Събития

Отбор в подкрепа на египетския лешояд тича на Софийския маратон 2018

В кампанията „Миля за египетския лешояд“ се включват специалисти и любители

Отбор в подкрепа на египетския лешояд тича на Софийския маратон 2018
Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) излиза на стартовата линия на тазгодишния Софийски маратон (14 октомври), за да даде начало на своята информационна кампания в подкрепа на световно застрашения египетски лешояд, включен в Червения списък на IUCN (International Union for Conservation of Nature).  

Отбор от специалисти, членове на дружеството, както и любители, заставащи зад каузата, ще тичат за лешояда или ще насърчават отбора с присъствието си. Деца от спортен клуб "Приорити спорт", както и от баскетболен клуб ЦСКА също ще бягат в защита на тази важна мигрираща птица. Специалистите ще са готови на място да разкажат за огромното значение и опасностите, които застрашават популацията на египетския лешояд.

С „Миля за египетския лешояд“ се оповестява и началото на международния проект „Опазване на египетския лешояд по миграционния му път“. С обновен сайт и в партньорство със страните по пътя на лешояда, всеки един от нас ще има възможност да следи пряко грижата и резултатите, които се постигат по проекта.
От българска страна се включват приятели на египетския лешояд, които са готови да защитават каузата публично. Първият от тях е директорът на столичния зоопарк - арх. Добромир Бориславов. Столичният зоопарк ще бъде също така територия, на която ще се случват много събития от кампанията.

Кой е той?
Това е лешоядът, гнездил по египетските пирамиди, по тепетата в Пловдив и е предвестник на пролетта в Източните Родопи и в Западна Гърция, отглежда малките си у нас и прелита 4000 км всяка есен до Африка.
Египетският лешояд е най-дребният от четирите вида лешояди, срещащи се в Европа.
Оперението на възрастните птици е бяло с черни махови пера и голо жълто-оранжево лице. Стърчащите заострени пера по главата придават характерен облик на тази необикновена птица.
В миналото египетският лешояд е бил повсеместно разпространен на територията на България и Гърция с многобройна численост. Днес Балканският полуостров приютява по-малко от 70 двойки. Видът е включен в Червената книга на България и е под опеката на Закона за биологичното разнообрази

Какво го застрашава?
За съжаление днес египетският лешояд е една от най-бързо изчезващите хищни птици на планетата, като основна заплаха са отровите, следвани от токов удар при кацане на електрически стълбове, промяната или унищожаването на местата, където гнезди или намира храна, безпокойството, убиването му от бракониери.

Спираме се само на два от рисковите фактора:
В гнездовите територии, по време на миграция и зимуване египетските лешояди често използват електрическите стълбове като места за почивка или нощуване. Това обаче крие сериозен риск за живота им. Някои модели стълбове от нисковолтовата електропреносна мрежа са особено опасни за птиците. При излитане или кацане между птицата и фазата може да възникне късо съединение, което има фатален край. Рисковите електропроводи са особено опасни за младите лешояди. Обезопасяването на електрическите стълбове чрез специални изолатори е ефективен начин за справяне с проблема. Тази мярка е много полезна и за хората и за самия бизнес, защото повишава качеството на услугата и предпазва мрежата от прекъсване.

На Балканите близо 90% от известните смъртни случаи причинени от хората се дължат именно на използването на отрови срещу други хищници, заплашващи домашните животни. На практика никой не иска да убие лешоядите, но те загиват поради своята екологична функция. Използването на отровни примамки е изцяло незаконна практика и има пагубни последствия не само върху мършоядните птици, но и върху биоразнообразието като цяло. Страдат и хората защото често жертва стават ловни или овчарски кучета. Проектът цели смекчаването на този проблем чрез алтернативни, но ефективни методи като Пан-Балканска стратегия и работни групи за борба с отровите, раздаване на овчарски кучета, електропастири, репеленти за хищници и др.

Заповядайте на 14 октомври на Софийския маратон, за подкрепим и поговорим за египетския лешояд и неговото опазване. Защото все някой трябва свърши мръсната работа, а той е готов да го стори за нас и за природата.
Концерт - спектакъл „Първо Любе“ се завръща на голямата сцена Събития

Концерт - спектакъл „Първо Любе“ се завръща на голямата сцена

13 октомври с нови картини от Югозападна България, Тракия, Шоплука и Ваяшкия регион

Албания на прага на промяната (1990-1991) Събития

Албания на прага на промяната (1990-1991)

Вижте уникалната фотографска изложба на Джон Демос

Броени дни до края на записването за Академия Музика Събития

Броени дни до края на записването за Академия Музика

Нов уникален музикален проект за хора над 16 години. 21 септември е крайният срок за записване в новата музикална образователна програма по инициатива на световноизвестния български диригент Йордан Камджалов.

„Бъдещи лидери в действие сега!” от 13 до 15 април Събития

„Бъдещи лидери в действие сега!" от 13 до 15 април

Трети семинар „Успешен млад лидер" с Гуру Йоги Тан

Фермерски фестивал в Часа на Земята `18 Събития

Фермерски фестивал в Часа на Земята `18

Тази събота отново гасим лампите за час, за да се замислим за природата

Пролетта във Виена иде с 1 млн. лалета и нарциси Събития

Пролетта във Виена иде с 1 млн. лалета и нарциси

Шест великденски базара с 225 щанда в австрийската столица

Рецепта на успеха с вход свободен Събития

Рецепта на успеха с вход свободен

Списание 8 на фестивала „Здравей, Здраве“ в Пловдив на 21-22 април

Отвъд границите на класиката Събития

Отвъд границите на класиката

Потопете се в атмосферата на вълшебното дуо Лиса Джерард и Йордан Камджалов

„Следваща цел: Марс” Събития

„Следваща цел: Марс"

На 23 март в София идва Бас Лансдорп, лидер на „Марс Уан“

„Приказки за Юнаци и злодеи: втори” Събития

„Приказки за Юнаци и злодеи: втори"

Задружният сборник е 28-ото издание в поредицата „Човешката библиотека"

Древното познание и сила на българите Събития

Древното познание и сила на българите

5-ото издание на форума ще е в Казанлък от 12 до 15 април

На крилете на киното Събития

На крилете на киното

София отново се превръща в столица на хубавите филми, манията ще завладее също Пловдив, Бургас и Варна до 29 март

Номинация за Списание 8 от БАИТ Събития

Номинация за Списание 8 от БАИТ

Асоциацията по информационни технологии раздаде годишните си отличия

„Здравей, здраве!“ в София Събития

„Здравей, здраве!“ в София

„Отвъд петте сетива. Здравето е средство, Пътят е целта“