Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Болница за плюшени мечета

Малките виенчани борят страха си от чичо доктор с игра

Снимки: MedUni Wien/A. Kawka
Снимки: MedUni Wien/A. Kawka
Плюшени играчки и кукли в операционната зала, на рентген или компютърна томография: инициативата "Болница за плюшени мечета" има за цел по формата на игра да освободи децата от страха им при посещение на лекар или болница. 

Във Виена за 16-а поредна година отваря врати "Болницата за плюшени мечета". Инициативата е съвместен проект на Медицинския университет във Виена, Австрийската асоциация на студентите, Лекарския съюз и Съюза на фармацевтите в Австрия. Поради големия интерес през последните години този път болницата за плюшени играчки ще работи не два, а три дни в Лекарския съюз във Виена. 

Часовете преди обед са запазени за записали се училищни групи, а следобедите могат да дойдат всички деца , които искат доведат на преглед или лечение играчките си. "Болничният престой" трае около един час и е подходящ за деца между четири и осем години, а входът е безплатен. 

В ролята на доктори за плюшени играчки  ще влязат 50 студенти от Медицинския университет на Виена. Последователността на различните процедури отговаря на действителността в болницата - от приемането до изписването на "пациентите".  В болницата ще работи и стоматологична клиника, а "спешните случаи" ще бъдат приемани в бърза помощ. 

За операциите има на разположение допълнителни плюшени играчки, които могат да бъдат отваряни и отново зашивани. Децата не само съпровождат своята играчка, но и действат като асистенти на лекарите.В "Болницата за плюшени мечета" децата опознават по формата на игра сложните процеси в едно болнично заведение и по-късно, при истинско посещение в болницата или при лекаря, те могат да се върнат към този положителен опит и да приемат много от това, което се случва там, без страх, твърдят организаторите. Това помага както на децата и на родителите им, така и на лекарите. Благодарение на това, че децата придружават своите плюшени играчки лично и даже помагат при лечението им, те научават какво точно се случва и се убеждават, че посещението при лекар не е толкова страшно, колкото са си представяли.

Медицинският университет във Виена 
е най-голямото медицинско учебно заведение в немскоговорящите страни, където в момента учат около 8000 студенти. С 5500 служители, 27 университетски клиники  и три клинични института, 12 теоретични медицински центрове и множество високо специализирани лаборатории, той е една от най-значимите водещи изследователски институции в Европа в областта на биомедицината.ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Японците гушкат... месоядни паразити

снимка: http://deepseanews.com/

Компания за детски играчки създава плюшени копия на кръвожадното ракообразно повече »

Наука
 
 
0
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане