Подкрепете ни!




ЗдравеЯна Немирова / 14 февруари 2014

Любов или влюбване?

7 разлики, които могат да ви спестят разходите за подарък днес



Точно защото много хора не правят разлика между двeте състояния, много често това незнание преобръща съдби и проваля животи. А различията съвсем не са толкова сложни, за да не може човек чрез самоанализ да си даде ясна сметка дали става въпрос за поредната бройка или за нещо много по-сериозно.
 
Познавате толкова много двойки, които вече са семейство и имат деца, живели са заедно дълги години, но когато на купон останете в кухнята насаме с единия от тях, ще чуете: "Не мога повече! Той/Тя не е за мен." Твърде късно някои разбират, че това, което са мислили за любов, е било просто влюбване.

Психолозите предлагат да запомните няколко простички различия между двете понятия и да не ги забравяте никога, тъй като е безпощадно ясно, че при влюбване главата се изпразва от съдържание и много лесно натрупаната информация може да изчезне. И въобще: прави ли си някой самоанализ на чувствата когато е влюбен? Затова си запишете тази статия някъде на десктопа и я дръжте там. Ще ви помогне, когато ви връхлети сляпата неделя. 

1.   Любовта идва бавно, влюбването - бързо 
За да се появи любов е нужно време, влюбването се стоварва върху главата ви като гръм от ясно небе. За да разберете какъв е истинският човек срещу вас трябва да изядете заедно една торба сол. Повечето хора носят маска и обиграните маниери при първи срещи, често не са индикатор за личностната същност. 
При влюбването е водещ първичният инстинкт. Това е пълно заслепяване от първия път. Зашеметяващо е, не стъпвате по земята, сърцето бие учестено, струва ви се, че ще полетите, в стомаха бушуват пеперуди, слънчевият сплит пулсира. Но независимо от покъртителната сила на влюбването, влечението е повърхностно. Макар и да не ви се струва така. Все още вие контролирате ситуацията. 
Влюбването е с очи - в телосложението, в движенията, в аромата, в реакциите. Човекът може наистина да ви харесва, но докато го обикнете с истинска любов ви предстои да изминете дълъг път. 

2.   Любовта си тръгва бавно, влюбването отлита 
В това могат да са убедени само тези, които вече са преживели края на романа. Ето два ретроспективни полезни въпроса: „Колко дълго продължи връзката ви?" и „Колко време ви трябваше, за да скъсате?" Тъй като за укрепването на истинската любов трябват месеци и години, почти толкова трае и болезнената раздяла. Влюбването приключва бързичко – както е и започнало. 

3.   Във фокуса на любовта е един човек, влюбването може да съвмести няколко 
Влюбеният може да „обича" едновременно двама или повече души. Казановите могат да бъдат различени в компанията по своя характер и темперамент. Например, момичето споделя, че обича двама едновременно и е преко силите й да избере единия. Истинската любов е целеустремена към един човек, който е всичко за вас. Показателно е, че няма как да търсите по-идеален от идеала си. 



4.   Любовта дарява желание за съзидание, влюбването е разрушително 
Любовта оказва благотворно влияние върху личността ви, тя ще разкрие най-доброто у вас. Ще ви изпълни с енергия, ще ви направи креативни, ще пробуди желанието ви за живот. Ще ви вдъхновява за успехи.
Влюбването е разрушително и носи хаос и демобилизация. Работоспособността ви намалява. Потенциалът ви е приглушен. Влюбването цъфти с пищни цветове в градината на идилиите. Мечтите за прекрасен безоблачен живот и вечно разбирателство са ярки и сладостни. Тези фантазии изместват всичко важно – училището, работата, следването, парите и отговорността пред другите. 
И при любовта идеализирате обекта на желанието си, но го виждате в реалните му измерения и го преценявате в реалните ситуации. Влюбването преекспонира добрите качества и външен вид и вие сте далеч от истината. 

5.   Любовта предполага съвместимост, влюбването я пренебрегва
Ако това е любов, то вас ви привлича не само външността на желания субект, но и поведението му, характерът, личностните качества, емоциите му, идеите и позицията. Съвместимите личности с общи интереси и еднаква ценностна система, могат да изградят по-тесни, водещи към дълготрайна любов отношения. 
Влюбването не се интересува от тези неща – важното е любимият обект да е под ръка и да предстои физическа близост. Ако може скоро. И да, сексът при влюбване е само секс, нагон. 
Сексът при любовта е божествена оратория на дълбоки емоции и нежно докосване.  

  

6.   Любовта вижда недостатъците, влюбването ги игнорира Любовта ви помага да откриете във вашия партньор както качествата, на които се възхищавате и харесвате, така и недостатъците му. Но това не ви кара да искате раздяла на всяка цена. Вие сте наясно, че всеки има и добри, и лоши качества, важното е да ви е хубаво един с друг и да гледате в една посока. 
Влюбването обаче ви пречи да видите в човека до вас нещо отрицателно. Склонността ви да идеализирате е толкова разпалена, че скрива от вас всичко, което не би ви харесало. Ви защитавате любимия от всички критики. Възхитени сте от едно-две негови прекрасни качества и в оглупяването си разчитате, че в бъдеще те ще надделеят над недостатъците и кривините му. 
И любовта вижда достойните факти, но никога няма да ви ослепи за недостатъците на ближния. 

7.  Любовта не се бои от раздяла, при влюбването – това е краят 
При наложила се раздяла, любовта може да укрепне. Отсъствието на любимия човек понякога разпалва още повече чувствата. Раздялата ще ви помогне да разберете какво е за вас любимият човек. 
Влюбването пък умира, ако обектът не е наблизо. Далеч от очите – далеч от сърцето, е казал народът по този случай. Интересът към тъй желания до скоро човек изгасва без еротичното влияние на усещанията от прекия допир.
  
Важно уточнение! Понякога влюбването прераства в истинска любов. Но ако форсирате ситуацията няма как да разберете дали това е истина или не. Така че се отпуснете и се радвайте на връзката си каквато и да е тя. Важното е да си изясните истинската цена без да се самозаблуждавате. Истината, само истината и нищо друго освен истината. Иначе боли. А любовта ако е истинска, тя ще оцелее по Божията воля. 
Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.