Наука

5 предизвикателства, които да изпълниш веднъж в живота

Пътешествия, които ще останат завинаги в спомените ти

5 предизвикателства, които да изпълниш веднъж в живота
Има пътешествия, преживявания и емоции, които да изпиташ веднъж в живота си. Някои са трудно достъпни, други изискват кураж в двойни дози, трети – просто добро планиране. Това, което със сигурност получаваш, е по-интересно пътуване и спомени за цял живот.

Ето 5 идеи за пътешествия, които да включите в списъка си „Веднъж в живота", споделени от авторите на книгата „203 предизвикателства за пътешественици". 


1. Спусни се с борд по активен вулкан или пясъчна дюна

Бордът отдавна не е само сноуборд и не е предназначен само за сняг. С дъска можеш да се спуснеш и на доста по-интересни места.Вулканбордингът се появява в Никарагуа. Там се намира и най-популярната дестинация за практикуването му - вулканът Серо Негро, най-младият активен вулкан в Южна Америка - висок само 728 м. До кратера се стига пеша, а после следва интересната част - спускането със специална дъска по вулканични камъни и пепел със скорост, достигаща 75 км/ч. Не забравяй да носиш нужната екипировка - каска, очила и специален комбинезон.

Сандбордингът те праща на друго, не по-малко топло място - пустинята. Този спорт включва спускането по пясъчна дюня с крака, закопчани за дъска. Практикува се в Перу (Арекипа и Наска), както и по Дуна Гранде (с два маршрута - единия от 700 м, другия - от 1 км). В Австралия отидете на дюните Лъки бей, където има и подготвени инструктори за начинаещите. В Чили посетете Вале де ла Муерте, в Дубайската пустиня също се организират спускания, както и в пустинята Намиб. В Европа за момента има едно място за сандбординг - изкуствените дюни в Хиршау, Германия.


2. Мини по най-тесните улици в светаПрескочи закуската в деня, в който ще се провираш през някои от най-тесните улички в света, повечето приличат повече на процепи, отколкото на нещо, което би трябвало да има официално име на картата на града. 

Няколко идеи:

Шпройерхофщрасе (Spreuerhofstraße) в Стария град на Рютлинген, Германия. В най-тясната си точка тя е широка едва 31 см и това е най-тясната улица в света според Книгата на Гинес. Шпройерхофщрасе е построена през 1727 г. 

Страда Сфории в Брашов, Румъния се стеснява до 109 см в най-тясната  си част. В превод името ѝ означава „улица въже“. Построена е през XV век като коридор за пожарникарите.

Най-тясната уличка в Италия дори си няма име. Щом пристигнеш в средновековното градче Рипатрансоне, попитай местните или следвай табелите към алеята, която е едва 35 см в най-тясната си част. От туристическия офис можеш да вземеш сертификат за преминаването ѝ.

Парламент Стрийт в Екзитър, Великобританияq е 64 см в най-тясната си част. Преди време жителите на района поискали разширяването ѝ от местните власти, но очевидно това така и не се случило. 


3. Танцувай на карнавала в Рио (или на друго емблематично място)Танцувай с местните по улиците или в клубове по света там, където танците са измислениq или са по-важни от религия за хората.

Няколко идеи: Впусни се в уличната лудост на самбата на карнавала в Рио. Танцувай танго по улиците на Буенос Айрес. Или сиртаки в гръцка таверна. Може и фламенко в Испания. Или пък салса в клубовете на Куба. А може и хоро на Рожен или на гайдарския събор в Гела... 


4. Посети концлагер… за да не се връщаме никога тамТуризмът не е само пиене на кафета, разхождане по музеи и релакс на шезлонг под сянката на някоя палма. Той включва и онези исторически места, които може да ти се сторят ужасяващи, но неусетно променят начина, по който разбираш света. Да, това са лагерите на смъртта и да, те не са най-предпочитаните дестинации в света. Много хора дори ги избягват, за да не се натоварват излишно. Но част от тези лагери са превърнати в музеи с една цел: да ги посетиш, за да не се връща светът никога повече там.

Няколко идеи: Концлагерът Аушвиц - известен още като Освиенцим, е най-големият лагер на смъртта, на няколко километра от полския град Краков. Концлагерът Дахау е на 10 км от Мюнхен, Германия. Захсенхаузен е на 30 минути от Берлин, Германия. Концлагерът Бухенвалд е на 10 км от Ваймар, Германия. 


5. Открий пустиня, където най-малко очаквашПонякога пустините ни правят номера и се появяват тъкмо там, където най-малко ги очакваме. Объркай сетивата си с някой от следващите пустинни пейзажи на неочаквани места или просто пустини-не-на-мястото-си.

Няколко идеи:

Голямата дюна на Пилат във Франция е най-висока пясъчна дюна в Европа. Широка е около 500 метра, дълга е 3 километра, има средна височина от 107 метра и постоянно е в движение. Дюната навлиза навътре в сушата и поглъща гората зад себе си, околните къщи и близкото шосе. Понякога се мести с 10 метра на година, а друг път само с метър. Ако имаш късмет, може да я видиш и покрита със сняг. Намира се на 60 км от град Бордо, Франция.

Лоонсе ен Дрюненсе Дуинен е национален парк в Холандия, само на няколко километра от Тилбург, който силно напомня на пустиня със своите пясъци и дюни. Интересно е, че пътят към дюните преминава през малка иглолистна горичка.

Салар де Уюни, Боливия е едно от най-емблематичните места, заради което хората пътуват хиляди километри за снимка. Това е най-голямата солна равнина в света, която при падането на дъжд се превръща в огромно огледало, отразяващо небето.

*
Идеите са откъс от „203 предизвикателства за пътешественици". Книгата е събрала предизвикателства за начинаещи и напреднали, за почитателите на градски, плажни и планински дестинации. Съдържа полезни съвети и идеи, които ще ви вдъхновят да си стегнете багажа веднага или просто по-често да излизате навън. Започнете с теста „Какъв пътешественик си" в сайта на книгата www.203.bg.  

Гигантът отблизо Наука

Гигантът отблизо

Астрономическите явления от 8 май до 7 юни

„Букви“ на 7000 години Наука

„Букви“ на 7000 години

Вижте използваните от авторите източници към водещата тема на майския брой

Кан Тервел – Спасителят на Европа Наука

Кан Тервел – Спасителят на Европа

Отбелязваме 1300 години от победата на владетеля над арабите при Константинопол

Конференция за криптовалутите в София Наука

Конференция за криптовалутите в София

Идват водещи експерти от 6 държави

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх Наука

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх

Когато стигнеш до края на въжето, завържи възел и се дръж здраво

Единствено любовта дава смисъл на всички неща Наука

Единствено любовта дава смисъл на всички неща

Бъдете внимателни с всички и сурови със себе си

Дъжд от Лириди Наука

Дъжд от Лириди

Астрономическите явления от 8 април до 7 май

Не мисли, че има грешка - мисли как да я поправиш Наука

Не мисли, че има грешка - мисли как да я поправиш

Тайната на успеха е в умението да разбирам гледната точка на другите

Българче смята с лекота сложни математически задачи (ВИДЕО) Наука

Българче смята с лекота сложни математически задачи (ВИДЕО)

Благодарение на менталната аритметика децата се справят бързо с трудни задачи. Още за метода четете в новия брой на Списание 8

МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА: Еднопосочен билет до Марс Наука

МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА: Еднопосочен билет до Марс

Колонизацията на Червената планета звучи като сюжет на фантастичен филм, но за един човек и неговия екип това е недалечното бъдеще

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина Наука

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина

Знаете ли, че сусамът е цъфтящо растение, а от плода на кашуто се прави сладка напитка?

Жената е най-могъщото същество в света Наука

Жената е най-могъщото същество в света

Най-сигурният признак, по който може да се познае истинският мъдрец, е търпението

Бас Лансдорп: Към Марс тръгват хора с гена на изследователя Наука

Бас Лансдорп: Към Марс тръгват хора с гена на изследователя

Основателят на Mars One в специално интервю за Списание 8 дни преди да дойде в София!

Как ще живея без теб? Наука

Как ще живея без теб?

Просто повечето време няма да живееш...

Човекът амфибия Наука

Човекът амфибия

Ихтиандър е героят на Александър Беляев, който показа връзката между света под и над морското равнище