Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

В началото светлината беше бледа и зелена...

Авицена описва избухването на свръхнова преди хилядолетие

Ракообразната мъглявина © NASA
Ракообразната мъглявина © NASA
Известният средновековен лекар Авицена е наблюдавал избухването на свръхнова и го описва, съобщиха немски учени. Подобен късмет са имали немалко от звездобройците в историята. Така например избухването на SN 185 е било фиксирано от китайски астрономи през 185 г. пр.Хр. Летописите говорят и за избухването на SN 1054, породило Ракообразната мъглявина, както и за SN 1006 – най-яркото астрономическо събитие в цялата история на човечеството.

Анализатори, превели части от труда на Авицена „Книга на изцелението" (1013-1023 г.), твърдят, че това произведение съдържа описанието на избухването на свръхновата през 1006 г. Авицена разказва за събитието от територията на днешен Иран.SN 1006 е била по-ярко от Венера цели три месеца и се е виждала и през деня.

Ето какво пише за небесния феномен Авицена: „По тази причина сиянието и пламъците останаха в небето дълго време под формата на кичур коса или опашка, предимно на север, но понякога и на юг, или във формата на звезда сред звездите — като тази, която се появи през 397 година. Това продължи почти три месеца, след това светлината започна да помръква все повече и повече, докато не изчезна напълно. В началото светлината беше бледа и зелена, след това стана искряща, белееше се, помръкваше и накрая изчезна. Понякога тази част от небето имаше форма на брада, на животно с рога и други фигури“.

Наблюденията на великия персийски учен допълват и обогатяват други запазени данни от този исторически период. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Откриха звезди камикадзе

Те се приближават и сливат - избухва свръхнова повече »

Космос
 
 
1

Десетгодишна откри свръхнова

SN2010lt е в съзвездието Жираф повече »

Космос
 
 
0

Тази звезда скоро ще избухне

Обект [SBW2007] 1 
Снимка: ESA/NASA

Уникална снимка на бъдеща свръхнова направи „Хъбъл” повече »

Космос
 
 
5
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане