Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

САЩ отново поглеждат към Луната

Moon Express стана първата компания, която получи одобрение от американското правителство за полет до земния спътник

Частната компания Moon Express, основана от милиардера предприемач Навийн Джейн, компютърния специалист Барни Пел и Боб Ричардс, вероятно ще стане четвъртата организация, изпратила сонда на Луната след 3 държави: САЩ, Китай и Русия. Moon Express ще бъде и първият частно финансиран проект, който ще стигне до естествения ни спътник. 

Фирмата е получила официално разрешение за начинанието си от американското правителство. Новината е интересна и защото дори няма ясна регулаторна рамка, по която американската държава издава подобни документи. На Moon Express е разрешено един-единствен път да направи комерсиална космическа мисия отвъд Земята.

Любопитно е, че Moon Express първо стига до получаването на правно одобрение да сондира и да се възползва от лунните минерали, и едва след това се сдобива с разрешение да отиде там.

„През ноември 2015 г. бе приет Закон за конкурентоспособността за изстрелване в Космоса, в който изрично се посочва, че на частните фирми се дават пълни права върху ресурсите, които извличат от космическото пространство“, казва Боб Ричардс. „Иронията е, че имаше закон за космическите ресурси, който казва, че можеш да притежаваш всичко, което намериш, но ситуацията беше такава, че нямаше как да се стигне да там".

Одобрението за мисията зависело от факта, че САЩ са задължени да гарантират, че всички бъдещи мисии няма да нарушават Договора за международно космическото пространство. Това означава, че Moon Express трябва да предоставя пълна информация за всяка стъпка от работата си на правителството и че няма да пречи на други мисии.

Превод: Стела Маркова
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Алтернативно образование

Време е да погледнем по нов начин към системата, за да имаме деца, готови за новото време повече »

Наука
 
 
20

Биодинамичен календар за юни

Съветите на чичо Митко от село Бачково повече »

Наука
 
 
2

По нови жълти павета

Днес символите на София покриват едва половината от някогашната си площ, учени от БАН откриха как да произвеждаме евтино и качествено аристократичната настилка повече »

Наука
 
 
1
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане