесни са за пречистващите дни, когато сте в менструация. Имайте предвид все пак, че не препоръчвам да се замества цяло хранене с бульон или супа, а по-скоро да ги добавите към вашата вече балансирана диета, като средство за изчистване и храна за яйцеклетките.

3.Движение: Изкачването на стълби е отличен начин да се движите, ако се опитвате да забременеете, тъй като движението на бедрата увеличава кръвообращението към яйчниците. Все пак бъдете внимателни да не прекалите с изкачването на стълби, ако приемате медикаменти за стимулиране на яйчниците, за да не се получи т.нар. яйчниково усукване. Нека движението ви бъде е умерено.

4.Заредете се и се хидратирайте с кокосова вода: Яйчниковите фоликули са пълни с течност, затова добрата хидратация е от особена важност. Кокосовата вода съдържа електролити, които спомагат за доброто ѝ усвояване и изотоничните ѝ качества наподобяват тези на телесните течности, с което подсилва фертилитета, но и спомага да се освободите от задържаните течности. 

5.Прилагайте модифициран вариант на „периодичното гладуване“: Ако сте натрупали килограми в резултат от лечението на инфертилитета, подходяща е следната схема: вечеряйте рано (около 19:00ч.), а нека закуската ви е по-хранителна и да бъде около 8:00ч., когато храносмилателните ензими се отделят най-интензивно. Колкото по-хранителни са закуската и обядът, толкова по-добре ще се чувствате, защото по-добре ще усвоите хранителните вещества.

И най-вече, помнете, че висшата ви цел сега не е да влезете в тесните си дънки, а да подготвите тялото за бременността и да износите и родите едно здраво бебе. Ако килограмите не са наистина прекалено много, по-добре отложете отслабването за след бременността. 

Разбира се, това не е единственото, което можете да направите, за да подготвите тялото си и да нахраните своите яйцеклетки. Освен салатите, смутитата и хранителните добавки, има и нещо повече — можете да се научите да използвате храната, за да подобрите фертилитета и балансирате менструалните си цикли!

И това не е всичко, защото ние не сме само физически тела. Нашата сложна система, наречена човек, включва и фактори като: емоции, мисли и ментални нагласи, психологически особености, нива на стрес, нива на енергия и духовни потребности. Една холистична (цялостна) програма би имала най-пълноценен ефект за успешното зачеване и здравословна бременност!

Елена Терзиева, нутриционист 
тел. 0889901660
elena@elenaterzieva.com 
www.elenaterzieva.com

 

Солта на живота Здраве

Солта на живота

Еликсирът Quinton донася здраве от дълбините на океана

Лесно ли е да намалим антидепресантите? Здраве

Лесно ли е да намалим антидепресантите?

Много хора се оплакват от безпокойство, когато се опитат да ги намалят или спрат

Нов човек Здраве

Нов човек

„Програма „Нова клетка“ гони болести и учи на здравословен начин на живот

Да се свържем със своята женственост Здраве

Да се свържем със своята женственост

Как да бъдем в синхрон със своето тяло?

Микронутриентен зодиак Здраве

Микронутриентен зодиак

Най-полезните храни според зодията

Хипотеза: Хипертонията не е болест, а характер… Здраве

Хипотеза: Хипертонията не е болест, а характер…

Хипертоникът е човек, който не може да противостои на ситуация и преживява всичко в себе си

Захарта е супер антиоксидант Здраве

Захарта е супер антиоксидант

Другата страна на въглехидратите

Как да подобрим качеството на съня си с три лесни стъпки? Здраве

Как да подобрим качеството на съня си с три лесни стъпки?

Станете част от практическия семинар „Енергийната психология – мост между два свята“ на 23 февруари в хотел Хемус

За най-чаровния период от живота на жената Здраве

За най-чаровния период от живота на жената

Какви са симптомите на менопаузата?

Ролята на калия и натрия при зачеването Здраве

Ролята на калия и натрия при зачеването

Едно от най-забележителните свойства на натрия е неговата роля за множество аспекти на фертилността – от сексуалното желание и репродукция – до износването и кърменето

Подари на тялото си вълшебство Здраве

Подари на тялото си вълшебство

Център „Чакра“ ще получите автентичен аюрведа йога масаж от най-добрите терапевти лечители

Витамин C за здраве и младост Здраве

Витамин C за здраве и младост

Аскорбиновата киселина предпазва от множество заболявания, а липсата ù причинява сериозни проблеми

Хербалкан е единственият производител в България на тинктури от свежи билки Здраве

Хербалкан е единственият производител в България на тинктури от свежи билки

Продуктите ще се предлагат и по време на новото ни събитие Списание Осем НА ЖИВО

Уникални продукти на ХомеостазаⓇ от дребни диви риби и камили Здраве

Уникални продукти на ХомеостазаⓇ от дребни диви риби и камили

Ще се предлагат и по време на новото ни събитие Списание Осем НА ЖИВО

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното Здраве

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното

Лек и приятен режим за изчистване през зимните месеци

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут! Здраве

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут!

Съветите на будисткият тантра учител гуру Йоги Тан как да се справим с бърнаута

*