НаукаЖеня Милчева / 09 юли 2016

Апартамент на 8000 години!

Най-големите къщи от неолита са в столичния кв. „Слатина"

снимки: Владимир Мачоков
снимки: Владимир Мачоков
Огромни къщи от края на 7-ото - началото на 6-ото хилядолетие пр.Хр. проучват археолози в столичния квартал „Слатина". Това са най-големите жилища от епохата на ранния неолит, откривани някога не само у нас, но и в Европа. Двете новоразкрити къщи са твърде просторни дори според съвременните разбирания за разкош – по на около 150 кв. м и с по няколко помещения.Построени са от първите земеделци и скотовъдци, които прииждат на няколко последователни вълни от Анатолия (Мала Азия), установяват се тук и създават забележителна култура, а с времето разпространяват този тип поминък и към Централна и Западна Европа. 

„Корените на София са на повече от 8000 г., което я прави най-старата европейска столица", отбелязва археологът проф. дин Васил Николов, член-кореспондент на БАН, който ръководи разкопките. 

(Още за раннонеолитното селище в софийския квартал „Слатина" – в бр. 3/2016 г. на Списание 8.)Цялото селището се е разпростирало на около 300 дка, но площта не е обитавана непрекъснато, а то се е местило в рамките на този периметър. Просъществувало е около 500 г.  Четири метра е дебел културният пласт, който проучват археолозите. Имало е и по-ранни къщи от откритите сега, но те били строени на изток, по-близо до реката. Вероятно тя не е била единственият водоизточник, имало е и извор наблизо. 

В най-ранните си етапи селището било оградено с ров, който освен с отбранителни вероятно е бил натоварен и с магически функции. Такива ровове са откривани и край други селища от същата епохата у нас, обикновено били 1 или 3. 

Откритите къщи са били разрушени при пожар – сред останките има стопена глина, което значи, че температурата при горенето е била над 1200 градуса. Дали е било инцидент? Археолозите вече знаят, че в онази епоха се е практикувало и ритуално изгаряне на къщите. (Още за това в бр. 8/2014 г. на Списание 8). 

В новооткритите къщи липсва прекрасната рисувана керамика, характерна за това място през тази епоха, но се откриват множество различни глинени съдове, използвани в бита. Вероятно са били наредени на лавици покрай стените, които при пожара са се срутили, защото археолозите ги откриват на пода с дъната нагоре – там, където са нападали. „Грънците са изработвани в семейството - от негов член, специално обучаван за това, който е наследил умението от някой по-възрастен и има задължението да го предаде на следващото поколение. Най-вероятно керамичните съдове са били изпичани в същите пещи, в които е приготвян и хлябът", обяснява проф. Николов. 

Екипът е открил и три прецизно изработени каменни брадви, едната - от рядък зелен камък. Също и множество кремъчни и костени сечива. „Всичко, нужно на домакинството – пещта, хромелите, зърното – е било вътре в къщата, извън нея са само животните", казва археологът. 

Това се вижда на терена дори от необученото око на  неспециалиста: каменните хавани и сега са си там, също и многобройните и големи зърнохранилища (подобни на цилиндрични казани от глина) с овъгленото жито в тях – дребни черни зрънца, които блестят на слънцето.  Освен лимец тези ранни земеделци отглеждали и ечемик, и леща.Изпичали хляба в големи куполни пещи. В представите на тогавашните хора обаче те не били просто утилитарни съоръжения, а натоварени и с много символика – пещта олицетворявала женското начало. Проф. Николов обяснява: „В мисленето на онези хора профанното и сакралното са неотделими. Мястото, където се ражда хлябът, е изоморфен образ на утробата на Богинята майка, която ражда живота. Затова за тях пещта е в известен аспект обредно съоръжение." От пещта, пред която разговаряме, се е запазила само  основата, но на лицевата страна на перваза ѝ ясно личат моделирани релефни триъгълници. Според археолога те символизират мъжкото начало и така в пещта (женското) и релефа (мъжкото) двете начала се съчетават. Двете новооткрити къщи са били построени симетрично – стената на едната е леко дъговидна, а другата „е нагодена" спрямо нея и следва същата извивка. Личат кръглите дупки за дъбовите стълбове – основните носещи елементи на стените. Те били оплетени от върбови клони, дебело обмазани от двете страни с глина. Археолозите още нямат отговор на въпроса какъв тип покривна конструкция е била използвана при тази огромна квадратура. 

И двете къщи са били с минимум по три обособени помещения, а към едната явно е било залепено и допълнително - вероятно складово, защото вътре са открити 6 зърнохранилища и хамбар. Всъщност зърнохранилищата в тази къща са общо 15! Има ги и в другите стаи.  А пред северния ъгъл от вътрешната страна на къщата археолозите се натъкват на триъгълна площадка, леко издигната над пода. „Този ъгъл е акцентиран, защото северът е посоката, от която идва лошото. Затова от нея се пазят включително и с обредни действия. Не е изключено под тази площадка в северния ъгъл да има и строителна жертва", обяснява проф. Николов. 

И в съседната къща е имало множество зърнохранилища и поне 3 пещи – по едно във всяко помещение. „Живеели са по няколко поколения под един покрив. Къщите са били обитавани от по няколко семейства от един род – към 8-10 души. Предполагам, че всяко е имало отделна стая с пещ. В конкретния случай можем да предположим: три пещи – три семейства", разказва проф. Николов. 

Забележителни са не само откритията, а и духът на тези, които ги правят. Ентусиазмът им е заразителен въпреки адската жега, малкото работници и – както винаги! – крайно ограниченото финансиране.    
Няма братя по разум поне на 160 светлинни години Наука

Няма братя по разум поне на 160 светлинни години

Учени публикуваха резултати от проучване за наличието на извънземни цивилизации

Огромен океан под повърхността на Земята Наука

Огромен океан под повърхността на Земята

До тези изводи учените стигнали като анализирали втвърдени образци на потоци от лава

Доклад сочи, че банките за семенна течност в космоса скоро ще бъдат реалност Наука

Доклад сочи, че банките за семенна течност в космоса скоро ще бъдат реалност

Европейското общество по човешка репродукция търси път за човечеството извън планетата

Откриха кратер от сблъсък с астероид в Шотландия Наука

Откриха кратер от сблъсък с астероид в Шотландия

Този катаклизъм се е случил преди 1,2 милиарда години

Слоновете могат да „изчисляват“, използвайки хоботите си Наука

Слоновете могат да „изчисляват“, използвайки хоботите си

Те са единствените животни, които решават проста математическа задача само чрез обонянието си

Лекция на американски учен за слънчевите източници на космическото време Наука

Лекция на американски учен за слънчевите източници на космическото време

Трудовете на д-р Гопалсвами са за събития на Слънцето, които могат да имат ефект върху Земята

И замириса на море Наука

И замириса на море

Астрономическите явления от юни до 7 юли

Юпитер показва някои от своите спътници Наука

Юпитер показва някои от своите спътници

Ще могат да се наблюдават без телескоп до края на месеца

Тежки глоби за найлонови торбички и в Грузия Наука

Тежки глоби за найлонови торбички и в Грузия

Вече над 75 държави в света са въвели ограничения, а у нас - кога?

Бременна на 51 г.: Не се страхувайте от късно бебе! Наука

Бременна на 51 г.: Не се страхувайте от късно бебе!

Британка износва инвитро трето дете от донорска яйцеклетка

Гроб на 7 600 години откриха в Слатина археолози от БАН Наука

Гроб на 7 600 години откриха в Слатина археолози от БАН

Новооткритият скелет принадлежи най-вероятно на жена, погребана с дете

60-те нови спътника на Илън Мъск ще затруднят работата на наземните радиотелескопи Наука

60-те нови спътника на Илън Мъск ще затруднят работата на наземните радиотелескопи

Към днешна дата на околоземна орбита се намират 5162 обекта

В африкански планини откриха извънземно вещество Наука

В африкански планини откриха извънземно вещество

То е попаднало на Земята преди повече от 3,3 милиарда години

Разделили сме се с неандерталците преди 800 хил. години Наука

Разделили сме се с неандерталците преди 800 хил. години

Досега се смяташе, че сме вървели заедно с човекоподобните си братя по-дълго

Незамръзнал океан под повърхността на Плутон? Наука

Незамръзнал океан под повърхността на Плутон?

Учени обясниха как е възможно това при температури минус 200 градуса по Целзий