Наука

Горещ като кафе

Създадоха чаша, която пази идеалната температура

Горещ като кафе
„Изтрий от сърце си мечтите парфюмни
за черни очи кадифе
под тъмната стряха на мисли безумни -
свари си горчиво кафе." 

Така пише великият Христо Смирненски и доста хора, независимо дали са го чели, изпълняват споменатия съвет. Ние например, от Списание 8, сме пословични фенове на горчивата философска напитка и джезвето почти постоянно къкри в редакцията ни. И като такива сме се сблъсквали с вечния проблем – кафето и чаят са в началото много горещи, после, ако човек не ги изпие бързо, изстиват и вкусът отива „на кино". Така че нямаше как да не оценим хитрите приумици, вложени в чашите Brugo.


Между 65 и 80оС. Толкова е идеалната температура, която хем няма да ни изгори, хем ще запази аромата и вкуса на тъмната напитка. Но в такова състояние тя остава прекалено кратко – чакаш я да изстине, че да става за пиене, и имаш няколко минути на разположение. На пръв поглед няма как да се противодейства – познатите „технологии" са да подухваш върху напитката в опит да й придадеш от по-хладния въздух, или да я дебнеш и тогава я пресипваш в термос или термочаша, които могат да я запазят топла за по-дълго.

СИЛНО

Да, но се оказва, че има и по-добро решение и то е намерено от създателите на чашите Brugo. Не си представяйте някакъв свръхкомпютризиран подход – идеята е сравнително проста, базира се на правилата на добрата стара физика и затова е и доста ефективна. 
В зависимост от желанието си човек може да настрои чашата си на три режима. В единия – Lock (заключено) тя работи за него като обичаен термос - съхранява температурата сравнително постоянна толкова дълго, колкото е възможно. Тук логиката е в добрата термоизолация - двойни стени, които успяват да пазят температурата вътре висока, а чашата отвън – приятно хладна. 
В друг от режимите си – Sip (консумация), Brugo се превръща в обикновена чаша – не влияе по никакъв начин на градусите, просто ви помага да носите удобно напитката си по време на пътуванията. 

И, естествено, най-интересен е третият режим, на охлаждане -  Tip & Cool. Изберете ли него, може да контролирате температурата по ваш избор. Чрез леко навеждане под ъгъл около 45 градуса няколко глътки от напитката попадат в изолиран от останалото сектор, при който обаче влияе и външната температура. Следващото движение е леко разклащане, като на бармански шейкър и колкото повече разклащате чашата, толкова по-хладна става тази част от напитката. Останалата запазва високите си градуси – охлаждате само толкова, колкото ви е нужно, и продължавате да разполагате с пълен с горещо кафе „термос". Тайната е в микропукнатините, през които въпросната глътка минава и бързо се охлажда, тъй като не става дума за голям обем. С други думи – увеличаваме контактната повърхност с околната среда.
А редуването на трите възможности прави палитрата неограничена – оставяте кафето да се охлади леко и започвате да пазите температурата, или пък то си остава горещо, а вие отпивате глътка по глътка, разтръсквайки леко. 

АРОМАТНО

Разбира се, така е казано доста опростено. Защото става дума за термодинамична система, патентована от фирмата производител. През последните години чашата се превръща в хит в много страни, а отскоро е и в България. Предлага се в разнообразни цветове – както по-класически, така и електриково екстравагантни. Всяка Brugo побира по 360 милилитра течности. Направена е от неръждаема стомана и хромирани елементи.
А дизайнът е доста модернистичен – подходящ и за офиса, и за пътувания. Няма как нещо от нея да се разлее, тъй като е 100% херметично затворена. Не е голям и шансът да я бутнете – дъното е подготвено да устои на плъзгане. Достатъчно е да има къде да си направите кафе и горещата наслада ви е подсигурена за дълго време...

За повече информация:
www.brugo-bg.com
sales@brugo-bg.com
0878 223 551
Конференция за криптовалутите в София Наука

Конференция за криптовалутите в София

Идват водещи експерти от 6 държави

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх Наука

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх

Когато стигнеш до края на въжето, завържи възел и се дръж здраво

Единствено любовта дава смисъл на всички неща Наука

Единствено любовта дава смисъл на всички неща

Бъдете внимателни с всички и сурови със себе си

Дъжд от Лириди Наука

Дъжд от Лириди

Астрономическите явления от 8 април до 7 май

Не мисли, че има грешка - мисли как да я поправиш Наука

Не мисли, че има грешка - мисли как да я поправиш

Тайната на успеха е в умението да разбирам гледната точка на другите

Българче смята с лекота сложни математически задачи (ВИДЕО) Наука

Българче смята с лекота сложни математически задачи (ВИДЕО)

Благодарение на менталната аритметика децата се справят бързо с трудни задачи. Още за метода четете в новия брой на Списание 8

МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА: Еднопосочен билет до Марс Наука

МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА: Еднопосочен билет до Марс

Колонизацията на Червената планета звучи като сюжет на фантастичен филм, но за един човек и неговия екип това е недалечното бъдеще

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина Наука

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина

Знаете ли, че сусамът е цъфтящо растение, а от плода на кашуто се прави сладка напитка?