Подкрепете ни!
Здраве26 май 2020

Защо е такава мъгла във всичко, свързано с коронавируса

Какви са причините учените да не са единни в позициите си за пандемията

изображение: iStock
изображение: iStock
Променящите се препоръки по време на пандемията Covid-19 относно неща, като например дали да се носят маски, объркаха обществото и накараха хората да загубят вяра в науката, пише cnbc.com. Но промяната на мнението въз основа на нови доказателства е знак за чест в научната общност.
Ситуацията се усложнява от факта, че предпечатните научни изследвания често се дискутират публично в социалните медии, а не зад затворени врати, както беше досега.

Ако сте се настроили на ежедневния новинарски поток по време на пандемията от коронавирус, вероятно сте забелязали обстоятелства, при които учените неохотно и някак объркано споделяха информация, обсъждаха най-новите изследвания в социалните медии или направо коренно променяха позициите си.

Когато политик, корпоративен мениджър или друг лидер не следва една постоянна позиция и не е последователен в изявите си, казваме, че му липсва автентичност или че е кариерист, или пък че е продажен и обслужва нечии интереси.

В научния свят се очаква и допуска, и дори е желателно, учените с най-високи титли да развиват своето мислене, да си променят позицията и да твърдят нещо различно от това, което са проповядвали дълго време. Това се случи и с поведението на учените и медиците по време на пандемията от коронавирус. Обществеността не разбира това и губи вяра в учените, които променят мнението си. И това има реални последици по предните линии, пише cnbc.com.

Д-р Меган Рани, лекар в спешното, която работи в болницата в Род Айлънд, заяви, че някои пациенти отказват да носят маски, защото „така били казали от Световната здравна организация". Факт е, така беше, първоначално съветите бяха, че няма смисъл да се носят маски, тъй като имало малко доказателства, че това ще помогне да се предотврати заразата.

По-късно тази препоръка се промени, тъй като проучванията доказаха, че хората без симптоми могат да разпространяват болестта. Сега здравните организации и служби насърчават всички хора в обществото да носят маски, за да се предотврати разпространението на болестта. Но както Рани посочи в интервю за CNBC, това е „част от процеса“ - водещите органи за обществено здраве да адаптират своето мислене въз основа на нова информация.

Карл Бергстром, професор по биология на Вашингтонския университет и автор на книга за дезинформация, обясни, че много малко се е знаело за вируса през януари и февруари. Затова специалистите по инфекциозни болести и епидемиолозите трябвало да направят всичко възможно и да спасяват хора без много данни под ръка.

И до днес, отбелязва д-р Бергстром, невинаги има ясен отговор на важни показатели като честотата на смъртността на случаите например. Понякога единственият отговор е „зависи“ или още по-малко удовлетворяващият „ние все още го проучваме“. Това е трудно за разбиране, особено когато обществеността е разтревожена, търси отговори и конкретни съвети.
„Имаме напълно нов вирус, в началото започваме да действаме по подразбиране без да знаем нищо. Можем в най-добрия случай да правим догадки въз основа на това, което знаем за предишни коронавируси и предишни огнища на други респираторни вируси“, казва Бергсторм.
С напредването на пандемията учените ще получат повече данни, когато се появят повече случаи. „Това ни дава повече време да направим основно проучване на молекулярната биология на вируса и взаимодействието между вируса и гостоприемника“, обясни той. „Получавате повече възможност да гледате как работи трансмисията. И стигате до нови заключения, основаващи се на повече доказателства, и след това ги правите публично достояние, защото това е най-доброто от това, което знаете. "

Най-добрите учени непрекъснато преоценяват себе си и теориите си, за да видят кое е правилно и в кое са сбъркали, смята Винай Прасад, хематолог-онколог и доцент по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Тъй като ситуацията се развива твърде динамично, учените бързат да публикуват документи, преди те да бъдат подложени на пълна проверка. Тези документи все повече се споделят в социалните медии и стигат до широк кръг потребители, докато преди учените си обсъждаха хипотезите в затворените си общества.

Така наречените „предпечатни сървъри“ като bioRxiv и medRxiv предлагат изследвания, които се разпространяват много по-бързо от обичайния процес на партньорска проверка, който може да отнеме седмици или месеци. Потребителите вече са свидетели на тези дискусии и от време на време на огнени разногласия, на цели информационни войни.

Понякога много различни научни екипи работят по един и същ проблем, но с различна хипотеза или различна теоретична рамка. Ако учените спорят бурно помежду си, това не означава задължително, че парадират или пък са се продали на някой фармацевтичен концерн или международна групировка. 

Опасността е, че когато един научен труд изглежда солиден, публикуван е в някои от порталите за предварителни академични публикации и лесно се разпространява от там из социалните медии, много хора могат да се подлъжат, особено когато става дума за медикаментозни експерименти. 

Ако става въпрос за грешка по невнимание, обясни Бергсторм, изследването трябва да бъде оттеглено с обяснение на проблема и това трябва да се разпространи отново сред обществеността.
„При толкова много натиск да се движим бързо, вероятно ще се случат грешки - особено в предпечатните издания. Така че научната общност и медиите трябва да полагат големи грижи как се отчита всичко това “, каза той.
Източник

Още по темата:

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки Здраве

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки

Учени изследват дали може да се прилагат медикаменти за онкоболни за лечение на COVID-19

Защо е полезна чаша вода на гладно Здраве

Защо е полезна чаша вода на гладно

Бонусите са: подобравяне на метаболизма, здрави кожа и коса

Средният път към здравето Здраве

Средният път към здравето

Хомотоксикологията е взела най-доброто от хомеопатията и класическата медицина. Отлично се справя с болестите на жената

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение Здраве

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение

Експерти-психолози с отворено писмо към своите колеги за проактивна работа със зависимите

Кой е открил първата ваксина Здраве

Кой е открил първата ваксина

Вариолацията на Екатерина Велика извършва Томас Димсдейл на 12 октомври 1768 г.

Да „се отърсиш” е новата йога! Здраве

Да „се отърсиш” е новата йога!

Можем ли да се отърсим от проблемите си чрез изтръскване на тялото, подобно на кучетата?

Тревожните мисли и негативизмът могат да докарат деменция Здраве

Тревожните мисли и негативизмът могат да докарат деменция

Предъвкването на миналото и страхът от бъдещето отлагат плаки в мозъка

Някои са с вроден имунитет срещу коронавирус Здраве

Някои са с вроден имунитет срещу коронавирус

Те притежават клетки, които са способни да подтикнат имунната система да се бори веднага

Успешен контрол върху апетита, теглото и кръвната захар с PGX®! Здраве

Успешен контрол върху апетита, теглото и кръвната захар с PGX®!

Щастието е наистина пълно, ако не са излишните килограми

Имунитетът и ... още нещо Здраве

Имунитетът и ... още нещо

Отслабването на имунната система е причина за появата на цистит. Как да се преборим с него?

САЩ ще натрупа милиони ваксини против COVID-19 преди официалното одобрение Здраве

САЩ ще натрупа милиони ваксини против COVID-19 преди официалното одобрение

Това лято започват тестовете върху десетки хиляди хора

Как едно руло от хавлия прави чудеса Здраве

Как едно руло от хавлия прави чудеса

Магическото упражнение на Фукуцудзи изправя гърбове и прибира кореми

Научният свят скептичен към ваксината на Moderna Здраве

Научният свят скептичен към ваксината на Moderna

Експерти: компанията не е показала никакви точни числа и изследвания, за да се каже, че резултатите са положителни

Китай отново прибегна до блокади заради зачестили случаи на Covid-19 Здраве

Китай отново прибегна до блокади заради зачестили случаи на Covid-19

Мерките се затегнаха в град от 700 000 жители, близо до руската граница

Учените спорят дали е добре училищата да отворят отново Здраве

Учените спорят дали е добре училищата да отворят отново

Няма общо становище дали децата с коронавирус са толкова заразни, колкото възрастните

Учени обясниха защо искаме да знаем още и още за коронавируса Здраве

Учени обясниха защо искаме да знаем още и още за коронавируса

Чувството за контрол може да ни създаде комфорт по време на пандемия