Здраве

Мека или твърда опора за сън?

Как да изберем най-доброто за пълноценна почивка след тежкия ден

Мека или твърда опора за сън?
Здравето на всеки от нас зависи от много фактори - хранителни навици, активност, наследственост, условия на живот и работа, злополуки. Това, по което си приличаме, е принудителната поза, в която повечето от нас работят. Прекарваме между 6 и 8 часа на бюро, времето и възможностите за раздвижване са ограничени. Това неминуемо води до проблеми с гърба, кръста, врата и раменете - започваме да чувстваме болки и скованост, дискомфорт през деня и нощта.

През светлата част на деня можем да се опитаме да облекчим неудобството, като правим кратки разходки - дори 5-минутна обиколка из офиса ще стимулира кръвообращението в крайниците, ще донесе отмора за очите, мозъка и гърба. Редовната физическа активност - тренировка, танци, дори по-дълга ежедневна разходка, спомага да раздвижим тялото и го запазва по-гъвкаво и здраво. Друг подход е помощта от масажист. Разбира се, това не са единствените варианти, а на кой от тях ще се спрем, зависи и от личните предпочитания, време и разбирания.

Докато през деня имаме избор как да повлияем на дискомфорта, нощем разнообразието не е толкова голямо. Тъй като това е времето, в което тялото и мозъкът си почиват, няма как болките да се облекчат с физическа дейност. Това обаче не означава, че няма начин да се справим с проблема. Да спим на качествен и правилно избран матрак е точно толкова важно, колкото да имаме удобен и ергономичен офис стол. Нека само се замислим - също както прекарваме 7-8 часа на работа седнали, така се случва и нощем, лежейки. Широкоразпространена е теорията, че спането върху твърд матрак предотвратява всякакви проблеми с гърба и кръста или ги облекчава, ако вече са се появили. Сънят върху твърд матрак като Armonia Dual от Magniflex се препоръчва за хора с по-високо тегло. 
Решаваща обаче е не твърдостта като цяло, а степента на твърдост на матрака. Съобразявайки се с индивидуалните характеристики като тегло и телосложение, ключово е матракът да обгръща тялото, като му предлага стабилна опора, съчетана със слоеве мемори пяна, която поема и приляга на извивките на тялото. Например моделът Comfort Dual от Magniflex предлага опция за мека до средна и средна твърдост и е оптимален междинен избор. Избирайки среднотвърд матрак си гарантираме максимално удобство, тъй като проблемите с гърба и кръста могат да са с различен произход. Изхождайки от тази гледна точка и от факта, че пробването на матрака в магазина не дава реална представа за това как ще се чувстваме, когато спим редовно на него, отиването към едната или другата крайност на твърдост не винаги ще предложи най-подходящата опора. Ако все пак сметнем, че се чувстваме по-комфортно, спейки на меко, не пречи да се спрем на по-мек модел като Мagnigel Dual, който също предлага стабилна опора, но е подходящ за хора с предпочитания към повече мекота и усещане за сън като в облаците.

Какъвто и избор на направим, е важно да имаме предвид качествата на самия матрак и това доколко той позволява равномерно разпределяне на тежестта, тъй като това е фактор, от който зависи максималния комфорт. Също така е добре да не разчитаме само на нощния комфорт, а и през деня да поддържаме тялото си във форма с редовна физическа активност, като по този начин ще направим необходимите стъпки към справяне с болките в гърба, кръста и раменете. Докато принудителната поза по време на работа е по-трудно да се избегне, то движението и динамичността в свободното време са въпрос на личен избор. За отпочиналост и по-малко болка внимание трябва да отделим и при избора на матрака, върху който спим.

Професионална грижа за зъбите Здраве

Професионална грижа за зъбите

SPLAT - иновативната марка продукти за орална хигиена с активни субстанции от природата

Как да съблечем рака Здраве

Как да съблечем рака

Нова теория за трофобластните клетки дава надежда за успешно лечение на онкологичните заболявания

Благотворителна вечеря в помощ на двойки с репродуктивни проблеми Здраве

Благотворителна вечеря в помощ на двойки с репродуктивни проблеми

Всяка шеста двойка се сблъсква с трудности в зачеването, сочат последните проучвания у нас

Запознайте се с детето, което никога не е хапвало захар Здраве

Запознайте се с детето, което никога не е хапвало захар

Грейс не консумира и зърнени, и млечни продукти, както и преработена храна

Погледнете не към учителя, а към урока - I Здраве

Погледнете не към учителя, а към урока - I

Много болести идват от погрешната мисъл, че някой ви източва енергията, а се блокирате самите вие

Пролет е. Време за детокс Здраве

Пролет е. Време за детокс

Как да изхвърлим отровите от телата и умовете си

Кожата и добрите мазнини Здраве

Кожата и добрите мазнини

Само правилната комбинация от мастни киселини може да осигури здрава кожа. Ето защо е важен разумният избор

Бреза за здраве Здраве

Бреза за здраве

Маслото побеждава целулита, а активният сок пречиства тялото. Предлага ги фирма, създадена от Рудолф Щайнер

Нашата лечебна армада Здраве

Нашата лечебна армада

Правилното хранене може да отгледа добри микроорганизми в тялото, които лекуват и ни предпазват дори от генетични болести

Силата в нашите длани Здраве

Силата в нашите длани

Как да подобрим енергийните свойства на водата

10 дупки, през които изтича силата ви Здраве

10 дупки, през които изтича силата ви

Пазете енергията си за добри дела и израстване

Как да постим правилно Здраве

Как да постим правилно

Да пречистим тялото и духа си без да си докараме анемия или да напъленеем

Козметологът Валентина Бевакуа: Чуйте кожата си, тя знае всичко Здраве

Козметологът Валентина Бевакуа: Чуйте кожата си, тя знае всичко

Новото поколение грижа за кожата е индивидуално и свързано с микробиома на всеки от нас

Хармонията на елемента вода Здраве

Хармонията на елемента вода

Още за чешките биоинформационни продукти „Енерджи"

Здравето е баланс Здраве

Здравето е баланс

4 подбрани адаптогена от „Органик Индия"