Подкрепете ни!
ЗдравеДоц. Нейтън Бартлет / 21 януари 2021

Ваксини и възрастни хора: все още е рано да се правят заключения

Доц. Нейтън Бартлет: Смъртните случаи са тъжни, но те не трябва да са причина за тревога

Снимка: Нани Чавес, Unsplash
Снимка: Нани Чавес, Unsplash
Докладите на Норвегия за зачестилите смъртни случаи при възрастни хора след ваксиниране против коронавирус ще повишат вниманието на другите страни, които ще следят внимателно на кого се бият ваксините, особено ако става дума за особено уязвимите обитатели на домове. Може да видим допълнителни доклади за това, които ще се появят през следващите седмици от други страни... Но може и да не видим, твърди Нейтън Бартлет (доцент в Училище за биомедицински науки и фармация, Университет в Нюкасъл).

Имаме ограничена информация относно тези случаи в Норвегия. Хората, за които се съобщава, че са починали, са възрастни и много крехки. Много от тях са имали сериозни здравословни проблеми, често срещани в напреднала възраст и може би са били към края на живота си, независимо от ваксината.
Въпреки че са разследвани, важно е да се отбележи, че смъртните случаи не са свързани категорично с усложнения, възникнали след поставянето на ваксината. Междувременно и австралийски експерти призоваха за спокойствие.

В новата история на ваксините не сме виждали тенденции, показващи смъртни случаи при възрастни хора след ваксинация. Например няма доказателства, че годишната противогрипна ваксина е свързана със смъртни случаи при възрастни хора - или хора на всякаква възраст. Важно е обаче да се отбележи, че при сравнение с противогрипна ваксина или друга ваксина с ваксината Pfizer против COVID-19, ние сравняваме ябълки и портокали.
Ваксината Pfizer се основава на mRNA технология, която е напълно нова в човешката ваксина. Тази технология въвежда част от генетичния материал на вируса SARS-CoV-2 под формата на информационна РНК (иРНК). Това инструктира клетките ви да станат част от вируса, който стимулира имунния отговор, инхибиращ инфекцията и предпазващ от болести.
Всички ваксини са създадени да генерират имунен отговор - макар и по различни начини - да подготвят телата ни да се борят с вируса, ако и когато го срещнем.
Създаването на имунен отговор води до възпаление в организма. Някои хора няма да получат странични ефекти от ваксината, но възпалението може да се прояви по различен начин при различните хора и различните ваксини. Това може да означава реакция на мястото на инжектиране или умора, или друго неразположение. Смъртните случаи в Норвегия са свързани с висока температура, гадене и диария. Макар и в тежкия край на спектъра от странични ефекти на ваксината, тези симптоми биха били поносими за по-голямата част от хората.

Как различните хора ще реагират на иРНК е това, което започваме да разбираме сега. Възможно е тази ваксина да има по-сериозни ефекти при по-възрастни, уязвими хора, при които първоначалният възпалителен отговор може да доведе до сериозни поражения.
Но все още е рано да се правят някакви заключения. Страничните ефекти показват, че ваксината генерира имунен отговор. Ваксините трябва да генерират имунен отговор, за да действат, а страничните ефекти са страничен продукт от нашите тела, изграждащи имунен отговор.
Макар смъртните случаи да са тъжни, те не трябва да са причина за тревога. Това всъщност ни казва, че ваксината стимулира имунния отговор. За повечето хора този отговор ще бъде напълно поносим и ще доведе до развитие на имунна памет, която предпазва от тежък COVID-19.
Голямото предизвикателство за всяка ваксина е да генерира достатъчно силен имунен отговор, така че да сте защитени от въпросното заболяване, но не прекалено силен, за да не получите сериозни неблагоприятни странични ефекти. Там, където тази разделителна линия съществува, тя ще варира при различните хора, но най-възрастните и най-крехките ползватели на ваксини вероятно са най-застрашени от тежки, потенциално животозастрашаващи реакции.

