Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Мека или твърда опора за сън?

Как да изберем най-доброто за пълноценна почивка след тежкия ден

Здравето на всеки от нас зависи от много фактори - хранителни навици, активност, наследственост, условия на живот и работа, злополуки. Това, по което си приличаме, е принудителната поза, в която повечето от нас работят. Прекарваме между 6 и 8 часа на бюро, времето и възможностите за раздвижване са ограничени. Това неминуемо води до проблеми с гърба, кръста, врата и раменете - започваме да чувстваме болки и скованост, дискомфорт през деня и нощта.

През светлата част на деня можем да се опитаме да облекчим неудобството, като правим кратки разходки - дори 5-минутна обиколка из офиса ще стимулира кръвообращението в крайниците, ще донесе отмора за очите, мозъка и гърба. Редовната физическа активност - тренировка, танци, дори по-дълга ежедневна разходка, спомага да раздвижим тялото и го запазва по-гъвкаво и здраво. Друг подход е помощта от масажист. Разбира се, това не са единствените варианти, а на кой от тях ще се спрем, зависи и от личните предпочитания, време и разбирания.

Докато през деня имаме избор как да повлияем на дискомфорта, нощем разнообразието не е толкова голямо. Тъй като това е времето, в което тялото и мозъкът си почиват, няма как болките да се облекчат с физическа дейност. Това обаче не означава, че няма начин да се справим с проблема. Да спим на качествен и правилно избран матрак е точно толкова важно, колкото да имаме удобен и ергономичен офис стол. Нека само се замислим - също както прекарваме 7-8 часа на работа седнали, така се случва и нощем, лежейкиШирокоразпространена е теорията, че спането върху твърд матрак предотвратява всякакви проблеми с гърба и кръста или ги облекчава, ако вече са се появили. Сънят върху твърд матрак като Armonia Dual от Magniflex се препоръчва за хора с по-високо тегло. 
Решаваща обаче е не твърдостта като цяло, а степента на твърдост на матрака. Съобразявайки се с индивидуалните характеристики като тегло и телосложение, ключово е матракът да обгръща тялото, като му предлага стабилна опора, съчетана със слоеве мемори пяна, която поема и приляга на извивките на тялото. Например моделът Comfort Dual от Magniflex предлага опция за мека до средна и средна твърдост и е оптимален междинен избор. Избирайки среднотвърд матрак си гарантираме максимално удобство, тъй като проблемите с гърба и кръста могат да са с различен произход. Изхождайки от тази гледна точка и от факта, че пробването на матрака в магазина не дава реална представа за това как ще се чувстваме, когато спим редовно на него, отиването към едната или другата крайност на твърдост не винаги ще предложи най-подходящата опора. Ако все пак сметнем, че се чувстваме по-комфортно, спейки на меко, не пречи да се спрем на по-мек модел като Мagnigel Dual, който също предлага стабилна опора, но е подходящ за хора с предпочитания към повече мекота и усещане за сън като в облаците.

Какъвто и избор на направим, е важно да имаме предвид качествата на самия матрак и това доколко той позволява равномерно разпределяне на тежестта, тъй като това е фактор, от който зависи максималния комфорт. Също така е добре да не разчитаме само на нощния комфорт, а и през деня да поддържаме тялото си във форма с редовна физическа активност, като по този начин ще направим необходимите стъпки към справяне с болките в гърба, кръста и раменете. Докато принудителната поза по време на работа е по-трудно да се избегне, то движението и динамичността в свободното време са въпрос на личен избор. За отпочиналост и по-малко болка внимание трябва да отделим и при избора на матрака, върху който спим.

ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Карл Досън: Сърцето пази спомените

снимки Добрин Кашавелов

Когато стигнем до личното ни ехо
от миналото, преодоляваме проблемите истински, казва създателят на метода
„Пренареждане на Матрицата" повече »

Личности
 
 
0

Очила за сънища

Учени от БАН създадоха уред, с който ще се събуждаме заредени с енергия и спомени повече »

Наука
 
 
7

Хибернацията е близо

Боб Нелсън; снимка: Profimedia

Скоро ще можем да замразяваме човешки тела и да ги възкресяваме без проблем, казва Боб Нелсън, един от пионерите на криониката повече »

Наука
 
 
1
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане