Наука

Горещ като кафе

Създадоха чаша, която пази идеалната температура

Горещ като кафе
„Изтрий от сърце си мечтите парфюмни
за черни очи кадифе
под тъмната стряха на мисли безумни -
свари си горчиво кафе." 

Така пише великият Христо Смирненски и доста хора, независимо дали са го чели, изпълняват споменатия съвет. Ние например, от Списание 8, сме пословични фенове на горчивата философска напитка и джезвето почти постоянно къкри в редакцията ни. И като такива сме се сблъсквали с вечния проблем – кафето и чаят са в началото много горещи, после, ако човек не ги изпие бързо, изстиват и вкусът отива „на кино". Така че нямаше как да не оценим хитрите приумици, вложени в чашите Brugo.


Между 65 и 80оС. Толкова е идеалната температура, която хем няма да ни изгори, хем ще запази аромата и вкуса на тъмната напитка. Но в такова състояние тя остава прекалено кратко – чакаш я да изстине, че да става за пиене, и имаш няколко минути на разположение. На пръв поглед няма как да се противодейства – познатите „технологии" са да подухваш върху напитката в опит да й придадеш от по-хладния въздух, или да я дебнеш и тогава я пресипваш в термос или термочаша, които могат да я запазят топла за по-дълго.

СИЛНО

Да, но се оказва, че има и по-добро решение и то е намерено от създателите на чашите Brugo. Не си представяйте някакъв свръхкомпютризиран подход – идеята е сравнително проста, базира се на правилата на добрата стара физика и затова е и доста ефективна. 
В зависимост от желанието си човек може да настрои чашата си на три режима. В единия – Lock (заключено) тя работи за него като обичаен термос - съхранява температурата сравнително постоянна толкова дълго, колкото е възможно. Тук логиката е в добрата термоизолация - двойни стени, които успяват да пазят температурата вътре висока, а чашата отвън – приятно хладна. 
В друг от режимите си – Sip (консумация), Brugo се превръща в обикновена чаша – не влияе по никакъв начин на градусите, просто ви помага да носите удобно напитката си по време на пътуванията. 

И, естествено, най-интересен е третият режим, на охлаждане -  Tip & Cool. Изберете ли него, може да контролирате температурата по ваш избор. Чрез леко навеждане под ъгъл около 45 градуса няколко глътки от напитката попадат в изолиран от останалото сектор, при който обаче влияе и външната температура. Следващото движение е леко разклащане, като на бармански шейкър и колкото повече разклащате чашата, толкова по-хладна става тази част от напитката. Останалата запазва високите си градуси – охлаждате само толкова, колкото ви е нужно, и продължавате да разполагате с пълен с горещо кафе „термос". Тайната е в микропукнатините, през които въпросната глътка минава и бързо се охлажда, тъй като не става дума за голям обем. С други думи – увеличаваме контактната повърхност с околната среда.
А редуването на трите възможности прави палитрата неограничена – оставяте кафето да се охлади леко и започвате да пазите температурата, или пък то си остава горещо, а вие отпивате глътка по глътка, разтръсквайки леко. 

АРОМАТНО

Разбира се, така е казано доста опростено. Защото става дума за термодинамична система, патентована от фирмата производител. През последните години чашата се превръща в хит в много страни, а отскоро е и в България. Предлага се в разнообразни цветове – както по-класически, така и електриково екстравагантни. Всяка Brugo побира по 360 милилитра течности. Направена е от неръждаема стомана и хромирани елементи.
А дизайнът е доста модернистичен – подходящ и за офиса, и за пътувания. Няма как нещо от нея да се разлее, тъй като е 100% херметично затворена. Не е голям и шансът да я бутнете – дъното е подготвено да устои на плъзгане. Достатъчно е да има къде да си направите кафе и горещата наслада ви е подсигурена за дълго време...

За повече информация:
www.brugo-bg.com
sales@brugo-bg.com
0878 223 551
Под сянката на Земята Наука

Под сянката на Земята

Астрономическите явления от 8 януари до 7 февруари

Черните дупки: портал към други измерения Наука

Черните дупки: портал към други измерения

Според учени през някои бихме могли да преминем „сравнително спокойно"

Какво се очаква да открие китайската сонда на тъмната страна на Луната? Наука

Какво се очаква да открие китайската сонда на тъмната страна на Луната?

Целта е да вземе проби от почвата, да отгледа успешно растения и да открие следи от Големия взрив

Зимни вечери Наука

Зимни вечери

Астрономическите явления от 8 декември до 7 януари

Месец на сбъднатите желания Наука

Месец на сбъднатите желания

Астрономическите явления от 8 ноември до 7 декември

Какво ще бъде – момче или момиче? Наука

Какво ще бъде – момче или момиче?

Разберете пола на бебето още в първите два месеца от бременността

По следите на нова луна Наука

По следите на нова луна

Извън Слънчевата система е възможно да има луна с големината на Нептун

Кораб на 2.5 хил. години открит в Черно Море Наука

Кораб на 2.5 хил. години открит в Черно Море

23-метровият древногръцки плавателен съд e отлично запазен

Българка с място в Менделеевата таблица Наука

Българка с място в Менделеевата таблица

Мария Спасова е в престижен научен списък

Открита е нова ДНК структура в човешките клетки Наука

Открита е нова ДНК структура в човешките клетки

Това играе ключова роля в жизнения цикъл на клетката

Откриха изгубен океански свят от подводни вулкани Наука

Откриха изгубен океански свят от подводни вулкани

Изгубеният океански свят се намира на около 400 км източно от Тасмания

Ще живеем ли в свят без изкопаеми горива? Наука

Ще живеем ли в свят без изкопаеми горива?

Покачването на температурата с 1.5°C е вече факт. Крайно време е това да подейства като отрезвяващ сигнал

Зимно време за последен път? Наука

Зимно време за последен път?

Астрономическите явления от 8 октомври до 7 ноември

Вижте първите снимки от движещ се астероид! Наука

Вижте първите снимки от движещ се астероид!

Върху Рюгу, движещият се астероид, се приземиха два робота на Японската агенция за космически изследвания (JAXA) и вече започнаха да изпращат снимки

*