Подкрепете ни!
Изкуство20 май 2022

„Кармина Бурана” с виртуозите на пианото Генова и Димитров

Все още има билети за Античния театър в Пловдив

„Кармина Бурана” с виртуозите на пианото Генова и Димитров
Истинска експлозия от емоции и душевен катарзис очакват зрителите на „Кармина Бурана”, на 20 май в Античния театър в Пловдив. Палката на маестро Йордан Камджалов, която се стреми към нищо по-малко от съвършенство, и този път ще подлуди сетивата ни, защото зад два рояла ще видим най-добрите сред гениалните пианисти в света - Аглика Генова и Любен Димитров. Ще пеят прекрасните солисти Пламена Гиргинова, Иво Йорданов и Александър Баранов, хорът на Музикална лаборатория за Човека, ансамбълът GENESIS ORCHESTRA и детският хор към Италианския лицей.А „Кармина Бурана” на Карл Орф с нейната „О, Фортуна” предизвиква всеки, който си мисли, че може да контролира всичко - концепция, която животът през последните две години разруши...
Както винаги различен, маестро Камджалов този път ни е подготвил нова разтърсваща интерпретация на „Кармина Бурана” – версия от 1956 г. за два рояла вместо за оркестър. Така световноизвестното клавирно дуо Генова и Димитров ще влязат в ролята на оркестър и ще ни понесат във вихъра на виртуозното си изпълнение през цялото време на музикалния шедьовър.
Ето какво споделиха двамата музиканти дни преди голямото събитие: „Кармина Бурана е много интересна музикална форма - не е точно кантата, защото представлява отделни песни от южна Германия (Бавария), където са били открити около 400 песни от Средновековието. Карл Орф ги събира, избира 25 и ги прави цикъла „Кaрмина Бурана”. Тази версия на произведението се изпълнява изключително рядко, в България последните години не е представяна. Няма оркестър, неговата партия се изпълнява от два рояла. От оркестъра остават ударните инструменти. Тази версия е много ценна, защото показва какво за композитора е било най-важно от оркестровия материал. Къде са опорните линии, които носят цялата тематика на всяка една от песните.”
През октомври 2017 г. Йордан Камджалов и клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров са удостоени с най-престижната награда за класическа музика в Германия Echo Klassik заедно със Симфоничния оркестър на БНР в категория „Запис на концерти от 20/21 век“, а през 2019 г. получават номинация за друга престижна европейска награда в звукозаписния свят - Opus Klassik, за чието отличие има принос и създаденият от Йордан Камджалов GENESIS ORCHESTRA.

„При Йордан Камджалов нищо не е обичайно. Няма рутина, защото рутината убива изкуството. Всичко се прави с такава любов и посвещаване! На репетицията на „Кармина Бурана”  с маестрото говорихме за други композитори, той правеше паралели с живота, говорихме за традициите, песните, за сексуалните теми, каквито изобилстват в „Кармина Бурана”. Там се говори много за любов, пролет, привличане между мъж и жена, за младите баварки със зачервени бузки и сочни устни. Засяга се и един болен момент на средновековието – църквата, която е представена с голяма доза гротеска и сарказъм...” – вълнуват се майсторите на клавишите, а ние ги питаме какво да очакваме от този спектакъл.


„Взрив от емоции – много радост и тъга. Текстът се изпълнява на старонемски, но публиката ще знае какво се пее благодарение на маестро Камджалов, който ще говори преди началото на изпълнението, защото е важно за хората да разбират съдържанието и смисъла. Всеки познава началото и края на произведението и „O Fortuna”, но за ежедневните, човешки теми, които присъстват вътре и засягат всички ни, малко хора са наясно. Когато изпълняваме едно музикално произведение, ние искаме да разберем какво е искал да изрази композиторът с музиката, защото това е мощна емоционална вълна.” – споделят партньорите на сцената и в живота Аглика и Любен.
•    18 май 2022, 20:00 ч., зала „България“
Билети тук

•    20 май 2022, 20:00 ч., Античен театър - Пловдив
Билети тук
20 щриха от портрета на Екзюпери Изкуство

20 щриха от портрета на Екзюпери

122 г. от рождението на автора на „Малкия принц"

Антонио Гауди: „Дворецът ми ще стане по-светъл от светлината...“ Изкуство

Антонио Гауди: „Дворецът ми ще стане по-светъл от светлината...“

Интересни факти за автора на храма „Светото семейство“ в Барселона

Съдим другите по постъпките, а искаме нас да ни съдят по възможностите Изкуство

Съдим другите по постъпките, а искаме нас да ни съдят по възможностите

36 г. от смъртта на Х. Л. Борхес: Животът е сън, сънуван от Бог

Възраждане за нов живот – изложба на усмивки през лятото Изкуство

Възраждане за нов живот – изложба на усмивки през лятото

Откри се Втори Международен Салон Наив. Арт наив се отличава с лекота, ярки цветове, детски поглед към света, неопосредстван от академични правила.

За първи път в България творец наив от международен ранг ще води майсторски клас Изкуство

За първи път в България творец наив от международен ранг ще води майсторски клас

Създадените произведения ще бъдат изложени по време на Втори Международен Салон НАИВ от 1 до 12 юни в София

Оноре дьо Балзак: „Зад всяко голямо богатство се крие престъпление” Изкуство

Оноре дьо Балзак: „Зад всяко голямо богатство се крие престъпление”

Каквото и да правиш, трябва да го правиш добре, дори то да е безумие!

На света няма зли хора – само нещастни Изкуство

На света няма зли хора – само нещастни

131 години от рождението на великия писател Михаил Булгаков

Мрак, самота и отчуждение в картините на Едуард Хопър Изкуство

Мрак, самота и отчуждение в картините на Едуард Хопър

Днес, 55 години след смъртта си, великият американски художник е по-актуален от всякога

И свободата съм я чувствал най-добре след болка от раздяла Изкуство

И свободата съм я чувствал най-добре след болка от раздяла

Три лирични стихотворения от Любомир Левчев

Започва ли понеделник в събота? Изкуство

Започва ли понеделник в събота?

Братята Стругацки: „Помислете какво можете да дадете на децата си... Осакатявате ги по свой образ и подобие.“

Откриха музей на Фр.Хундертвасер в Нова Зеландия Изкуство

Откриха музей на Фр.Хундертвасер в Нова Зеландия

100 000 дървета е посадил известният архитект и художник в имението си