Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Защо бременните усещат гадене?

Месото на трапезата може би задейства механизъм за защита на ембриона

От цяла вечност за бременните жени се знае, че страдат от гадене и повръщане. Терминът „сутрешно гадене" обаче е подвеждащ, жените може да се чувстват зле и през целия ден. Дори понякога да стане толкова сериозно, че да бъдат приети в болница.

Изследователи от Харвардската болница "Бригхам" открили, че наситените мазнини са основна причина, която води до тези оплаквания. Рискът се увеличава пет пъти за всеки прием на наситени мазнини от 15 грама, което се равнява на 100-грамов чийзбургер. Причината може би е влиянието на тези вещества върху естрогена, доказано е, че наситените мазнини могат да увеличат нивата на хормона в кръвта.В миналото гаденето по време на бременност било отхвърляно от лекарите, сякаш витае само в главата на жената, но последните проучвания разглеждат теорията за неразположението като механизъм за защита на ембриона, еволюционно приспособяване, целящо да предпази бебето.

Но да го защити от какво? Може би... от месото. По начало то е основен източник на патогени и инстинктивно често е най-избягваната храна от бременните. Може би причината е в стремежа на тялото на бъдещата майка да предпази плода от токсините, които могат да са мутагенни, канцерогенни или тератогенни - причинители на вродени дефекти. 

Бременността е период на относително отслабване на имунната система. Обичайно човешкият организъм може да изхвърли повечето патогени в месото, бременните жени обаче имат по-слаб имунитет. Така че може би сутрешното гадене се развило като начин да стоят далеч от месото и другите по-тежки храни през този уязвим период.

Ако тази теория е вярна, би трябвало да направим и други заключения. Щом гаденето и повръщането по време на бременността играят защитна роля, тогава жените с такива симптоми трябва да имат по-голям шанс за здрава бременност. И наистина, при жените с гадене и повръщане, се наблюдава значително по-малка вероятност да направят аборт.

Заключение номер 2 би било, че храните, предизвикващи такива симптоми, съдържат неща, които могат да бъдат вредни за бебето. 

Гаденето и повръщането по време на бременност би трябвало и да се свързват с периода, в който ембрионът е най-уязвим. Това е между 5-ата и 15-ата гестационна седмица, когато се оформят всички важни органи. Именно тогава обикновено гаденето и повръщането са „в разгара си“ и бременните жени намират месото, рибата и яйцата за най-отблъскващи. 

И най-накрая, ако тази теория е истина, бихме очаквали по-ниска честота на сутрешното гадене при жени, приемащи само растителна храна. И, да, малкото общества, където не се срещат често проблеми като сутрешното гадене, са именно тези, които се хранят по-скоро с растителна храна.

Източник: Nutrition Facts
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев, www.nalazvai.com
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Утробата е класна стая

Здравето, емоционалността, интелектът и дори творческите способности се залагат в 9-те месеца между зачатието и раждането повече »

Здраве
 
 
11

Любов е, когато дядо лакира ноктите на краката на баба ми

Снимка: www.adme.ru

Как децата разказват за най-великото чувство повече »

Здраве
 
 
32

В бебезизходица

Донорството на яйцеклетки може
да помогне на 50 000 семейства да имат
свои деца; 985 жени вече са в списъка повече »

Здраве
 
 
3
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане