Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

САЩ отново поглеждат към Луната

Moon Express стана първата компания, която получи одобрение от американското правителство за полет до земния спътник

Частната компания Moon Express, основана от милиардера предприемач Навийн Джейн, компютърния специалист Барни Пел и Боб Ричардс, вероятно ще стане четвъртата организация, изпратила сонда на Луната след 3 държави: САЩ, Китай и Русия. Moon Express ще бъде и първият частно финансиран проект, който ще стигне до естествения ни спътник. 

Фирмата е получила официално разрешение за начинанието си от американското правителство. Новината е интересна и защото дори няма ясна регулаторна рамка, по която американската държава издава подобни документи. На Moon Express е разрешено един-единствен път да направи комерсиална космическа мисия отвъд Земята.

Любопитно е, че Moon Express първо стига до получаването на правно одобрение да сондира и да се възползва от лунните минерали, и едва след това се сдобива с разрешение да отиде там.

„През ноември 2015 г. бе приет Закон за конкурентоспособността за изстрелване в Космоса, в който изрично се посочва, че на частните фирми се дават пълни права върху ресурсите, които извличат от космическото пространство“, казва Боб Ричардс. „Иронията е, че имаше закон за космическите ресурси, който казва, че можеш да притежаваш всичко, което намериш, но ситуацията беше такава, че нямаше как да се стигне да там".

Одобрението за мисията зависело от факта, че САЩ са задължени да гарантират, че всички бъдещи мисии няма да нарушават Договора за международно космическото пространство. Това означава, че Moon Express трябва да предоставя пълна информация за всяка стъпка от работата си на правителството и че няма да пречи на други мисии.

Превод: Стела Маркова
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Стегни кончиана!

Ученици на Тора спират удари от разстояние, сбъдват с лекота мечтите си, оздравяват, променят се повече »

Загадки
 
 
7

НЛО каца пред очите на 60 ученици

Удивителен случай отпреди 20 години в Зимбабве повече »

Загадки
 
 
4

Инспектор Стрезов се завръща! (конкурс)

Търсим автора, който да продължи легендата... повече »

Личности
 
 
2
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане