Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Арестуваха „момичето със зелените очи"

„Мона Лиза" на фотографията е в немилост в Пакистан

Фотографският портрет на Шарбат Гула често е наричан ”Мона Лиза на фотографията”. 
Снимка: Стийв Маккъри
Фотографският портрет на Шарбат Гула често е наричан ”Мона Лиза на фотографията”. Снимка: Стийв Маккъри
Афганистанската жена със светлозелени очи, чиято снимка се превърна в една от най-разпознаваемите корици на списание National Geographic, е била арестувана в Пакистан по обвинения в притежаване на фалшиви документи.

Снимката на тогава 12-годишната Шарбат Гула, заснета от фотографа Стийв Маккъри в пакистански бежански лагер, е и една от най-известните корици на списания в историята.
Сега обаче Гула е застрашена от 14 години затвор и глоба между 3000 и 5000 долара, предупреждават властите в Пакистан. Тя е арестувана в северозападния град Пешавар след продължило две години разследване.

„Пакистанската Федерална разузнавателна агенция арестува афганистанката Шарбат Гула за това, че е представила фалшива лична карта", заяви местен представител на националната служба за регистрация.


(AFP Photo)

Гула е една от хилядите афганистански бежанци, които успяват да измамят компютризираната пакистанска система за регистрация и да получат лична карта. Пакистан от години е убежище за милиони афганистански бежанци, които напускат конфликтната страна. В момента в Пакистан има 1,4 млн. регистрирани бежанци по данни на ООН. Смята се, че в страната пребивават още 1 млн. нерегистрирани.

Оригиналната снимка на Гула е заснета от Маккъри през 1984 г. След продължило 17 години издирване през 2002 г. легендарният фотограф успява да проследи жената до отдалечено афганистанско село, където тя живеела омъжена за пекар, от когото имала три деца. /АФП/

ИзточникNational Geographic
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане