НаукаЖеня Милчева / 09 юли 2016

Апартамент на 8000 години!

Най-големите къщи от неолита са в столичния кв. „Слатина"

Огромни къщи от края на 7-ото - началото на 6-ото хилядолетие пр.Хр. проучват археолози в столичния квартал „Слатина". Това са най-големите жилища от епохата на ранния неолит, откривани някога не само у нас, но и в Европа. Двете новоразкрити къщи са твърде просторни дори според съвременните разбирания за разкош – по на около 150 кв. м и с по няколко помещения.Построени са от първите земеделци и скотовъдци, които прииждат на няколко последователни вълни от Анатолия (Мала Азия), установяват се тук и създават забележителна култура, а с времето разпространяват този тип поминък и към Централна и Западна Европа. 

„Корените на София са на повече от 8000 г., което я прави най-старата европейска столица", отбелязва археологът проф. дин Васил Николов, член-кореспондент на БАН, който ръководи разкопките. 

(Още за раннонеолитното селище в софийския квартал „Слатина" – в бр. 3/2016 г. на Списание 8.)Цялото селището се е разпростирало на около 300 дка, но площта не е обитавана непрекъснато, а то се е местило в рамките на този периметър. Просъществувало е около 500 г.  Четири метра е дебел културният пласт, който проучват археолозите. Имало е и по-ранни къщи от откритите сега, но те били строени на изток, по-близо до реката. Вероятно тя не е била единственият водоизточник, имало е и извор наблизо. 

В най-ранните си етапи селището било оградено с ров, който освен с отбранителни вероятно е бил натоварен и с магически функции. Такива ровове са откривани и край други селища от същата епохата у нас, обикновено били 1 или 3. 

Откритите къщи са били разрушени при пожар – сред останките има стопена глина, което значи, че температурата при горенето е била над 1200 градуса. Дали е било инцидент? Археолозите вече знаят, че в онази епоха се е практикувало и ритуално изгаряне на къщите. (Още за това в бр. 8/2014 г. на Списание 8). 

В новооткритите къщи липсва прекрасната рисувана керамика, характерна за това място през тази епоха, но се откриват множество различни глинени съдове, използвани в бита. Вероятно са били наредени на лавици покрай стените, които при пожара са се срутили, защото археолозите ги откриват на пода с дъната нагоре – там, където са нападали. „Грънците са изработвани в семейството - от негов член, специално обучаван за това, който е наследил умението от някой по-възрастен и има задължението да го предаде на следващото поколение. Най-вероятно керамичните съдове са били изпичани в същите пещи, в които е приготвян и хлябът", обяснява проф. Николов. 

Екипът е открил и три прецизно изработени каменни брадви, едната - от рядък зелен камък. Също и множество кремъчни и костени сечива. „Всичко, нужно на домакинството – пещта, хромелите, зърното – е било вътре в къщата, извън нея са само животните", казва археологът. 

Това се вижда на терена дори от необученото око на  неспециалиста: каменните хавани и сега са си там, също и многобройните и големи зърнохранилища (подобни на цилиндрични казани от глина) с овъгленото жито в тях – дребни черни зрънца, които блестят на слънцето.  Освен лимец тези ранни земеделци отглеждали и ечемик, и леща.Изпичали хляба в големи куполни пещи. В представите на тогавашните хора обаче те не били просто утилитарни съоръжения, а натоварени и с много символика – пещта олицетворявала женското начало. Проф. Николов обяснява: „В мисленето на онези хора профанното и сакралното са неотделими. Мястото, където се ражда хлябът, е изоморфен образ на утробата на Богинята майка, която ражда живота. Затова за тях пещта е в известен аспект обредно съоръжение." От пещта, пред която разговаряме, се е запазила само  основата, но на лицевата страна на перваза ѝ ясно личат моделирани релефни триъгълници. Според археолога те символизират мъжкото начало и така в пещта (женското) и релефа (мъжкото) двете начала се съчетават. Двете новооткрити къщи са били построени симетрично – стената на едната е леко дъговидна, а другата „е нагодена" спрямо нея и следва същата извивка. Личат кръглите дупки за дъбовите стълбове – основните носещи елементи на стените. Те били оплетени от върбови клони, дебело обмазани от двете страни с глина. Археолозите още нямат отговор на въпроса какъв тип покривна конструкция е била използвана при тази огромна квадратура. 