Така че с тези, които може да са по-податливи на рискове, бихме могли да сме по-предпазливи. При одобряването на ваксината Pfizer, TGA може да обмисли препоръка - тази конкретна ваксина да не се препоръчва за хора в дълбока и немощна старост, особено за тези, които имат други заболявания и потенциално са към края на живота си.

В идеалния случай дали да се сложи ваксината трябва да се решава за всеки отделен случай в тази група, като се преценяват внимателно рисковете и ползите във всяка ситуация въз основа на най-добрите налични данни. 

*Нейтън Бартлет, доцент, Училище за биомедицински науки и фармация, Университет в Нюкасъл 

Източник

Още по темата:

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature Здраве

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature

С правилно подбрани натурални извлеци и съставки вашата кожа получава всичко, което ù е нужно, за да е свежа, подхранена и неустоима

Д-р Далке към българите: Вие решавате, не чакайте държавата! Здраве

Д-р Далке към българите: Вие решавате, не чакайте държавата!

Авторът на „Болестта като път" не яде месо от 50 г., препоръчва „миротворна" храна и укрепване на имунната система

Ваксини Covid-19: етични, правни и практически съображения Здраве

Ваксини Covid-19: етични, правни и практически съображения

Съвет на Европа: Ваксинацията НЕ е задължителна и никой не е подложен на политически, социален или друг натиск да се ваксинира

Октомври 2020 г.: самоубийците в Япония са повече от починалите от COVID-19 за 10 месеца Здраве

Октомври 2020 г.: самоубийците в Япония са повече от починалите от COVID-19 за 10 месеца

Тревожният скок се дължи на жени, работещи в отрасли, засегнати от пандемията

Жителите на австрийски ски курорт с 8 месеца имунитет срещу COVID-19 Здраве

Жителите на австрийски ски курорт с 8 месеца имунитет срещу COVID-19

90% от хората с положителен тест през април са имали антитела за вируса през ноември

117-годишна се възстанови напълно от Covid-19 Здраве

117-годишна се възстанови напълно от Covid-19

Люсил преживява пандемията от испански грип и две световни войни

Във Виена стартира проект „Всички правим гаргара” Здраве

Във Виена стартира проект „Всички правим гаргара"

Служители на някои компании се тестват два пъти седмично вкъщи за COVID-19

Във времената на социална дистанция скуката може да е опасна за обществото Здраве

Във времената на социална дистанция скуката може да е опасна за обществото

За някои хора дори болката може да е по-приемлива от отегчението

Ставите се лекуват със 120 минути ходене веднъж на три дни Здраве

Ставите се лекуват със 120 минути ходене веднъж на три дни

Съветите на Олег Торсунов колко да са дълги разходките ни, за да сме здрави

От страх винаги правим обратното на това, което трябва Здраве

От страх винаги правим обратното на това, което трябва

Лууле Вилма за прошката, която лекува и за самозаблудите, които ни разболяват

Растителен пробиотик за здраво гърло Здраве

Растителен пробиотик за здраво гърло

Българската биотехнологична компания GENESIS създаде пробиотик, който предпазва от възпаления гърлото и устната кухина и поддържа чревната микрофлора в баланс

Защо случаите на COVID-19 ще почнат да намаляват Здраве

Защо случаите на COVID-19 ще почнат да намаляват

Дж. Меркола: COVID-19 е най-големият фалшификат в историята на човечеството

Д-р Меркола: Информирайте се, преди да се ваксинирате! Здраве

Д-р Меркола: Информирайте се, преди да се ваксинирате!

Бъдете смели. Ще ви критикуват, че сте посмели да говорите за „другата страна“ на историята с ваксината

Роден на 21-ва седмица Здраве

Роден на 21-ва седмица

Бет и Рик Хътчинсън наричат ​​Ричард своето чудо-бебе