Наука

Горещ като кафе

Създадоха чаша, която пази идеалната температура

Горещ като кафе
„Изтрий от сърце си мечтите парфюмни
за черни очи кадифе
под тъмната стряха на мисли безумни -
свари си горчиво кафе." 

Така пише великият Христо Смирненски и доста хора, независимо дали са го чели, изпълняват споменатия съвет. Ние например, от Списание 8, сме пословични фенове на горчивата философска напитка и джезвето почти постоянно къкри в редакцията ни. И като такива сме се сблъсквали с вечния проблем – кафето и чаят са в началото много горещи, после, ако човек не ги изпие бързо, изстиват и вкусът отива „на кино". Така че нямаше как да не оценим хитрите приумици, вложени в чашите Brugo.


Между 65 и 80оС. Толкова е идеалната температура, която хем няма да ни изгори, хем ще запази аромата и вкуса на тъмната напитка. Но в такова състояние тя остава прекалено кратко – чакаш я да изстине, че да става за пиене, и имаш няколко минути на разположение. На пръв поглед няма как да се противодейства – познатите „технологии" са да подухваш върху напитката в опит да й придадеш от по-хладния въздух, или да я дебнеш и тогава я пресипваш в термос или термочаша, които могат да я запазят топла за по-дълго.

СИЛНО

Да, но се оказва, че има и по-добро решение и то е намерено от създателите на чашите Brugo. Не си представяйте някакъв свръхкомпютризиран подход – идеята е сравнително проста, базира се на правилата на добрата стара физика и затова е и доста ефективна. 
В зависимост от желанието си човек може да настрои чашата си на три режима. В единия – Lock (заключено) тя работи за него като обичаен термос - съхранява температурата сравнително постоянна толкова дълго, колкото е възможно. Тук логиката е в добрата термоизолация - двойни стени, които успяват да пазят температурата вътре висока, а чашата отвън – приятно хладна. 
В друг от режимите си – Sip (консумация), Brugo се превръща в обикновена чаша – не влияе по никакъв начин на градусите, просто ви помага да носите удобно напитката си по време на пътуванията. 

И, естествено, най-интересен е третият режим, на охлаждане -  Tip & Cool. Изберете ли него, може да контролирате температурата по ваш избор. Чрез леко навеждане под ъгъл около 45 градуса няколко глътки от напитката попадат в изолиран от останалото сектор, при който обаче влияе и външната температура. Следващото движение е леко разклащане, като на бармански шейкър и колкото повече разклащате чашата, толкова по-хладна става тази част от напитката. Останалата запазва високите си градуси – охлаждате само толкова, колкото ви е нужно, и продължавате да разполагате с пълен с горещо кафе „термос". Тайната е в микропукнатините, през които въпросната глътка минава и бързо се охлажда, тъй като не става дума за голям обем. С други думи – увеличаваме контактната повърхност с околната среда.
А редуването на трите възможности прави палитрата неограничена – оставяте кафето да се охлади леко и започвате да пазите температурата, или пък то си остава горещо, а вие отпивате глътка по глътка, разтръсквайки леко. 

АРОМАТНО

Разбира се, така е казано доста опростено. Защото става дума за термодинамична система, патентована от фирмата производител. През последните години чашата се превръща в хит в много страни, а отскоро е и в България. Предлага се в разнообразни цветове – както по-класически, така и електриково екстравагантни. Всяка Brugo побира по 360 милилитра течности. Направена е от неръждаема стомана и хромирани елементи.
А дизайнът е доста модернистичен – подходящ и за офиса, и за пътувания. Няма как нещо от нея да се разлее, тъй като е 100% херметично затворена. Не е голям и шансът да я бутнете – дъното е подготвено да устои на плъзгане. Достатъчно е да има къде да си направите кафе и горещата наслада ви е подсигурена за дълго време...

За повече информация:
www.brugo-bg.com
sales@brugo-bg.com
0878 223 551
Зимно време за последен път? Наука

Зимно време за последен път?

Астрономическите явления от 8 октомври до 7 ноември

Вижте първите снимки от движещ се астероид! Наука

Вижте първите снимки от движещ се астероид!

Върху Рюгу, движещият се астероид, се приземиха два робота на Японската агенция за космически изследвания (JAXA) и вече започнаха да изпращат снимки

Опасност от глад заради климатичните промени Наука

Опасност от глад заради климатичните промени

В ново проучване учените са изчислили как нарастващата популация насекоми в по-топлите части на Земята ще се отрази на реколтата и резултати са силно притеснителни.

Жътвена Луна преди началото на есента Наука

Жътвена Луна преди началото на есента

Астрономическите явления от 8 септември до 7 октомври

Психологически портрет по погледа Наука

Психологически портрет по погледа

Движението на очите ни издава характера, установяват учени с помощта на изкуствен интелект

Свръхпроводниците, които удивляват физиката Наука

Свръхпроводниците, които удивляват физиката

Купратите, наричани още „странни метали“, проявяват непознати и необясними за науката свойства

Персеидите идват Наука

Персеидите идват

Астрономическите явления от 8 август до 7 септември

Паметта ни произлиза от древен вирус Наука

Паметта ни произлиза от древен вирус

Вирусният ген Арк е в основата на всяка наша съзнателна мисъл, смятат учени

Ядеш лимони, ставаш супер герой Наука

Ядеш лимони, ставаш супер герой

Киселият вкус ни прави безстрашни и повишава готовността за поемане на рискове

Наноробот сглобява молекули в нови вещества Наука

Наноробот сглобява молекули в нови вещества

Милиард пъти по-малък от зрънце сол, изкуственият интелект ще се превърне в бъдещето на производството

Момчето, което говори с машините Наука

Момчето, което говори с машините

Запознайте се с гимназиста, който е на „ти“ с блокчейн технологиите

Слънцезащитни масла рушат кораловите рифове Наука

Слънцезащитни масла рушат кораловите рифове

14 000 тона плажно мляко годишно вредят на еко равновесието в океаните

СУПЕР звезди! Наука

СУПЕР звезди!

Обсерваторията „Ирида“, събрала любовта към космоса на оперен певец и минен инженер, стига до НАСА

Как двама българи променят въздушния бизнес (ВИДЕО) Наука

Как двама българи променят въздушния бизнес (ВИДЕО)

Братя Рангелови разработват дрон, който ще превозва над 360 кг на разстояние до над 2400 км

Луната спи Наука

Луната спи

Астрономическите явления от 8 юли до 7 август