И двете къщи са били с минимум по три обособени помещения, а към едната явно е било залепено и допълнително - вероятно складово, защото вътре са открити 6 зърнохранилища и хамбар. Всъщност зърнохранилищата в тази къща са общо 15! Има ги и в другите стаи.  А пред северния ъгъл от вътрешната страна на къщата археолозите се натъкват на триъгълна площадка, леко издигната над пода. „Този ъгъл е акцентиран, защото северът е посоката, от която идва лошото. Затова от нея се пазят включително и с обредни действия. Не е изключено под тази площадка в северния ъгъл да има и строителна жертва", обяснява проф. Николов. 

И в съседната къща е имало множество зърнохранилища и поне 3 пещи – по едно във всяко помещение. „Живеели са по няколко поколения под един покрив. Къщите са били обитавани от по няколко семейства от един род – към 8-10 души. Предполагам, че всяко е имало отделна стая с пещ. В конкретния случай можем да предположим: три пещи – три семейства", разказва проф. Николов. 

Забележителни са не само откритията, а и духът на тези, които ги правят. Ентусиазмът им е заразителен въпреки адската жега, малкото работници и – както винаги! – крайно ограниченото финансиране.    
Учени предлагат линия между Луната и Земята Наука

Учени предлагат линия между Луната и Земята

Те смятат, че е възможно космическият асансьор да се построи с днешните технологии

Хора и плъхове играха на криеница Наука

Хора и плъхове играха на криеница

Гризачите квичели по време на търсене и били тихи в ролята си на „криещи се".

Странни мехури излъчват сигнали от центъра на Млечния път Наука

Странни мехури излъчват сигнали от центъра на Млечния път

Черната дупка Стрелец А* изригва, след като се е нагълтъла със звезден прах

Гъсеници, които ядат пластмаса, могат да спасят планетата Наука

Гъсеници, които ядат пластмаса, могат да спасят планетата

100 ларви са в състояние да изконсумират една найлонова торба за месец

Нова имунотерапия спасява алергичните към фъстъци Наука

Нова имунотерапия спасява алергичните към фъстъци

Хранителната алергия е най-честата причина за анафилаксия

Кой са най-често срещаните халюцинации? Наука

Кой са най-често срещаните халюцинации?

Понякога те може да са причинени от незначителни или временни травми

Равни, ама друг път Наука

Равни, ама друг път

Астрономическите явления от 8 септември до 7 октомври

Женените с по-малък риск от деменция Наука

Женените с по-малък риск от деменция

Учени не знаят причината, но са категорични: двойките са по-малко застрашени от самотниците

Европа се нагрява по-бързо от очакваното Наука

Европа се нагрява по-бързо от очакваното

Броят на летните дни с екстремни горещини се е утроил след 1950 г.

Мигрирали насекоми се размножават без мъжки екземпляри Наука

Мигрирали насекоми се размножават без мъжки екземпляри

От еволюционна гледна точка женските спестяват време и енергия, като се размножават сами

Вече 550 млн. години тези същества оцеляват при екстремни условия Наука

Вече 550 млн. години тези същества оцеляват при екстремни условия

Бавноходките са една от нерешените загадки в науката

Зловещата болест, която превръща хората в статуи Наука

Зловещата болест, която превръща хората в статуи

Летаргичният енцефалит покосява половин милион души през миналия век

Опасно ли е лененото семе за здравето? Наука

Опасно ли е лененото семе за здравето?

EFSA излезе с доклад, че уж здравословната храна ни трови с цианид

Човек със свинско сърце ще е факт до 3 г. Наука

Човек със свинско сърце ще е факт до 3 г.

Първата трансплантация на бъбрек от прасе ще се случи до края на тази година

Най-дълбокото езеро в света е под заплаха от екологична катастрофа Наука

Най-дълбокото езеро в света е под заплаха от екологична катастрофа

Замърсяването от отпадъчните химикали „би било наистина катастрофално“ за Байкал

Учени: има връзка между високата кръвна захар и рака Наука

Учени: има връзка между високата кръвна захар и рака

При мишки нисковъглехидратната диета забавя разрастването на тумора